Schelden op nieuwssites typisch Nederlands

6 oktober 2008, 04:03

Schelden, beledigen of bedreigen op online fora en weblogs, zoals in Nederland veel gebeurt, komt in Duitsland, Engeland, Frankrijk en België niet of zelden voor, blijkt uit onderzoek van Trouw.

In Frankrijk, een land dat van politieke en ideologische conflicten aan elkaar hangt, worden meningsverschillen hard uitgespeeld. Ook op internet. Maar wel beargumenteerd. En als het even kan onder verwijzing naar grote denkers als Alexis de Tocqueville of Karl Marx. Ook de Belgen houden het graag beschaafd, al heersen in België, net als bij ons, vaak rechtse sentimenten op de nieuwsfora. Op de sites van de Britse sensatiepers, bekend om schreeuwerige koppen en hard geformuleerde stukken, gaat het er weliswaar soms stevig aan toe, maar Britten laten ook daar zien dat zij van hun taal houden en de humor regeert aldus Trouw.

Het is onduidelijk hoe en wanneer het onderzoek is uitgevoerd door Trouw. Heeft iemand enig idee?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

6 Reacties

    koningwoning

    verbaast me eigenlijk niets…. we worden niet voor niets als ruw gezien in het buitenland. We nemen geen blad voor mond daar waar anderen dat wel doen.

    Overigens moet ik wel zeggen dat als ik naar het buitenland kijk, de verschillende sites wel van een iets hoger niveau zijn dan GeenStijl of de Telegraaf.


    6 oktober 2008 om 08:16
    Jonathan Maas

    Ik wil wel vertellen hoe er onderzocht is. Ongeveer een maand lang zijn de websites van een aantal media in binnen- en buitenland gevolgd (welke dat zijn, is verantwoord in het artikel; het zijn zowel kwaliteits- als populaire media). Gelet is vooral op wat er leeft onder de reageerders en met welke toon en stijl zij hun gevoelens verwoorden. Wat al snel opviel was dat Nederland echt uniek is als het gaat om platheid en banaliteiten. Hoe stevig debatten in onze buurlanden ook worden gevoerd, er hoeven daar niet dingen in anussen gepropt te worden bij ministers. Heeft dit dan met moderatie te maken? Nee. Alle redacties van de onderzochte media zijn benaderd en of er nu vooraf of achteraf wordt gemodereerd: het waarborgt geen kwaliteit of een fatsoenlijk niveau van reacties. Vervolgens is met verschillende sociologen gezocht naar een verklaring voor het fenomeen dat Nederlandse reageerders zo plat en banaal zijn op nieuwssites.

    Jonathan Maas

    Trouw


    7 oktober 2008 om 06:31
    media

    @Jonathan: dank voor je reactie! Toch nog één vraag, heb je nu in Nederland niet twee extreme sites meegenomen in je onderzoek (De Telegraaf en GeenStijl) waardoor een vertekend beeld is ontstaan over de Nederlandse markt?


    7 oktober 2008 om 16:03
    Jonathan Maas

    Nee, ook de sites van het AD en Volkskrant zijn bekeken. De reacties op de site van de Telegraaf waren wel het meest extreem, hoewel ook op AD-fora wordt gescholden en bedreigd (Marokkanen verdienen een nekslag, voor hen moet apartheidspolitiek worden ingevoerd en ook ministers krijgen verschillende verwensingen toegeworpen … maar: niet zo extreem als op de site van de Telegraaf). Op de sites van populaire media als Daily Mirror en The Sun kom je dat niet zo tegen. Dat lijkt mij een helder, en niet vertekend, beeld. En is de Telegraaf een extreem medium? Het is toch gewoon een populaire krant (althans: zou het moeten zijn), net als de Britse Daily Mirror, The Sun of de Belgische Gazet? Dat er niet een GeenStijl-equivalent in buurlanden te vinden is zegt ook het een en ander, vind je niet Marco?


    8 oktober 2008 om 09:39

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!