YouTube bereikt tweederde Nederlandse internetgebruiker

21 augustus 2008, 15:55

De online video website Youtube is in de afgelopen twee jaar gegroeid naar een top 3 positie op het Nederlandse web. De website bereikt inmiddels bijna tweederde van de Nederlandse internetgebruikers met haar online video’s. Dit blijkt uit de doorlopende Visiscan website-metingen van online onderzoeksbureau Multiscope.

Een kleine 30% van de Nederlandse internetgebruikers komt maandelijks ook één of meerdere malen op de Nederlandstalige versie van Youtube. De gemiddelde bezoekfrequentie ligt daarbij op 5 keer per maand, waarbij de bezoekduur zo’n 500 seconden per bezoek bedraagt. Bezoekers van Youtube waarderen de website met het rapportcijfer 7,5 (marktgemiddelde = 7,1).

In Nederland moet Youtube inmiddels alleen nog zoekmachine Google structureel voor laten gaan. Samen met Buienradar, Hyves en Marktplaats wedijvert de online video website om de tweede positie in Nederland.

Het succes van Youtube staat niet op zich. Websites in het entertainment segment weten de afgelopen twee jaar sterker te groeien dan de markt. Daarbij is de enorme hoeveelheid online video die op vele websites wordt overgenomen de belangrijkste succesfactor. Youtube maakt optimaal gebruik van het netwerkeffect van het internet en weet daarmee haar bereik drastisch te vergroten.

Naast Youtube zijn 123video, Dumpert, MSN Video, Uitzendinggemist, PCzapper, RTL en Zideo de belangrijkste spelers op de Nederlandse markt. Zij scoren echter maximaal de helft van het bereik van Youtube.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

  Mark de Bruin

  Klopt dit bericht wel? Ik heb net ingelogd bij Visiscan en zie deze cijfers van youtube:

  In juli 2008 staat nl.youtube.com op plek 24 met een bereik van 29%. In de internationale lijst staat youtube.com op nummer 2 met een bereik van 61 procent. Als je die lijsten gaat combineren staat youtube.com inderdaad op nummer 3 in juli. Maar dan vergeten we voor het gemak google.com….met een bereik van 91%. Dus dan staat youtube op nummer 4. Toch?

  1. Google.nl 92%

  2. Google.com 91%

  3. Buienradar 64%

  4. Youtube.com 61%

  Of haal ik nu cijfers door elkaar?

  PS: wat ik wel opvallend vind is dat Multiscope nu ook internationale cijfers gaat promoten. Dat heeft vast met de internationale expansiedriften te maken?


  22 augustus 2008 om 07:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!