Schep je eigen 3D wereld in een handomdraai met Photosynth

27 augustus 2008, 11:42

PhotosynthLive Labs heeft vorige week Photosynth gelanceerd. Hiermee kan iedereen met XP of Vista in een handomdraai collecties foto’s omzetten in een 3D-achtige wereld. In essentie komt het erop neer dat je flink wat foto’s uit verschillende hoeken van het zelfde object of de zelfde ruimte maakt, deze upload, een half uur wacht en vervolgens in een 3D-achtige ervaring rond dat object kunt kijken. De verwachting is dat we deze technologie uiteindelijk terug gaan zien in tal van microsoft producten zoals, Google Maps concurrent, Virtual Earth.

Om een beeld te geven van wat deze techniek kan ben ik zojuist even naar buiten gerend om wat foto’s van de gevel van ons kantoor in Groningen te maken, ziehier het resultaat (je moet wel even een plugin installeren in je browser, maar dit is zeker de moeite waard):

Voorbeelden van Photosynth’s

Even een paar voorbeelden van de fantastische dingen die je ermee kunt maken. Bekijk eens dit vreemde huis vol rare dingen in Seattle, de verboden stad in Peking, dit kanaal in Venetie of blader door alle andere synths.

De techniek achter photosynth

In 2006 nam Microsoft Seadragon over. Seadragon heeft de technologie gemaakt om eenvoudig visueel te bladeren door grote hoeveelheden data over internet. Je ziet dit terug in sommige synths door enorm in te zoomen of snel heen en weer te gaan. Het beeld wordt dan snel en soepel opgebouwd zonder schokkerig te worden.

Tegelijk waren ze bij Microsoft Research bezig met Photo tourism wat de basis legde voor de herkenning van overeenkomsten in foto’s en de constrictie van 3D modellen daaruit. (zie Photosynth history)

Al een aantal jaren zijn demo’s van deze technologie te zien, maar nu is het dus voor het eerst mogelijk om je eigen foto’s om te zetten naar een Synth.

Photosynth straks op Virtual Earth?

Brady Forrest (die vroeger mij MSN werkte en o.a. de vierde Search Champs heeft georganiseerd) schrijft op O’Reilly radar dat het Photosynth team (nu onderdeel van Labs) nu geïntegreerd gaat worden met het Virtual Earth team. Dit lijkt een logische stap, straks kunnen dan allerlei gebouwen en objecten geïntegreerd en doorzoekbaar worden in Maps.

Mogelijke commerciële toepassingen Photosynth

Wat de commerciële toepassingen zullen zijn is nog even afwachten natuurlijk. Maar een aantal zaken liggen redelijk voor de hand:

Verkopen van huizen

Je kunt er natuurlijk op wachten dat er straks huizensites komen die photosynth gaan gebruiken om huizen aan te prijzen.

Werving van personeel

Heb je een leuk kantoor met relaxte werkplekken en een goede sfeer? Maak dan een Photosynth om potentiële sollicitanten alvast een indruk te geven wat ze kunnen verwachten. Wie wil er nou niet op zo’n werkplek werken?

Verkoop van (tweedehands) producten

Verkoop je een tweedehands auto via Speurders of Marktplaats? Maak even een Photosynth en potentiële kopers kunnen precies zien wat ze kopen.

Hmm.. zal ik een Lambogini of een Bently nemen?

Automerken zullen dit soort dingen online gaan zetten: Lambogini, Bently.

Welke commerciële toepassing van Photosynth zie jij?

Ben benieuwd wie er ideeën heeft voor andere toepassingen!

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

12 Reacties

  Karlijntje

  kun je de file met photosynth van de voorpagina halen 😉 Hij vraag nu telkens bij bezoek aan MF om het installeren van plug-ins. Geen idee of iedereen dat heeft, maar ik vermoed het wel. I


  27 augustus 2008 om 12:14
  mgvandenbroek

  Jep, heb ik ook last van.


