Met de opkomst van Social Media en Google Universal Search wordt het steeds lucratiever om video-content op je website te plaatsen. Al helemaal sinds YouTube en Google Video een grote impuls aan de vindbaarheid van video’s geven, zoals bijvoorbeeld deze reclame van Tele2 ook laat zien. Google Universal biedt een extra ingang naar video’s die her en der op het net te vinden zijn door deze te laten zien bij de zoekresultaten als de video’s relevant zijn.
Behalve via YouTube of Google Video kun je ook via andere verschillende kanalen deze video-content promoten en daarmee een boost geven aan de bezoekersaantallen op je website. Dat is: mits je dit goed aanpakt. Daarom volgen er 10 tips om je video-content (en dus je merk) zichtbaar te krijgen op het web. Hierbij wordt vooral uitgegaan van YouTube, maar als je een ander kanaal gebruikt, zoals Google Video, Vimeo of Metacafe, geldt min of meer hetzelfde.
1. Doelgroep
Vóór alles is het belangrijk dat je weet wie je doelgroep is. Zoek uit waar deze zich bevindt en wat voor de doelgroep belangrijk is. Speel daarop in bij het maken en het verspreiden van de video.
2. Taalgebruik
Let te allen tijde op het taalgebruik in en rondom de video. Gebruik niet te veel jargon als de doelgroep hiermee niet bekend is, gebruik geen hippe populaire woorden als de doelgroep daarop niet zit te wachten en zorg ervoor dat je tekst overzichtelijk blijft.
3. Video optimaliseren
Voordat je de video op YouTube of andere kanalen plaatst, moet de video zo optimaal mogelijk zijn. Bekijk voor de technische details altijd de help-pagina’s van de website waar je je video gaat uploaden. Plaats je logo duidelijk, maar bescheiden in beeld en zorg voor een mooie herkenbare thumbnail, want die verschijnt her en der in de zoekresultaten en kan de CTR verhogen. Het kan zijn dat je hiervoor je video moet aanpassen.
4. YouTube-kanaal optimaliseren
Bij het promoten van een video moet je bij het begin beginnen. Richt een kanaal in op YouTube dat een duidelijk statement maakt over wie je bent en wat je doet. Als je goede en mooie content hebt, hoef je niet te verbergen wie je bent. Probeer de layout conform je huisstijl te maken, zodat hiermee de herkenbaarheid vergroot wordt. Vergeet niet om een link naar je website te plaatsen!
5. YouTube-videopagina optimaliseren
Geef de video goede titels en beschrijvingen. Gebruik hier relevante keywords, maar zorg dat je niet ‘spammy’ overkomt. Je hebt hier te maken met veelal uiterst kritische kijkers die het niet zullen waarderen als je ze bombardeert met al te wervende keywords.
6. Eigen website optimaliseren
De pagina waarop je video staat in je eigen website, kan ook optimaal worden ingericht. Zorg voor voldoende omringende content (context!) en optimaliseer ook hier titels en beschrijvingen. Maak voor elke video een aparte pagina.
7. Duidelijke bronlocatie aangeven
Plaats op de pagina’s met video-content een link naar de video op YouTube en naar het bronbestand op je eigen server, zodat bezoekers die de content niet kunnen laden hem ook op een andere manier kunnen bekijken. Voor de overzichtelijkheid is het goed om alle video’s in een aparte map te plaatsen, zoals dat ook vaak wordt gedaan voor afbeeldingen.
8. Videositemap aanmaken
Wanneer je veel video-content verzameld hebt, kan het handig zijn om een video-sitemap te maken en deze te uploaden in de Google Webmaster Tool. Hierdoor wordt bij indexatie geen enkele video vergeten en weet je zeker dat ze allemaal vindbaar zijn.
9. Verdeel en heers
De video optimaliseren is één ding, maar als alle bovenstaande stappen gevolgd zijn, is het natuurlijk ook belangrijk dat de video verspreid wordt. Vindbaar via Google Universal en YouTube is natuurlijk belangrijk, maar de link naar de video kan ook verspreid worden via verschillende sociale netwerken, zoals Nujij.nl, Ekudos.nl, Netlog.com en natuurlijk Hyves.nl.
10. Statistieken bijhouden en interpreteren
Er zijn verschillende pakketten beschikbaar waarmee je statistieken over je video’s kunt bekijken. Dit kan erg handig zijn om te zien waar er eventueel nog zaken verbeterd kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld binnen Youtube zelf een mogelijkheid om de statistieken te bekijken met YouTube Insight, maar ook TubeMogul is een goede optie hierin. Zo kun je precies zien welke video’s vaak bekeken worden en wie ernaar kijkt.
Als je relevante, leuke, maar vooral informatieve video-content hebt, gebruik dan bovenstaande tips om deze onder de aandacht van je doelgroep te krijgen. Zo creëer je een leuke ingang naar de overige content op je website als je het goed doet, want één video kan meer zeggen dan 1000 woorden…
Dit artikel is geschreven door Annelies Verhelst, Organic Search medewerker bij Traffic4u.