Google krijgt concurrentie van Cuil.com

Google krijgt concurrentie van Cuil.com

Cuil

Cuil.com (uitspraak COOL)  indexeert 3 maal zoveel pagina’s als google. Het bedrijfje ging vandaag live met haar zoekmachine. Het experimenteert met een frisse layout voor zoekresultaten die lijken op een krant met foto’s. Cuil probeert het makkelijk te maken om de resultaten te verfijnen door categorieën te kiezen en claimed dat de architectuur 10 maal zo weinig kost als google dat een miljard euro moet uitgeven om de honderd duizenden servers in de lucht te houden.

Toen ik het probeerde met George Bush kreeg ik 10 maal zoveel resultaten bij Google als bij Cuil en ook bij het woord marketingfacts gaf google me 10 maal zo veel als Cuil. Toch zijn het interessante mensen die het bedrijf gestart hebben.

Het echtpaar Tom Costello (CEO) een voormalig IBM onderzoeker en vooral zijn vrouw Anna Patterson die verantwoordelijk was voor de Terragoogle index en het ad management systeem. Ook de voormalig alta vista CIO Lous Montier  is bij het bedrijf betrokken.

Met zo’n 33 miljoen dollar funding moeten ze in ieder geval een poging kunnen wagen om google te inspireren weer eens de concurrentie serieus te nemen. Microsoft spendeerde een veelvoud hiervan en het lukt ze tot nu toe niet.

Niet de hoeveelheid gevonden resultaten maar de relevantie zijn voor mij interessant. De layout van de resultaten zijn aardig. Toen ik mezelf als argument invoerde kon Cuil helaas geen relevantie foto’s vinden hoewel ze wel overal te vinden zijn.

vincent everts - Cuil
Uploaded with plasq‘s Skitch!

Bij het woord Amsterdam werd het duidelijker hoe je aan kunt geven welke richting de resultaten heen moeten gaan. Ook de plaatjes werken wat beter.

amsterdam - Cuil
Uploaded with plasq‘s Skitch!

We zullen zien hoe Cuil zich ontwikkeld. In ieder geval kregen je publiciteit genoeg op Google News


Geplaatst in

DelenEr zijn 41 reacties op dit artikel

 • Techcrunch heeft cuil.com getest, de indexen van google blijken toch ca 10x zo groot te zijn, en ook in relevantie beter te scoren. Ach, desalniettemin een moedige poging.

  geplaatst op
 • Zeker een goede zaak dat men probeert om met Google te concurreren. Ik heb Cuil net getest en vind de interface persoonlijk minder. Doordat ze met kolommen werken en erg veel intro-text laten zien zijn er veel minder resultaten zichtbaar. Ook is de kwaliteit van de resultaten niet top, maar hiervoor gun ik ze graag nog wat extra tijd.

  Ik hoop van harte dat ze met Google kunnen concurreren!

  geplaatst op
 • Tis idd een nieuwe stap, echter, als je het mij vraagt, laat de performance nog wel iets te wensen over.

  Verder, zij zoeken wereldwijd, en dan is er al snel MEER te vinden dan dat google zijn resultaten default afstemt op je browsertaal, je gebruikerstaal of wat dan ook. De vergelijking 10x meer vinden is dan in mijn ogen ook niet HELEMAAL terecht.

  Google vindt: http://www.google.com/search?hl=en&q=george+bush&btnG=Google+Search bij mij hier 40.900.000 resultaten, Cuil vindt er 4.000.000, dus oogt het zelfs als 10 x minder?

  geplaatst op
 • @Gerben - inderdaad, ik zit nu al drie minuten te wachten op de zoekresultaten van mijn eerste poging...

  geplaatst op
 • Nou, jammer hoor. Als het nog niet af is moet je er niet de publiciteit mee gaan zoeken. Zoeken naar mijn eigen website, inclusief www en .nl, op de eerste pagina 6 resultaten, tweede pagina 3, derde pagina 4, en de vierde pagina staat alweer een paar minuten te stampen.

  Echter, mijn website heb ik tot nu toe niet gezien in de resultaten...

  geplaatst op
 • Ze moeten echt wat gaan doen aan de performance. Gaat hier enorm traag.

  Toevallig leuk artikel op hyped.nl over wat de meerwaarde is van de extra ge?ndexeerde url`s. Conclusie is dat dit waarschijnlijk te zoekresultaten alleen maar extra vervuild.

