Schelden op nieuwssites typisch Nederlands

Schelden op nieuwssites typisch Nederlands

Schelden, beledigen of bedreigen op online fora en weblogs, zoals in Nederland veel gebeurt, komt in Duitsland, Engeland, Frankrijk en België niet of zelden voor, blijkt uit onderzoek van Trouw.

In Frankrijk, een land dat van politieke en ideologische conflicten aan elkaar hangt, worden meningsverschillen hard uitgespeeld. Ook op internet. Maar wel beargumenteerd. En als het even kan onder verwijzing naar grote denkers als Alexis de Tocqueville of Karl Marx. Ook de Belgen houden het graag beschaafd, al heersen in België, net als bij ons, vaak rechtse sentimenten op de nieuwsfora. Op de sites van de Britse sensatiepers, bekend om schreeuwerige koppen en hard geformuleerde stukken, gaat het er weliswaar soms stevig aan toe, maar Britten laten ook daar zien dat zij van hun taal houden en de humor regeert aldus Trouw.

Het is onduidelijk hoe en wanneer het onderzoek is uitgevoerd door Trouw. Heeft iemand enig idee?


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Geenstijl reageert heftig op het onderzoek van Trouw:
  Trouw: Misschien wel de grootste HOER van Nederland

  Maar ondertussen is het me nog steeds niet duidelijk hoe en wanneer dit onderzoek is uitgevoerd. Iemand?

  geplaatst op
 • Hoe het onderzoek precies is gedaan staat er niet bij, wel welke media zijn onderzocht (zie onder).
  Als ik het zo lees is bij deze sites bekeken hoe veel er gemodereerd wordt.
  Ook wordt er verwezen naar het taalgebruik.

  De vraag is of dat de conslusie rechtvaardigt: schelden nederlanders eerder of zijn ze mondiger? Of vindt er sowieso een verruwing van de taal plaats en is dit alleen een signaal hiervan?

  Feit is dat Nederlanders zich graag negatief uitlaten over bedrijven op internet:
  http://www.google.nl/search?hl=nl&q=upc+AND+sucks&meta;=

  De achtergrond van het onderzoek volgens trouw:
  http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article1872357.ece/In_andere_landen_zijn_andere__rsquo_uitlaatkleppen_rsquo__.html
  Voor deze artikelen werden de volgende media onderzocht:

  Nederland: De Telegraaf, GeenStijl, AD, Volkskrant.

  Engeland: The Sun, Daily Mirror, BBC.

  Frankrijk: Le Figaro, L’Express, Le Monde, Bakchich.info

  Duitsland: Bild, Spiegel Online, Welt Online, Zeit Online, PI

  België: De Morgen, De Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws

  geplaatst op
 • verbaast me eigenlijk niets.... we worden niet voor niets als ruw gezien in het buitenland. We nemen geen blad voor mond daar waar anderen dat wel doen.

  Overigens moet ik wel zeggen dat als ik naar het buitenland kijk, de verschillende sites wel van een iets hoger niveau zijn dan GeenStijl of de Telegraaf.

  geplaatst op
 • Beste mensen, L.S., damen und herren, geachte lezers,

  Het is denk ik wel erg makkelijk te verklaren.
  NLers worden behoorlijk uit gepers sinasappelt.
  Veel stress, irritaties op het werk, in hget verkeer, in winkels, in
  de kringetjes op verjaardagen...

  Op de club merk ik het oook, kortere lontjes, meer agressie, sneller
  uit de hand lopende sparringsronden.

  NLers zijn blij met hun meningsuiting op internet, ondanks:


  'De westerse politiek' leerde immers dat als een volk zwijgt de wapens
  gaan spreken niet zelden.
  Dus heeft men een verbale uitlaatklep, en in NL is er nogal wat
  stoomopwekking onder de mensen, onderling daardoor ook (verdeel en
  heers, wijs niet naar wat speelt maar naar brood en spelen...) en
  voila, een oorlog in taal is je (volks-)deel.

  geplaatst op
 • Ik wil wel vertellen hoe er onderzocht is. Ongeveer een maand lang zijn de websites van een aantal media in binnen- en buitenland gevolgd (welke dat zijn, is verantwoord in het artikel; het zijn zowel kwaliteits- als populaire media). Gelet is vooral op wat er leeft onder de reageerders en met welke toon en stijl zij hun gevoelens verwoorden. Wat al snel opviel was dat Nederland echt uniek is als het gaat om platheid en banaliteiten. Hoe stevig debatten in onze buurlanden ook worden gevoerd, er hoeven daar niet dingen in anussen gepropt te worden bij ministers. Heeft dit dan met moderatie te maken? Nee. Alle redacties van de onderzochte media zijn benaderd en of er nu vooraf of achteraf wordt gemodereerd: het waarborgt geen kwaliteit of een fatsoenlijk niveau van reacties. Vervolgens is met verschillende sociologen gezocht naar een verklaring voor het fenomeen dat Nederlandse reageerders zo plat en banaal zijn op nieuwssites.

  Jonathan Maas
  Trouw

  geplaatst op
 • @Jonathan: dank voor je reactie! Toch nog één vraag, heb je nu in Nederland niet twee extreme sites meegenomen in je onderzoek (De Telegraaf en GeenStijl) waardoor een vertekend beeld is ontstaan over de Nederlandse markt?

  geplaatst op
 • Nee, ook de sites van het AD en Volkskrant zijn bekeken. De reacties op de site van de Telegraaf waren wel het meest extreem, hoewel ook op AD-fora wordt gescholden en bedreigd (Marokkanen verdienen een nekslag, voor hen moet apartheidspolitiek worden ingevoerd en ook ministers krijgen verschillende verwensingen toegeworpen ... maar: niet zo extreem als op de site van de Telegraaf). Op de sites van populaire media als Daily Mirror en The Sun kom je dat niet zo tegen. Dat lijkt mij een helder, en niet vertekend, beeld. En is de Telegraaf een extreem medium? Het is toch gewoon een populaire krant (althans: zou het moeten zijn), net als de Britse Daily Mirror, The Sun of de Belgische Gazet? Dat er niet een GeenStijl-equivalent in buurlanden te vinden is zegt ook het een en ander, vind je niet Marco?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.