• Mobile
  wordt gesponsord door

Mobiel internet heeft wekelijks 850.000 gebruikers

Mobiel internet heeft wekelijks 850.000 gebruikers
, Upstream
@marcoderksen

Mobiel internet heeft wekelijks 850.000 gebruikersMobiel internet wordt wekelijks gebruikt door ongeveer 850.000 Nederlanders. Binnen de groep die gebruik maakt van mobiel internet, gebruikt 19% het zelfs dagelijks. Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope onder haar media, mobiel & gaming panel waaraan ruim 19.000 personen meewerkten. Uit eerder onderzoek in samenwerking met OMI bleek dat 1,6 miljoen Nederlanders maandelijks gebruik maken van mobiel internet.

De meerderheid van de ondervraagden zegt een mobiele telefoon te hebben die geschikt is voor mobiel internet (54%). Ongeveer 20% van deze groep maakt ook daadwerkelijk gebruik van mobiel internet. De meeste gebruikers van mobiel internet hebben gekozen voor een onbeperkte databundel (58%). Hierdoor zijn de kosten vooraf helder en rekent men niet af naar gebruik. E-mail op de mobiel blijkt niet erg populair. Minder dan 10% van de mobiele internetters zegt het te gebruiken. Van de groep die dagelijks gebruik maakt van mobiel internet, bezit de meerderheid een Nokia-toestel (33%) gevolgd door een HTC (24%) en een Apple (11%). Voor gebruikers die meer dan 50 euro per maand betalen aan abonnements- en verbruikskosten blijkt de Nokia N95 het meest gebruikte toestel te zijn. Zie ook het eerder gepubliceerde lijstje van mobiele telefoons zoals gemeten voor Hyves-gebruikers.


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Een erg interessante meting!

  Ik had al twijfels bij de eerder gepubliceerde 1.6 miljoen. Dit kan gewoon niet kloppen. Helaas trouwens, waren het maar 1.6M mensen...

  Nog steeds heb ik ook twijfels bij dit aantal, óf Ilse Media is met hun uitspraak van een bereik van 350.000 unieke Nederlanders erg bescheiden... Ik kan me niet voorstellen dat Ilse Media met mobiel.NU.nl en Startpagina.mobi 'maar' 41% van alle mobiele internetters bereikt (bericht is van 1 aug j.l.).

  Wat me overigens nog meer interesseert is de groei. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat sinds 1 augustus mobiel internet met een paar honderd duizend gebruikers is gegroeid, maar dat lijkt me ook sterk.

  Mijn verwachte groei van gebruikers van mobiel internet per maand is als volgt:

  nov-08 -> 900.000
  jan-09 -> 1.100.000
  apr-09 -> 1.300.000
  jul-09 -> 1.500.000
  okt-09 -> 1.800.000
  jan-10 -> 2.100.000
  apr-10 -> 2.400.000
  jul-10 -> 2.700.000
  okt-10 -> 3.000.000
  jan-11 -> 3.300.000
  apr-11 -> 3.700.000
  jul-11 -> 4.100.000
  okt-11 -> 4.500.000
  jan-12 -> 5.000.000

  Ik ben benieuwd naar reacties op deze schatting...

  Stijn Veeger

  geplaatst op
 • Stijn, je zou best eens gelijk kunnen hebben. In Japan en China is mobiel internet (bijna) groter dan het vaste internet. Heeft wat te maken met de bekabeling aldaar. Maar goed, wij zijn redelijk snel gewend geraakt aan vast internet. Dus de stap naar mobiel is niet groot, mits er goede aanbiedingen zijn natuurlijk.

  geplaatst op
 • Mobiel internet is ideaal, toch zal het de komende jaren niet het gebruik van computer/laptop richting niet afnemen schat ik.