  Ik ben benieuwd wat het wordt.

  geplaatst op
 • Ik zag net ook hits op een andere site van mij op zoekwoorden die al bijna twee jaar een 404-foutmelding geven...

  geplaatst op
 • Cuil.com zou volgens de makers 3 maal zoveel pagina's indexeren als Google. Dat stelt het bericht. Maar waar komt die info vandaan? Het is ook onjuist denk ik. Onder de zoekmachine van Cuil staat namelijk "search 121,617,892,992 web pages", en we weten sinds 27 juli dat Google inmiddels 1.000.000.000.000 geindexeerd heeft. Misschien dat de redactie een vertaalfout heeft gemaakt met hun bron (die ik niet ken)? Op engelstalige sites zoals deze hebben ze het namelijk over "120 billion web pages", en billion in het engels betekent miljard in het nederlands, en niet biljoen.

  geplaatst op
 • Op zich vind ik het wel een prettige zoekmachine. Het kost meer tijd om de resultaten te lezen, maar het voorkomt onnodig geklik.
  Wat me wel bevreemdde: " We didn?t find any results for ?boottrailer".
  En dat je niet in een taal kan zoeken, is inderdaad een groot minpunt.
  'Boot' wordt automatisch geassocieerd met computers ipv watersport.

  geplaatst op
 • Google heeft 1 biljoen urls in haar database staan, maar indexeert daarvan slechts 40 tot 60 miljard sites. Cuil indexeert 120 miljard sites, en stelt daarom dat zij een grotere index hebben. Zie ook:

  94 procent van het internet is niet interessant

  Maar kwantiteit zegt weinig, kwaliteit wel. En op dat punt scoort cuil vooralsnog niet beter.

  geplaatst op
 • Er komt veel te veel oude content bovenaan

  geplaatst op
 • Cuil is op het moment retetraag maar levert interessante resultaten op voor zowel mijn naam als marketingfacts. Ben benieuwd waar ze over een tijdje staan. Kritiek op dit moment is te makkelijk, die hadden we namelijk ook toen Google net begon!

  geplaatst op
 • Oorspronkelijke artikel staat inderdaad hier: http://www.techcrunch.com/2008/07/27/google-beats-cuil-hands-down-in-size-and-relevance-but-that-isnt-the-whole-story/

  Naar mijn mening zijn de oprichters het interessantst in dit verhaal en denk ik dat ze met al hun Google ervaring toch echt wel in staat zijn om te zien welke steken Google laat vallen en dit in hun voordeel om te buigen - (en ze hebben 33MM USD opgehaald, dus voorlopig geld zat!)

  geplaatst op
 • Geen onaardige poging. Zelf ben ik wel gecharmeerd van de Carrot Clustering Engine. Maar ongetwijfeld voor de bezoekers hier al een oude bekende.

  geplaatst op
 • http://www.cuil.com/info/faqs/#faq9
  "We’ve found that a lot of Web pages have been designed with a small audience in mind—perhaps they are blogs or academic papers with specific interests or pages with family photos. We think that even though these pages aren’t necessarily for a wide audience, they contain content that one day you might need."

  http://www.cuil.com/info/webmaster_info/
  "If you would like Cuil to crawl your site and have it included in our index, please let us know."

  Weet iemand of Google ook de mogelijkheid biedt om je website te crawlen?

  en nog een andere vraag
  heeft er iemand getest met boolean?

  geplaatst op
 • @sonja

  Ooit al gekeken op: http://www.google.nl/addurl/?hl=nl&continue;=/addurl

  Overigens niet aan te raden, maar dat ter zijde.

  geplaatst op
 • @gerben lol heeeel lang geleden, was ik even vergeten :-D

  geplaatst op
 • @sonja,

  No problem.

  geplaatst op
 • @Gerben.
  Hoezo niet aan te raden Gerben? Wat zijn je beweegredenen?

  geplaatst op
 • @mark,

  het is slimmer om ervoor te zorgen dat google via een natuurlijk manier (backlinks) je site crawlt. Voor de lange termijn heb je de links toch nodig, dus dan maar direct goed beginnen zogezegd. :-)

  geplaatst op
 • @Gerben,
  Ik heb altijd het tegenovergestelde gehoord. Handmatig aangemelde sites worden hoger gewaardeerd dan sites die google vindt tijdens het crawlen van andere sites ?n hoger gewaardeerd dan sites die zijn aangemeld via een automatische aanmelding.

  geplaatst op
 • Ik vind smijten met aantallen niet zo interessant. Het maakt m.i. weinig uit of er 4M, 40M of 400M 'hits' zijn. Meestal kijk je toch hoofdzakelijk naar de eerste 1-10 pagina's met resultaten. Waar het om gaat is de relevantie van de resultaten. Ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.

