83 procent Nederlanders is online

4 juli 2008, 05:34

De Stichting Internetreclame (STIR) heeft vandaag de nieuwste cijfers over de consumptie van internet in Nederland bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat de surfpopulatie in de eerste helft van 2008 is gestegen met 3% en dat de gemiddelde surftijd met 9% is toegenomen. 83% van de Nederlanders van 13 jaar of ouder is inmiddels online en de gemiddelde surftijd bedraagt één uur per dag. De cijfers zijn afkomstig uit de Establishment Survey die elk half jaar door Intomart GfK wordt uitgevoerd in opdracht van STIR en IAB Nederland.

De surftijd van één uur per dag is berekend over alle Nederlanders van 13 jaar of ouder. Kijken we alleen naar de surfers dan is de surftijd 1,2 uur per dag, oftewel 8,5 uur per week. In totaal nam de internetconsumptie in genoemde periode toe met bijna 13%, waarvan het grootste gedeelte door een langere surftijd.

Veruit de grootste groei wordt gerealiseerd door de groep 50-plussers. De internetpenetratie steeg hier in een half jaar van 59% naar 64% en de gemiddelde surftijd nam in deze groep toe van 3 uur per week tot 3,6 uur per week. Bij de groep 13-34 jaar is de internetpenetratie inmiddels op 100% uitgekomen. Zij zijn met 11 surfuren per week de meest intensieve surfers. Hun aandeel in de totale surftijd bedraagt ruim 60%.

38% van de Nederlanders heeft op het werk toegang tot internet. De gemiddelde surftijd op het werk bedraagt 1,3 uur per week. Dit is vergelijkbaar met de gegevens uit 2007.

Bron: STIR

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

15 Reacties

  Mark de Bruin

  Hebben ze ook een lijst met best bezochte sites gepubliceerd? 😉


  4 juli 2008 om 06:24
  loket

  @Mark je doelt op de Internet Marktmonitor (lijst met alle websites ipv STIR-websites). Die volgt later. Ik denk augustus.


  4 juli 2008 om 08:17
  Mark de Bruin

  @Peter: die bedoel ik. Dan kan Marco die weer op Flickr zetten 😉

  Gaat STIR ook iets doen met mobiele sites?


  4 juli 2008 om 09:46
  loket

  STIR wil iets gaan doen met mobiele sites!


  4 juli 2008 om 09:47
  vincente

  You have lies, big lies and statistics

  @marco ik vind deze tijd erg kort. Tenzij het echt surftijd is, zonder msn, hyves, email, skype etc. Want dan zitten we toch al bij 1.5 uur gemiddeld? Ik heb de stir gevraagd naar achtergrond van het onderzoek maar nog geen reactie.


  5 juli 2008 om 11:03
  media

  @Vincent: vond die tijdsduur ook aan de lage kant, ben dus benieuwd naar de reactie van STIR.


  5 juli 2008 om 14:34
  Jacobien

  Hoezo tijdsduur kort?

  Ik denk dat mensen die veel op het net zitten, vergeten dat anderen die behoefte niet voelen.

  In mijn straat, heeft de helft van de mensen niet eens internet;-)

  En er zijn er genoeg die amper surfen en die internet met name gebruiken voor de mail.


  5 juli 2008 om 14:51
  media

  @Jacobien: een gemiddelde surftijd van 1 uur per dag is weinig als je om je heen kijkt hoe frequent mensen internet gebruiken. Ik heb het idee dat de cijfers van STIR alleen de privetijd meeneemt en niet de tijd die men op werk of school besteed aan internet. Zou je die laatste wel meenemen, dan kom je veel hoger uit imho. Maar zoals gezegd, ben benieuwd naar de reactie van STIR.


  5 juli 2008 om 15:10
  Jacobien

  @ Marco

  Als JIJ om je heen kijkt zie je mensen veel internet gebruiken. Als IK om me heen kijk, juist niet.

  Dat bedoelde ik. Het is maar net in welke kringen je vertoeft.

  En er zijn heel veel banen waarbij men helemaal geen internet op het werk gebruikt; winkelpersoneel, agrarisch personeel, medisch personeel, bouwvakkers, chauffeurs, cateringmedewerkers . schoonmakers, platsoenendienst, produktiemedewerkers etc.

  En er zijn echt mensen die 1x per week hun mail checken en meer niet.


  5 juli 2008 om 15:27
  loket

  ‘k Heb de indruk dat ik hier moet reageren 😉 1 uur per dag laag? ’t Is maar hoe je het bekijkt. Het is gemeten in de doelgroep 13+ totaal, dus inclusief de niet-internetters. De surfers doen 1,2 uur per dag. Haal je daar de 50-plussers vanaf, dan gaat de tijd al helemaal omhoog. 13-34 jaar doet bijna twee uur per dag, exclusief mailen, maar inclusief het surfen op het werk. Dat is overigens maar een beperkt deel. Jacobien heeft gelijk dat we niet teveel om ons heen moeten kijken voor een referentie.


  5 juli 2008 om 15:47
  media

  @Peter: dank voor je reactie!

  @Jacobien: je had gelijk, ik overschat blijkbaar de tijd die men op internet zit. Zal eens wat meer buiten mijn eigen netwerk gaan kijken 😉


  5 juli 2008 om 17:52
  media

  @Peter: dat weet jij dan vast ook wel, wat is dan de tijd die we besteden per dag aan tv, radio, dagbladen en tijdschriften?


  5 juli 2008 om 17:52
  Jacobien

  @ Marco,

  🙂

  Sinds ik op het platteland woon, is er een hele nieuwe wereld voor me opgegaan. Had ook geen idee dat ie bestond toen ik nog in de stad woonde en in de kunstensector werkzaam was 😉

  Overigens: geniet je wel een beetje van je zaterdagavond? Hier is het net opgehouden met regenen en is het heerlijk buiten.


  5 juli 2008 om 17:59
  loket

  @Marco zie STIR Jaarboek 😉


  5 juli 2008 om 18:24
  media

  @Peter: die ligt op kantoor en ik mag niks meer kopieren uit dat boek 😉

  @Jacobien: bij mij begint morgen het weekend, hoop dat het dan ook nog beetje goed weer is!


  5 juli 2008 om 19:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!