Na Loyalis ook Icesave actief op online spaarmarkt

29 mei 2008, 09:19

{title}Na het bericht van afgelopen maandag over de entree van Loyalis op de online spaarmarkt vandaag alweer een nieuwe toetreder: het IJslandse Icesave, onderdeel van Landsbanki (bron: Financieele Dagblad– inloggen verplicht). De motieven van deze toetreders zijn echter verschillend. Bij Loyalis gaat het om een strategische positionering in de Nederlandse retailmarkt voor financiële diensten, daar waar de IJslanders sparen primair zien als aanvullende funding voor hun activiteiten.

De entree zal de markt in ieder geval verder in beweging brengen, de rente die gehanteerd wordt is 5 procent, en daarmee 0,4 procent hoger dan de nummer 2 (bron: Independer). In de UK is Icesave overigens al langer actief en concurreert daar met spelers als ING Direct.

Na mijn studie Economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam ben ik in 2001 gaan werken bij de ING Groep. Na diverse marketingfuncties binnen Postbank ben ik overgestapt naar IGH Consulting. Bij IGH Consulting werk ik als consultant in de Financial Services praktijk op strategie en business development opdrachten voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen en branchevreemde toetreders. Naast het advieswerk ben ik binnen IGH initierend/ participerend in de ontwikkeling van diverse industry visies op het terrein van bijvoorbeeld: nieuwe distributiemodellen, retail finance, next generation consument en 'de nieuwe levens -en schadeverzekeraar'.

Categorie
Tags

37 Reacties

  Michael

  ”Grootste bottleneck voor de buitenlandse aanbieders is, naast de soms beroerde openingsprocessen, het gebrekkige vertrouwen in dergelijke banken onder consumenten. Dit ondanks het Deposito Garantiestelsel dat de inleg beschermt.” Schrijft Erik van der Sluis. En de Nederlandse Bank kijkt ook nog mee bij Icesave e.a. Maar, wat denk je, Erik, kan ik 10.000 euro ”zuurverdiend” spaargeld rustig naar Icesave brengen? Uh, en zou jij ’t zelf doen? Netto 3 pct zonder strings is toch wel erg veel rente (2 pct gaat naar de fiscus) …


  2 juni 2008 om 07:24
  albert

  Binnen een week al een slechte ervaring met icesave.

  Men komt met de grbruikelijke smoesjes. Heb de rekening per acuut opgezegd.


  6 juni 2008 om 11:06
  Michael

  Vertel, Albert, vertel… Wat was er aan de hand? (neem niet aan dat je van Loyalis bent (:-)


  6 juni 2008 om 11:27
  albert

  Hetgeen er aan de hand is, is feitelijk niet van belang.

  Toezeggingen worden niet nagekomen met als argument de de gebruikelijke kinderziektes.

  Inloggen bleek plots niet mogelijk.

  Het is bank eigen dat je met een kluitje in het riet wordt gestuurd.

  De ING en SNS bank kunnen er ook van meepraten.


  6 juni 2008 om 14:32
  jan

  Icesave staat niet eens in de lijst van Independer…dus toch niet ok?


  6 juni 2008 om 18:02
  Michael

  Dank, Ewout, nuttig. Heb inmmiddels een beperkt bedrag erop gezet, kijken hoe het loopt. Wat ik zei: netto 3 pct rente, zonder strings, is wel erg aantrekkelijk.


  7 juni 2008 om 06:49
  Hanna

  Hallo allemaal,

  Ik heb mijn spaarcenten erop gezet. Tot nu toe ging alles soepel. Aanmelden via internet vind ik zeker een pluspunt, dus geen formulieren invullen, legitimatie kopieren en alles op de post doen.

  Alles wat je moet doen is aanmelden, geld overmaken van de tegenrekening, dan krijg je een brief thuis met een inlogcode en dan is alles oke (dit traject van goedkeuring is te volgen op internet).

  Ik heb natuurlijk gelijk ingelogd en zag daar mijn centjes netjes staan, met het getal er achter wat ik tot nu toe aan rente heb opgebouwd.

  Een minpunt vond ik de 60-dagen regel, maar die is inmiddels geschrapt.

  Ik kan de bank alleen maar aanraden (tot nu toe). Ik had ook een rekening bij de AK bank, maar daar daar ging alles veel te moeilijk en omslachtig.

  Mvg Hanna


  12 juni 2008 om 08:01
  jan

  op independer staat ie nu ook sinds deze week, heb gelijk ook een rekening geopend..

  maar de post is nog steeds niet binnen met die code..

  het zal wel storm lopen bij Icesave..

  en ja.. AK bank heeft het nakijken!


  12 juni 2008 om 15:52
  hanna

  Bij mij heeft het een week geduurd voordat ik de code binnen had (nadat ik geld had gestort om de rekening te aktiveren).

  Ik denk dat het inderdaad storm loopt.