  De layout vind ik fraai, zeker met de kleine fototjes bij de resultaten. Wel heb ik het idee dat de resultaten op deze manier wat moeilijker visueel te scannen zijn. Ik verwacht dat er nog wel een optie komt op de resultaten gewoon in één kolom onder elkaar neer te zetten.

  geplaatst op
 • Ik heb net mijn eigen site gecuiled en was verbaasd! Er is een afbeelding geplaatst bij de omschrijving die ik nergens op mijn website heb geplaatst. De afbeelding is wel relevant!

  De tekst is daarnaast al 2 jaar niet meer gebruikt op mijn site. Slechts een onderdeel is uit mijn tags gehaald.

  De layout mag dan mooi wezen, maar de weergave van de resultaten (of in ieder geval dit steekproefje) is toch uit een hoge hoed getrokken.

  geplaatst op
 • Reactie Google: "We knew the web was big."
  http://googleblog.blogspot.com/2008/07/we-knew-web-was-big.html

  geplaatst op
 • Men probeert vernieuwend te zijn en heeft grote ambities, dat verdient bewondering, ook al maakt men op dit moment nog niet helemaal wat je mag verwachten (relevantie, actualiteit, volledigheid, snelheid).

  De wijze waarop o.a. clustering wordt aangeboden vind ik erg sterk. Je zag dit tot nu toe alleen bij weinig betekende zoekmachines als bijvoorbeeld zoeken.nl, het wordt nog niet echt opgepakt door de grote jongens terwijl het zeker voor mensen die niet gewend zijn om met veel zoektermen tegelijk te zoeken handig is.

  De sterke ori?ntatie op alleen het Engelse taalgebied is wel een belangrijke tekortkoming op dit moment en het zwart in de lay-out is weliswaar onderscheidend, maar maakt de blauwe links erg lastig te lezen. Dit alles maakt het gebruik van Cuil voorlopig niet tot een enorme ervaring.

  geplaatst op
 • Zou wel graag zien dat je ook alleen voor je eigen land/taal kan zoeken. Dan maken ze misschien kans. Ook is een goed verdienmodel onontbeerlijk. Hoop dat ze snel starten met CuilWords.

  geplaatst op
 • ik cuilde mezelf, en kreeg ook veell minder relevante resultaten dan bij google. Er zat een netwerk-time-out pagina bij (kunnen ze omzeilen volgens mij) en nog erger: op de eerste resultatenpagina een site die malware probeert te installeren!!!

  ook andere zoekopdrachten leveren in mijn ogen echt beduidend mindere resultaten op, voorlopig nog geen cuil hier!

  geplaatst op
 • Tsja, je moet ze natuurlijk ook wel wat tijd geven. Google is een instituut dat al zo'n 10 jaar bezig is. Deze knakkers zijn net begonnen. Je kan natuurlijk moeilijk verwachten dat ze op de eerste dag Google uit de markt concurreren. Geef Cuil 6-12 maanden om wat kinderziektes eruit te halen, hun ranking systeem te verbeteren en andere feedback mee te nemen. Dan kunnen we pas echt een oordeel geven dat hout snijdt. Goeie zaak dat er concurrentie blijft, dat houdt Google ook scherp

  geplaatst op
 • @T.R. - dat vind ik onzin. Je weet wat er momenteel mogelijk is, en zolang je dat niet op een beetje fatsoenlijke manier kunt benaderen moet je gewoon niet publiek gaan met je site.

  Een voorbeeld van een foute manier van werken is Cuil is mijn site kurl.nl - ooit heeft iemand die, helemaal in het begin bijna 2 jaar geleden, gebruikt om te linken naar malware sites via ranzige keywords in commentspam. Het gevolg daarvan was dat mijn site geassocieerd werd met 'strakke poesjes' en 'grote zwarte hanen'... Ik kwam daar binnen een dag achter en heb de betreffende kurls geblokkeerd en de pagina's uit de Google index laten verwijderen.

  Als je nu op Cuil naar die kreten zoekt staat mijn site, zonder het relevante stukje achter het vraagteken, op de eerste pagina met resultaten.

