KPN MobielTV introductie

30 mei 2008, 06:30

Gisteren was ik aanwezig bij de KPN lancering van Mobiel TV. MobielTV van KPN maakt gebruik van het DVB-H signaal, de mobiele variant van Digitenne, zodat het beeld minder zwaar is en dus geschikt voor mobiel en batterijtijd bespaart. Vier uur lang kijken is mogelijk want dat ik heb gisteren met een meegekregen Samsung P960 TV toestel zelf getest. DVB-H heeft in ieder geval een veel betere beeldkwaliteit dan tv-streams via UMTS. Toen ik gisteren na afloop de auto instapte deed ik de TV aan (jawel nu kan het!) en ik moet zeggen dat ik de wedstrijd Nederland-Denemarken via SBS op het traject Amsterdam-Almere er goed kon volgen zonder storingen en haarscherp beeld!

De dekking is nu 85 procent binnenshuis en 65 procent buitenshuis in Nederland. Ga je over de grens, dan valt het beeld uit. De dekkingskaart staat hier.

Wat mij gelijk bij het Samsung toestel opviel was de “ouderwets” uitschuifbare antenne. De timeshifting-functie vond ik erg handig: bij een binnenkomend gesprek, gaat de tv automatisch op pauze en na het gesprek gaat de tv weer verder waar hij gebleven was. Ook de picture-in-picture-functie werkt goed. Ik kon tijdens de autorit naar de voetbalwedstrijd kijken en in een wat kleiner scherm naar Madonna en Justin Timberlake via MTV non stop hits. Zelfs in de picture-in-picture modus blijven de ondertitels op beide schermen goed zichtbaar. Ik denk dat het grootste voordeel en waarschijnlijk ook succes van Mobiel TV zal worden is dat je Mobiele telefoon met 1 druk op de knop in een TV veranderd. Je kunt straks al TV kijkend de winkel verlaten. Erg handig als je bijvoorbeeld alle zomer evenementen (EK voetbal, Tour de France, Olympische Spelen) wilt volgen.

MobielTV biedt de volgende 10 kanalen: Nederland 1, Nederland 3, RTL4, RTL24, SBS6, Jetix/Veronica, MTV Music, Discovery Channel, Xite en Nick Toons. Naast bekende en populaire programma’s die ook op de huiskamer TV te bekijken zijn, zullen omroepen met specifieke mobiele content komen. Zo wordt RTL 24 geïntroduceerd. Een speciaal voor de mobiele telefoon ontwikkelde nieuwszender met het beste van de nieuws- en actualiteiten programma’s van RTL. Over een eventuele Pornozender werd niet gelijk iets verteld maar dat was toch het succes achter VHS? 😉

Vanaf donderdag 5 juni is deze nieuwe vorm van televisie kijken mogelijk. Iedereen kan dan op elk gewenst moment en vrijwel overal in Nederland televisie kijken op de daarvoor geschikte mobiele telefoons. Onbeperkt kijken naar MobielTV van KPN gaat 9,95 euro per maand kosten en wordt in eerste instantie geïntroduceerd met dus de Samsung P960 TV en de LG KB620. Later dit jaar volgen meerdere toestellen van Samsung, de Nokia N96 en LG waarop MobielTV van KPN te zien zal zijn.

Meer info op de KPN Mobiel TV website.

Paulo Lopes
Key Account Manager bij Habbo.nl

7 jaar ervaring in Muziekindustrie en inmiddels 6 jaar werkzaam in Online!

Categorie
Tags

3 Reacties

  Dick Sax

  TOP direct besteld morgen of maandag in huis

  zat er op te wachten , was me in de media event ontgaan

  KPN blijft toch de grootste meeste invloed etc. etc

  nog en de Iphone kan ook tv meekijken………..of maak ik een denkfout..?

  groet Dick


  30 mei 2008 om 12:43
  Wouter Neyndorff

  Dit zal op deze manier nooit een succes worden: 1 operator, 2 toestellen, en een extra abonnement. Alhoewel KPN bijna 9 miljoen klanten heeft denk ik niet dat er heel veel mensen bereid zijn om een nieuw abonnement te nemen waarbij ze ook een nieuwe telefoon moeten aanschaffen.

  Jammer dat het niet open kan waardoor andere operators (zoals T-Mobile waar ik zelf een abo heb) het ook kunnen aanbieden (tegen betaling uiteraard).


  30 mei 2008 om 16:36

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!