  27 augustus 2008 om 12:19
  Vincent H

  Heb de plugin ook niet en krijg ook de ‘installeer plugin melding’. Ook krijg ik een melding “Photosynth does not support this OS.”. Ik zit op een Mac met Firefox


  27 augustus 2008 om 12:19
  Gosse AdB

  Wellicht is het een bedreiging voor de vele bedrijfjes die 360 opnames van bedrijfspanden en dergelijke maken.

  Voor uitbaters van vakantie accomodaties kan het enorm veel waarde toevoegen aan het pre-sales traject. Een potentiële boeker kan nu echt “rondneuzen”…


  27 augustus 2008 om 12:21
  Gosse AdB

  Met Debian Linux en Firefox krijg ik ook de melding “Photosynth does not support this OS.”.

  Heb de site gisteren bekeken op een XP laptop, maar wel slordig dat het enkel met XP of Vista werkt. MS had ook een conversieslag naar Flash kunnen maken, lijkt me?


  27 augustus 2008 om 12:24
  Remi

  Ik heb de embed even uit de inleiding gehaald zodat jullie geen ‘download nu Photosynth’ meer krijgen. Moet wel zeggen dat het de moeite waard is om dat wel even te doen. Photosynth is een toepassing van Seadragon en ik denk dat we van beide meer zullen gaan zien de aankomende jaren. Dus als je wilt weten hoe dit eruit ziet, installeer dan toch die plugin even… (en inderdaad, de eerste release is alleen voor IE en FF op XP en Vista, Mac komt eraan, maar het blijft Microsoft natuurlijk…)

  @ Gosse,

  Inderdaad, voor verhuirders van hotels, appartementen enz. is het ook ene mooie toepassing!


  27 augustus 2008 om 12:32
  JoostR

  Ben niet echt onder de indruk! Ik vind het niets te maken hebben met 3D. Het is best geavanceerd hoe de beelden aan elkaar ge’stitched’ worden, maar om nou te zeggen dat dit een overweldigende gebruikerservaring opleverd; niet bepaald! Ik zal de ontwikkelingen met belangstelling volgen, nogmaals zie het niet helemaal, maar misschien zit ik er naast.


  27 augustus 2008 om 12:43
  Gilbert den Hertog

  Erik, dat is precies wat ze doen in het TED filmpje uit de post van Daan hierboven! Notre Dame ipv het vaticaan, maar toch. Ik raad je zeker aan even 5 minuutjes te nemen voor dat filmpje.

  Toen ik de presentatie in Maart voor het eerst zag was ik (en ben ik nog steeds) behoorlijk onder de indruk. Lijkt me een no brainer voor Flickr om een plug in op hun eigen site te zetten. Best een goed argument voor een MSN / Yahoo merger overigens 😉

  De 3D aspecten van de technologie komen uiteraard pas goed naar voren bij meer dan 100 foto’s van een object van meerdere kanten. Remi had even links en rechts naast zijn pand moeten gaan staan. Het mooie is dat het shared foto’s zouden kunnen zijn…zie Notre Dame voorbeeld.

  Overigens kan ik voor die hele Seadragon streaming techniek wel een paar toepassingen verzinnen voor uitgevers (gezien hoe die krant en dat boek inzoomen?). Met een beetje fantasie gaat dit de hele manier van web browsen op zijn kop zetten…

  Even voor de goede orde: ik ben normaal eigenlijk niet zo’n fan boy van Microsoft. Sterker nog, ik werk het meerendeel van mijn tijd op een Mac en baal dat dit nog niet lijkt te werken op andere platforms dan XP / Vista. Maar ik moet wel zeggen dat als die streaming techniek echt gaat werken als ze doen voorkomen, er ons nog heel wat leuke ontwikkelingen staan te wachten.


  27 augustus 2008 om 21:24
  evroekel

  @Gilbert: TED filmpje inmiddels gezien. Inderdaad precies wat ik bedoelde. Erg mooi gedaan.


  28 augustus 2008 om 05:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!