SlideshareReview (2): Het longtail business model

11 september 2008, 06:00

Dit is de tweede editie van de wekelijkse SlideShareReview (zie hier de eerste editie). De slideshow hierboven is van Alexander Osterwalder ofwel Dr. Business model. Osterwalder definieert een business model als: “nothing else than a representation of how an organization makes (or intends to make) money”. In het kort: Hoe? Wat? Wie? En hoeveel levert het op? Het model bestaat uit 9 velden: value proposition, segment(s) of clients, communication and distribution channels, relationships established with clients, key resources, key activities, key partners, revenue streams en cost structure. In deze slideshow wordt de longtail-gedachte van Chris Anderson geprojecteerd op het business model concept

Hierdoor wordt duidelijk dat het zonder internet allemaal niet mogelijk was geweest: internet biedt het platform voor match-making (de virtuele marktplaats), het locatie-onafhankelijke en dus enorme bereik, de onbeperkte schapruimte en natuurlijk de klantrelatie-instrumenten.

Het business model concept is een tool bij strategische analyses en het zoeken naar innovatie kansen. Hoewel het model de complexe werkelijkheid prachtig vereenvoudigt vraag ik me bij dit soort modellen altijd af: is dit werkelijk een instrument om innovaties mee te bedenken of is dit slechts de “koe in de kont kijken”? Heel sterk is mijn vermoeden dat er meer komt kijken bij het vinden van innovaties laat staan het realiseren ervan.

Toch lijkt het wel een methode die toegevoegd kan worden aan de lijst van instrumenten is die je kunt gebruiken als je huidige business model onder druk staat zoals brainstorms, klantensafaris, trendanalyses, hot product scans, customer insights workshops, incubators enz enz enz. Misschien is het ook bruikbaar om de business kansen van nieuwe technologieën te ontdekken. Heeft iemand ervaring in het gebruik van het model?

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Ronald van den Hoff

  Wij hebben het (ten dele) toegepast in ons nieuwste vergaderconcept http://www.seats2meet.com. Dit disruptive concept is, zo hebben we vastgesteld via een benchmark onderzoek, 3x zo winstgevend als de gevestigde orde/modellen. In het nieuwe boek van Alex en op zijn blog binnenkort vertelt hij over ons….wij zijn vereerd dus!


  11 september 2008 om 07:40
  D kasten

  Zeer nuttige informatie met betrekking tot de longtail van producten. Het is gewoon goed om ook via de zoekmachines in te spelen op de specifieke wensen een consument heeft.


  13 september 2008 om 21:28

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!