  Ik zie mobiel als een aanvulling en niet als een vervanging van.

  geplaatst op
 • @ Paul

  Ik denk juist wél dat het computer/laptop gebruik zal afnemen hierdoor. Hyves verwacht zelfs dat over 5 jaar de verhouding als volgt is:

  PC gebruik Hyves <-> mobiel gebruik Hyves
  10% <-> 90 %

  Terwijl het nu omgedraaid is 90%-10% is... Nou vind ik dat ook wel overdreven, maar ik weet zeker dat het gebruik van een heleboel mobisites kannibaliserend is voor de PC sites. Voorbeeld: 9292 gebruik je niet meer voordat je weggaat, maar onderweg naar het station. Files en Flitsers precies zo; dus niet meer voordat je vertrekt, maar al onderweg. TV Gids bekijken doe je op de bank en ik zal maar niet spreken over wat er allemaal vanuit bed bekeken gaat worden...

  geplaatst op
 • Welke mobiele website worden door die 19.000 panel leden bezocht? Is daar een top 20 van te geven?

  geplaatst op
 • Behoor sinds een maand of twee ook tot deze groep.
  Browser: Opera Mini (top)
  Toepassingen: OV9292/NS.nl, Plaxo, RememberTheMilk
  Apps: Twitter, Google Maps, Shozu (foto), NOS Mobiel (nieuws, sport en files), Gmail onderweg van/naar kantoor (scheelt elders tijd).

  geplaatst op
 • Een onderzoek met 19.000 respondenten zou een voldoende grootte van de steekproef zijn, maar of de resultaten van het ´media, mobiel & gaming panel´ vertaalbaar zijn naar heel Nederland betwijfel ik. Alhoewel de sommige cijfers wel redelijk aanneembaar zijn.

  Opvallend is het lage email gebruik. Terwijl (bijv.) de mobiele versie van gmail eigenlijk beter en overzichtelijker werkt dan de desktop versie. iPhone compatible mobiele sites (http://iphone.sossie.nl/blog/?page_id=13) zijn überhaupt gebruiksvriendelijker dan de desktop versies.

  Mijn verwachting is dat deze lijst veer overeenkomsten zla hebben met de meest bezochte mobiele sites.

  geplaatst op
 • Paar opmerkingen, ook als bestuurslid van OMI.

  Het eerdere OMI onderzoek dat in samenwerking met Jungle Rating EN multicope werd uitgevoerd was vooral een kwalitatief onderzoek naar mobiele websites. Het daar genoemde getal van 1,6 miljoen gebruikers per maand hoeft niet te bijten met het nu genoemde getal van 850.000 gebruikers per week. Opvallend is het mijns inziens lage gebruik van e-mail (20%). Wellicht heeft dat ook te maken met de samenstelling van het panel (veel jongeren/gamers?).

  Maar laten we eerst nog eens vaststellen wat de definitie van mobiel internet gebruik is. Is dat het gebruik van mobiele data (met of zonder sms?), alleen het surfen op het (open mobiele) internet al dan niet met synchronisatie van outlook/e-mail. Worden in beide onderzoeken dezelfde definities gehanteerd?

  De uptake zoals Stijn voorspeld kan een goeie zijn. Ik denk meer aan bijna een verdubbeling van gebruikers en gebruik per jaar. Uitgaande van nu bijvoorbeeld 1 miljoen gebruikers van mobiele data (excl. sms/mms) zal dat zomer 2012 zijn gegroeid tot vrijwel iedereen. Wellicht is mobielsurfen op internet dan ook in NL het via PC surfen gepasseerd. Ook Scheepbouwer voorspelde dit voorjaar via BNR een groei van mobiele data van 50 tot 100% per jaar.

  Koffiedikkijken blijft een kunst die ook ik niet beheers. Eigenlijk gaat het meer om de voorwaarden te scheppen waardoor mensen het graag willen gebruiken. Het vervangen van walled gardens door een OPEN mobiel internet model, flat fee's, betere content en ease of use zijn zaken die nu voor elkaar zijn. Ook de kritische drempel van 10% gebruikers is volgens mij dit jaar eindelijk gepasserd, waardoor we de aankomende jaren de langverwachtte hockystick in de grafieken mogen verwachten.

  geplaatst op
 • Mijn verwachting is dat deze lijst veer overeenkomsten zla hebben met de meest bezochte mobiele sites. "
  Dat denk ik zelf ook. Mobiele websites worden op den duur overbodig, omdat telefoons ook normale websites juist kunnen renderen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.