SlideshareReview (10): Marketing a presidential candidate online

6 november 2008, 09:45


YES! WE CAN. Het was een gemakkelijke keuze deze week. De slideshare “Presidential Politics: Marketing a candidate online” geeft een kort overzicht van de middelen die de kandidaten hebben ingezet op weg naar het witte huis. Karlijn van den Berg heeft al een aantal hele mooie, uitgebreide posts op Marketingsfacts geschreven die ik zal linken voor degenen die meer willen lezen.

Zoekmachinemarkting ligt natuurlijk het meest voor de hand om in te zetten voor welke campagne dan ook: Organic scoort Obama het hoogst, paid is McCain proactiever. Natuurlijk hebben beide een website maar interessanter zijn de innovaties die ze inzetten. Obama heeft Obama Mobiel “ text HOPE tot 62262” en is aanwezig op een enorm aantal sociale netwerksites, van mainstream tot niche. Daarnaast heeft hij fightthesmears.com waarin alle smerigheden die door de tegenstander in de wereld zijn geslingerd met feiten worden bestreden. Er is een Fight the Smears site, er zijn twee widgets en e-mailing. McCains innovaties zijn de blog en de McCainBlogette van zijn 24 jarige dochter met veel foto’s en een song of the day. Een grote fout heeft McCain gemaakt door prijzen uit te loven voor het verspreiden van zijn woord. Dit is tegen de etiquette van social media.

Beide kandidaten hebben veelvuldig video ingezet. Maar juist op het gebied van video gaan ook heel veel activiteiten buiten de officiële kanalen om. De fans en bewonderaars gaan zelf met een camera aan de slag. De merken Obama en McCain liggen op straat, en dat is zowel goed- als slechts nieuws.

En dan Twitter: Met 109,892 volgers is Obama sowieso de president van Twitterland, de nummer 1 Twitterholic. De auteurs Marianne Madden en Holly Matson zijn enorm verbaasd: “Shockingly, Twitter can actually be useful”. Ze hebben het over election.twitter.com en het Twitter vote-report.

De auteurs eindigen met de vraag of al deze Social Media de jongeren echt tot stemmen zal brengen en dat de ouderwetse methodes van fundraising toch zo goed werkten. Nou is de campagne van Obama betaald door 3.1 miljoen amerikanen die kleine bedragen gedoneerd hebben. De gegevens over de donaties zijn te vinden op de site van de Federal Election Comittee. Als dat niet user-generated is, dan weet ik het niet meer…

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.

Categorie
Tags

2 Reacties

  birdie

  Toch blijf ik de low budget campagne van Ron Paul het meest indrukwekkend vinden (toen hij nog in de race was, maar ook erna). Hij was dan ook de enige met een echte boodschap naast Nader en Baldwin. Maar ja, Amerikanen kunnen niet verder dan 2 tellen 😉


  6 november 2008 om 10:01
  JaspervanGils

  Ik mis bij slide 2 al gelijk een aantal hele belangrijke offline marketing tools. Te weten robo calls en direct marketing (de jehova methode zeg maar), om dan nog maar te zwijgen over Free publiciti 😀


  6 november 2008 om 20:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!