  AK bank heeft even pech. Het was voor mij te omslachtig, omdat als je bij de Rabobank zit niet direct geld kunt storten. Dat moet dan via een ander rekeningnummer en zij storten het dan weer op jouw rekening…pfff, ik dacht toen laat maar.


  12 juni 2008 om 18:45
  Michael

  Totnogtoe prima ervaring ermee, of mijn spaarcenten (ice)safe zijn moet natuurlijk nog blijken (:-)


  18 juni 2008 om 09:24
  Michael

  ”Het product van deze partij valt onder de IJslandse garantieregeling (tot 20.000 euro.) Het overige tot 40.000 euro wordt voor 90% gedekt door de Nederlandse Garantieregeling.” Zag ik nog staan bij Independer. M.a.w. mocht IceSave onverhoopt omvallen, dat kun je je afvragen wat die IJslandse garantie tot 20.000 euro van ma Landsbanki waard is…


  18 juni 2008 om 09:52
  Jasper

  Eind vorige week online rekening geopend.

  Gister lag de pas met code in de bus.

  Inloggen werkte gisteravond niet wegens een technische (?) storing.

  Vanochtend ging het echter prima.

  Tot op heden geen slechte ervaring.


  25 juni 2008 om 08:27
  MvO

  Even met de Nederlandsche Bank gebeld, waar men mij verzekerde dat ook de eerste 21.000 ingelegde spaareuro’s daar volledig onder de Nederlandse Garantieregeling vallen. Evenals 90 pct van de tweede 20.000. ”Tot zeg maar 38.000 euro zit je helemaal goed”, zei een DNB-er. Raar dus, dat ze dat niet zelf duidelijk vermelden bij Icesave. Maw die 4,25 pct rente is IceSafer dan gedacht. Nu dus maar hopen dat het financiële toezicht van DNB op zich soort buitenlandse online bankjes even goed is geregeld, ze mogen wel wat meer mensen in dienst gaan nemen…


  16 juli 2008 om 07:09
  fleur

  Alleen maar goede ervaringen. Rekening direct aktief. Binnen 5 werkdagen kaart met code in de post. Terugstorting naar tegenrekening binnen 1 dag ontvangen.


  18 juli 2008 om 10:33
  Rob

  Maar stel nou dat het fout gaat, wie kan ik dan bellen, De Nederlandsche Bank. Ik ben ook bezig met Icesave maar gevoelsmatig geeft bijvb. de PB of Rabo meer vertrouwen. (maar minder rente).


  2 augustus 2008 om 15:04
  jan

  Een bank die veel rente uitkeert, geeft mij pas vertrouwen!

  Dat is immers een bank die eerlijk de marktrente uitkeert in plaats van het te verkwisten aan extreem dure panden, extreme sponsoring of commercials.


  2 augustus 2008 om 15:56
  r.fROLICH

  Sorry, maar ik heb zojuist voor de zekerheid zelf even de Nederlandsche Bank gebeld, en het is absoluut NIET waar, dat de eerste 20.000 euro gedekt zijn door de Nederlandsche Bank. Die vallen onder het Ijslands garantiestelsel!!!! Dus MvO, je bent of verkeerd voorgelicht, of je hebt het niet goed begrepen.

  De Nederlandsche bank staat pas garant voor het bedrag tussen de 20 en de 40.000 euro voor 90%.Uitkijken dus!!!!!


  4 augustus 2008 om 10:05
  Rob

  Ja, dat had ik ook zo begrepen r.frolich. Dus stel nou dat Icesave failliet gaat, hoe zal zoiets dan verlopen in de praktijk. Met een bank uit Nederland lijkt het mij toch makkelijker om in geval van een doemscenario, je recht (lees geld) te halen Ik ben net zo hebberig als de meesten, maar ik probeer óók een beetje zekerheid te vinden.


  4 augustus 2008 om 10:18
  r.frolich

  Ja, logisch toch? Ik begin er in ieder geval toch niet aan.


  4 augustus 2008 om 19:37
  Dirk

  Ik lees hier het stukje van Rob, bij twijfel nooit doen zou’k zeggen.

  IceSave is de dochter van ‘moederbank’ Landsbanki, een gerenomeerde IJslandse bank die al bestaat sinds 1820.

  De ratings van deze bank zijn beter dan van menig Nederlandse Bank.

  Dus met dat ‘omvallen’ valt het wel een beetje mee.

  Verder ben je een dief van eigen beurs als je besluit liever een internetrekening te hebben met een rente van pakweg 3%.


  11 augustus 2008 om 11:07
  Rob

  Hallo Dirk, Je werkt toch niet bij of voor een IJslandse bank he?? 🙂 Natuurlijk ben ik het met je eens wat betreft die rente, en ik sta ook op het punt om m’n spaarcenten te storten maar ja het blijft toch een beetje angstig. Als je enkele maanden geleden de reclame en publiciteit van Palm Invest zag wekte dat toch ook vertrouwen.

  gr. Rob


  11 augustus 2008 om 15:45
  Erik van der Sluis

  wil de echte IJslander nu opstaan?


