Overheid 2.0 vergeet te communiceren

Overheid 2.0 vergeet te communiceren

Overheid 2.0 vergeet te communicerenIk volg de weblog Ambtenaar 2.0 en heb destijds het onderzoek naar de Ambtenaar van de Toekomst (pdf) gelezen. Toch heb ik het helemaal gemist dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een prijsvraag heeft uitgeschreven rondom het thema Overheid 2.0 (met dank aan Ayman van Bregt).

Op zich een prima initiatief, web 2.0 biedt immers ook voor de overheid interessante mogelijkheden om sociale dynamiek op te zoeken en interactie aan te gaan in netwerken binnen haar eigen organisatie, met burgers, bedrijven en andere betrokkenen. Om de kansen en de risico’s die samenhangen met het gebruik van web 2.0 verder te onderzoeken, organiseert het ministerie van BZK op 4 december 2008 de werkconferentie Overheid 2.0 en heeft het een prijsvraag uitgeschreven.

En alhoewel ik het eens ben met Ayman dat de website van Overheid 2.0 wel heel erg 1.0 is opgezet, vind ik dat nog niet het ergste. Wat erger is dat men zelf vergeet te communiceren. De aankondiging op Ambtenaar 2.0 heb ik deze zomer gemist en daarnaast is blijkbaar alleen een bericht geplaatst in de nieuwsbrief van Burgerlink. Ik mag hopen voor de organisatie dat de einddatum voor inzending deelname prijsvraag niet op 15 september is (zoals aangegeven op overheid2.0.nl), want anders blijft het totaal steken op een schamele 8 inzendingen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • In deze bijdrage van Marco Derksen op Marketingfacts wordt aandacht gegeven aan de werkconferentie Overheid 2.0. Uit zijn bijdrage blijkt dat het niet helemaal duidelijk is hoe die conferentie zich verhoudt tot de aangekondigde prijsvraag voor nieuwe ideeën en de eParticipatie Awards. Bij deze een poging om dat te verduidelijken.

  Op 4 december organiseert BZK inderdaad een werkconferentie Overheid 2.0 waarin ze de kansen van web2.0 voor de overheid verkent. In aanloop naar de conferentie lanceert BZK een prijsvraag die moet leiden tot drie nieuwe pilots binnen de overheid. De sluitingsdatum van de prijsvraag is 17 november 2008. Rondom de prijsvraag voor nieuwe ideeën is een Ning-site geopend: http://overheid20prijsvraag.ning.com. Op die site kan iedereen ideeën achterlaten, en commentaar geven op de ideeën van anderen.

  Bovengenoemde prijsvraag staat geheel los van de eParticipatie Awards die de staatssecretaris op diezelfde bijeenkomst op 4 december gaat uitreiken. De eParticipatie Awards zijn bedoeld voor al bestaande initiatieven (geen nieuwe ideeën dus). Op dit moment werkt het ICTU programma Burgerlink in opdracht van BZK aan het selecteren van 10 initiatieven die voor de Awards in aanmerking komen. Een jury zal uiteindelijk bepalen wie de twee winnaars worden. Iedereen kon bestaande initiatieven die in aanmerking komen voor de Awards, tot 15 september voordragen.

  Naast het bericht dat vorige week op ambtenaar20.nl stond (http://www.ambtenaar20.nl/?p=330), stuurt BZK naar verwachting volgende week een persbericht waarin de prijsvraag formeel wordt aangekondigd.

  geplaatst op
 • Dank voor de reactie; het was me inderdaad niet duidelijk dat het hier om twee prijsvragen ging.

  Misschien een tip voor als jullie echt 2.0 willen, gebruik je eigen naam, laat zien wie je bent en ga gewoon het gesprek aan. In het begin best eng, maar valt uiteindelijk best mee! ;-)

  geplaatst op
 • Dag Marco

  Je wilt niet weten hoeveel discussie er binnen de overheid is over die beperkte vrijheid van meningsuiting van ambtenaren op het internet. De verticale en op zichzelf gerichte organisatie van de overheid (haar eigen processen en producten) staat haaks op de horizontale filosofie en praktijk van het web 2.0. Het grote probleem is dat als je iets netjes en keurig wilt organiseren binnen de overheid, je direct te maken krijgt met allerlei beperkingen die de overheid zichzelf oplegt (sterke rol van afdelingen communicatie, harde eisen op het vlak van webrichtlijnen en toegankelijkheidseisen, ministeriele verantwoordelijkheid en de daarmee samenhangende beperkte vrije meningsuiting van ambtenaren in de media, etc.) Resultaat: een site als http://www.overheid20.nl (anoniem, passief, en gecontroleerd). Daarom is http://www.ambtenaar20.nl een lichtend voorbeeld van wat je kunt krijgen als de overheid al die beperkingen niet oplegt. Gelukkig is via http://overheid20prijsvraag.ning.com als platter, socialer en interactiever uithangbord van http://www.overheid20.nl, het web2.0 karakter enigszins gewaarborgd in dit interessante traject. We merken het wel. Zeg het voort, zeg het voort!!!

  geplaatst op
 • @Arnout Via deze route en met dank aan @marketingfacts staan de prijsvragen in ieder geval goed op ieders netvlies. Eigenlijk best wel een subtiele aanpak. ;-)

  Dank voor het compliment overigens op Ambtenaar 2.0. Altijd bereid tot samenwerking indien gewenst! Zeg het voort! ;-))

  geplaatst op
 • @Arnout: kan me er iets bij voorstellen, maar net in het bedrijfsleven, zal ook de overheid transparanter moeten en leren digitaal te communiceren. Gaan interessante jaren worden voor de overheden!

  @Davied: graag gedaan, overheid 2.0 (en jij doet uitstekend werk op ambtenaar 2.0) verdient meer aandacht wat mij betreft!

  geplaatst op
 • @Marco En behalve aan aandacht hebben we behoefte aan aansprekende voorbeelden en ideeën om praktisch aan de slag te kunnen gaan met het bouwen van overheid 2.0. Het is goed om erover te discussiëren, maar nog belangrijker is om te experimenteren. Hopelijk komen weten mensen de prijsvragen te vinden dus: http://www.ambtenaar20.nl/?p=134 !

  geplaatst op
 • @Davied en anderen: kijk ook even naar de initiateven die in Arnhem nu ontstaan:
  http://www.arnhem-direct.nl/site/berichten/20081009_arnhem_20_alarm/

  geplaatst op
 • Ook maar eens een overzicht gemaakt van Overheid 2.0-initiatieven:
  http://www.upstream.nl/comments.php?id=1002_0_1_0_C

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.