  Da's nogal ernstig om 3 redenen:
  - de index blijkt dus sterk verouderd te zijn
  - niet de complete URL wordt geindexeerd, maar slechts een deel
  - links die niet bestaan (pagina's die een 404-melding geven) worden gewoon bewaard

  geplaatst op
 • Wat vind je precies onzin? Mijn mening dat ik vind dat een site ten tijde van de lancering niet perfect hoeft te zijn? Er is op dit moment sowieso geen zoekmachine die in de buurt komt van de kwaliteit van googles resultaten. Dan vind ik het een beetje te makkelijk om een ambitieuze nieuwkomer meteen met de grond gelijk te maken. Ik heb veel slechtere initiatieven op zoekmachinegebied gezien

  Wel ben ik met je eens dat er nog wel een flink aantal zaken voor verbetering vatbaar zijn. Wat betreft de verouderde index heb je een goed punt. N.a.v. je post ben ik eens op actuele zaken gaan cuilen, zoals op de term Karadzic, maar de actualiteit van de resultaten laat sterk te wensen over. Ook over hun eigen site is nog bar weinig te vinden. Het lijkt me echter sterk dat de mensen achter Cuil zo achterlijk zijn dat dit helemaal niet getest is. Misschien gebruiken ze nog per ongeluk een test-index? ;-)

  Verder natuurlijk ieder zijn mening. Ik denk dat ik over een tijdje toch weer eens kijk of er inmiddels al verbeteringen zijn. IE leek aanvankelijk ook onaantastbaar. FF is voornamelijk groot geworden doordat mensen het een kans gaven.

  geplaatst op
 • Natuurlijk hoeft een site niet perfect te zijn, maar een zoekmachine die geen goede resultaten geeft valt toch in een andere categorie - dat is de basisfunctionaliteit die niet deugt. Alles valt of staat met een goede index, en die heeft Cuil duidelijk niet. Alles wat daaromheen gebouwd is wordt daarmee triviaal.

  FF is trouwens (mede) groot geworden door ontevredenheid over het alternatief, IE. Ik denk dat de meeste mensen prima tevreden zijn met Google, wat de kans voor Cuil flink verkleint. Daarnaast is FF uitgebouwd vanuit een bestaande goede basis.

  Ik heb ze trouwens een email gestuurd over kurl.nl, en zal het antwoord, als dat komt, hier plaatsen.

  geplaatst op
 • Zelf vind ik http://www.searchme.com/ ook ERG sterk !

  geplaatst op
 • @Mark - ik niet, ik vind het helemaal niks. Geinige interface wel, maar volledig onvriendelijk als je snel iets wilt zoeken.

  Verder is ook hier de index helemaal...hoe zal ik het noemen...ruk. Meer woorden hoef je daaraan niet vuil te maken. Nou, vooruit dan: zoek maar eens op Marketingfacts - je vindt alles, behalve deze site.

  Oh, en het is mateloos irritant dat de focus steeds verdwijnt van het zoekwoord-veldje terwijl je aan het typen bent.

  geplaatst op
 • Ik ben het helemaal met je eens maar gun ze de twijvel.

  geplaatst op
 • Cuil even uitgeprobeerd. Vooralsnog krijg ik teleurstellend weining (of helemaal niks) vergeleken met Google, waar ik al jaren heel tevreden mee was.

  geplaatst op
 • NRC.next pakt vandaag flink uit over 'zoekmachine-oorlog 2.0':
  http://www.flickr.com/photos/marketingfacts/2716093632

  Google heeft zelfs de eer om de voorpagina te mogen sieren:
  http://www.flickr.com/photos/marketingfacts/2716087092

  Aardige grafiek over hoe Google de afgelopen jaren de belangrijkste zoekmachine van Nederland werd:
  http://www.flickr.com/photos/marketingfacts/2715276717

  geplaatst op
 • Als ik mijn naam invul dan krijg ik een foto van een vage auto... Wie weet is dit mijn nieuwe auto?

  Valt mij ook op dat deze zoekmachine weinig doet met de omschrijving van een website. Terwijl daar vaak wel netjes in 2 zinnen staat vermeld wat er te vinden is op de site....

  geplaatst op
 • het lijkt me nog te vroeg om over de kwaliteit van de resultaten/interface te oordelen.

  De filosofie achter Cuil is daarintegen wel iets waar ik bij stil wilde staan, dus heb er een postje aan gewijd (http://www.nilsr.net/what-to-think-of-cuil-20080731).

  Het idee is dat Cuil een fundamenteel ander uitgangspunt heeft, wat betere invulling geeft aan de plek van "zoeken" in ons leven.

  Verder is hun claim mbt het aantal servers interessant: het stelt het concurrentievoordeel van Google's serverpark ter discussie. Ikzelf zet mijn geld op peer-2-peer als de Google killer.

  geplaatst op
 • ziet er inderdaad erg gelikt uit maar ik ben denk ik toch verpest door Google. Doordat je moet wennen aan een andere layout denk je al snel dat het minder goed is.

  geplaatst op
 • Ik denk dat een nieuwe generatie search engines nu eindelijk aangebroken is. Moedige poging, niet feilloos maar een stap in de goede richting naar mijn mening.

  geplaatst op
 • Ik ben er zeker van dat google hier niet bang voor hoeft te zijn.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.