• Mobile
  wordt gesponsord door

Rampenalarm via sms-berichten

Rampenalarm via sms-berichten

Rampenalarm via sms-berichtenHoor net in het NOS-journaal dat mensen niet of nauwelijks meer reageren op alarmsirenes. Met ingang van volgend jaar worden ook sms-berichten ingezet om burgers te waarschuwen voor rampen en gevaarlijke situaties. De sirene alarmeert en in de sms-berichten kunnen de burgers op hun mobieltjes lezen wat er aan de hand is en hoe ze moeten handelen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van cell broadcast, een techniek waarmee via radiogolven tekstberichten naar mobiele telefoons in een specifiek gebied kunnen worden verzonden. De berichten worden daarbij dus niet naar specifieke nummers gestuurd, maar verspreid naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. Ook mensen die niet in het rampgebied wonen, maar daar wel zijn, worden zo gealarmeerd.

Minister Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) start binnenkort met de Europese aanbesteding van het systeem. Bovendien maakt zij afspraken met de telefoonbedrijven, omdat de berichten via hun netwerken verspreid zullen worden. Als alles goed gaat, wordt begin volgend jaar begonnen met een geleidelijke invoering. Zie ook het persbericht ‘Alarm bij crises ook op mobiele telefoon’ dat vandaag is uitgestuurd.


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Alhoewel het gaat om een heel ander principe, moest ik even denken aan de vraag die ik jaren geleden stelde, of mobiele gebruikers zich voldoende realiseren dat de overheid precies kan achterhalen wie zich waar op welk moment bevindt. Destijds verstuurde de politie Haaglanden een sms-bombardement naar 29.000 mobiele telefoons die een jaar daarvoor in de buurt van een moord waren geweest. Wordt dit eigenlijk nog steeds gedaan of was het een éénmalige aktie?

  geplaatst op
 • Wat ik wil weet is dat gestolen toestellen in sommige gevallen een SMS bombardement krijgen. Ook een toepassing is er in Hannover bij de Messe. Mocht je ooit naar de CeBIT gaan dan is de kans aanwezig dat je een SMS krijgt zodra je de zone van de Messe een SMS krijgt op welke parkeerplaats je het best kunt parkeren.

  Dat een GSM op een bepaalde positie is wil niet zeggen dat de eigenaar daar ook daadwerkelijk is. Volgens mij is het wat dat betreft geen waterdicht bewijs, mocht je op privacy doelen.

  geplaatst op
 • @Joost in het geval van cell broadcast gaat het om zenden van sms-jes naar mobieltjes in een bepaald gebied (eigenaar hoeft niet bekend te zijn). In het geval van politie haaglanden gaat het om andere manier, daar is eigenaar en locatie waar hij is geweest op bepaald moment wel bekend.

  geplaatst op
 • Reeds langere tijd is het mogelijk om door gebruik van kruispeilingen redelijk tot goed te achterhalen waar iemand zich bevindt. deze techniek wordt steeds beter, en nu soms ook nog combinaties van GSM-coördinaten en vaste WiFi standplaatsen worden gebruikt is het snel een zeer exacte meting.
  Toepassingen als Trackr bijvoorbeeld maken hier (excl WiFi) handig gebruik van. De beantwoording van de vraag die Marco stelt of iedereen zich voldoende realiseert dat dit (dus ook maanden/jaren) laten reproduceerbaar is, laat zich raden. Net als internetverkeer gelogd moet worden is hetzelfde van toepassing op GSM-verkeer, dan weliswaar niet de inhoud maar wel de plaatsbepalingen en het al dan niet bellen cq sms-en.
  Niet alleen nadelen zijn voorzienbaar. Ook voordelen zoals zaken als schuldvraag bij ongevallen, waar het beeld bestaat dat een bestuurder handsfree heeft zitten bellen.

  geplaatst op
 • In aansluiting op mijn vorige reactie op dit artikel, vandaag in de media :

  Radio en TV Gelderland Nieuws 29-08-08 09:47 .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) (Nieuwsredactie) Gelders Nieuws
  Winssen - De vermiste 55-jarige inwoner van Winssen, Hans Wattenberg, is ongedeerd naar huis teruggekeerd.

  Wattenberg was sinds dinsdagmorgen 06.30 uur als vermist opgegeven. Hij vetrok die ochtend in overspannen toestand te voet vanaf zijn huis aan de Dijk.

  Er werd tweemaal gebruik gemaakt van SMS-Alerts met het verzoek om naar de vermiste man uit te kijken. Gisteravond kreeg de politie een telefoontje van de heer Wattenberg dat hij op weg naar huis was. Hij werd op de dijk tussen Ewijk en Winssen opgepikt en naar huis gebracht.

  (Bron: http://www.omroepgelderland.nl)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.