  12 augustus 2008 om 06:49
  Michael

  @Dirk: Landsbanki zó solide? Niet alleen Rabobank foetert op IceSave c.s. Volgens bestuursvoorzitter Thierry Schaap van BinckBank zouden spaarders een groot risico nemen door hun geld bij dergelijke banken onder te brengen. Hij wijst erop dat “de solvabiliteitsratio van IJslandse banken erg slecht is”. Terwijl die eerste gespaarde 20.000 van de IJslandse Centrale Bank moet komen… Nou, gaat het mis daar, dan hebben ze daar wel andere dingen aan hun hoofd.


  13 augustus 2008 om 06:04
  Floris

  Natuurlijk foeteren Nederlandse partijen op een nieuwe concurrent die hogere rente-tarieven biedt. Ik wil wel eens een uitspraak hebben over de risico’s van een neutrale partij.


  13 augustus 2008 om 07:43
  Michael

  @Dirk: Dank. Nu ik weer. Passage uit het jaarverslag van de IJslandse Centrale bank, over hun grootbanken als Landsbanki: ”Now they must deal with reduced asset prices, increased cost of capital, and limited access to foreign credit markets.”

  Tja, tijden veranderen snel.


  13 augustus 2008 om 19:28
  Nikla

  Het bevalt mij prima bij Icesave,echt een aanrader!!

  Zeer hoge rente.


  18 augustus 2008 om 15:28
  arno

  Bij de Rabobank spaar ik ( 3.2 % )iedere maand 113,45 euro, via automatische overschrijving, ik heb nu ongeveer 40.000,00 euro totaal gespaard, kan ik bij Icesavebank ( 5.25%) voordeel halen ten opzichte van de Rabobank ? Is het mogelijk om meerdere rekeningen te openen 3 of 4 i.v.m. de dekking van de Nederlandsebank van de eerste 20.000 euro op een rekening ?

  mvgr. arno


  5 september 2008 om 06:57
  Michael

  Interessante vragen, moet jij aan Icesave stellen lijkt mij (Tel. 0900 0242, e-mail: klantenservice@icesave.nl). Als je 3 rekening kan openen, kan t zijn dat ze alle drie gedekt worden door de IJslandse Centrale Bank tot die 20.000, in geval van… Wat er, bij een rekening, gebeurt met bedragen boven de 40.000 euro is mij ook niet duidelijk.


  5 september 2008 om 09:18
  Lies

  Ik heb daar zelf wel eens naar gezocht en op Engelse sites wel wat informatie gevonden. Volgens mij maakt het aantal rekeningen niet uit: die garantie geld voor het totale bedrag dat bij 1 financiele instelling is ondergebracht. Zelfs als die ene instelling meerdere banken heeft (ING en Postbank vallen bij wijze van spreken dan onder 1 noemer).

  Pin me er niet op vast, maar het is dus niet zo makkelijk dat je een groot bedrag over meerdere rekeningen kunt splitsen.


  5 september 2008 om 10:57
  Michael

  Dank, Lies. Zelf had ik liever dat de Nederlandse Bank de eerste 20.000 euro garandeerde dan de tweede 20.000 euro (:-)


  5 september 2008 om 11:42
  Hanna

  Ik heb nu een tijdje ICESAVE (die eerdere post), maar nu NIBC direct erbij is gekomen, met wél de nederlandse garantiestelselregeling heb ik toch maar een rekening daar geopend.

  Invullen op internet, uitprinten en opsturen. Vrij simpele aanmeldingsprocedure, al was ICESAVE nóg makkelijker.

  Ben benieuwd wat ik hiervan vind.


  9 september 2008 om 07:50
  Michael

  NIBC is eigendom van een groep investeerders, waaronder het Amerikaanse private-equitybedrijf JC Flowers, meldt De Telegraaf vandaag. Kredietbureau Moody’s geeft NIBC het cijfer Baa1. Landsbanki, eigenaar van Icesave, heeft met een A2-rating een hoger kredietcijfer bij Moody’s dan NIBC. Rabobank voert de ranglijst van goed gedrag aan met een AAA rating. ”Hoewel NIBC van oorsprong Nederlands is, opgericht door de overheid in 1945 ter ondersteuning van de wederopbouw, is het dus de vraag hoe Nederlands de bank momenteel nog is”, aldus de krant.

  Zakenbank NIBC had afgelopen jaar flink te lijden onder de internationale kredietcrisis. Ook ketste een overname door de IJslandse Kaupthing bank op het allerlaatste moment af, aldus DT. ”Vorig jaar kwam Kaupthing met een bod van 3 miljard euro nadat NIBC in zwaar weer was geraakt. De Haagse zakenbank moest €137 miljoen afschrijven en zag de nettowinst in de eerste helft van het jaar dalen van €189 naar €3 miljoen.”

  Tja.


  10 september 2008 om 05:34
  Erik van der Sluis

  maar wel NL garantiestelsel….


  10 september 2008 om 05:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!