Moeder van alle sociale netwerken: The Well

Moeder van alle sociale netwerken: The Well

Erg leuke video van Howard Rheingold gevonden: het is een opname uit 1989 van de BBC, die nooit is uitgezonden. Het gaat hier over een verslag van een officeparty van the Well, de moeder van alle online communities (en dus social networks). En dus erg interessant.

Het is bijna archeologie: mensen die 20 jaar geleden aan een reporter proberen uit te leggen wat ze aan het doen zijn met elkaar. Doet mij denken aan de verhalen die we tegenwoordig vertellen over Twitter. Of Hyves. Of…(vul in).

Interessant wat je ze hoort zeggen over hun online community, zoals wat het is, wat het voor hen heeft betekend, hun televisie kijkgedrag, het idee dat er meer communities zoals de WELL zullen ontstaan, hoe ze zich online gedragen, etc.

Je kijkt ook naar meer dan alleen het begin van sociale netwerken: in de video zie je o.a. Stewart Brand en Howard Rheingold, die beiden Wired magazine zijn begonnen, Global Business Network, the Long Now foundation en die allebei boeken hebben geschreven, die een grote invloed hebben op het internet leven van vandaag.

Je beseft pas echt hoe idioot ze zijn geweest als je hoort dat hun computer 16K geheugen had, dat de kamer vol stond met modems, die continue doorbrandden.

Kortom: kijk naar deze video en besef je dat er ergens op de wereld (waarschijnlijk ergens in San Francisco…) mensen zitten te werken aan een ding/concept/idee, dat we over 20 jaar met een vertederende glimlach bekijken.


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Schitterend. In 1989 gingik voor het eerst op voetbal. Time's running fast. Maar de wereld barst van de paralellen. Misschien moeten we NU een Twitter-doc maken en hem in een tijdscapsule stoppen. Of spoilen we dan de fun? ;-)

  geplaatst op
 • Prachtige kijk op het ontkiemende zaadje van online communities. Veel van de uitspraken die gedaan worden zijn zonder aanpassing toe te passen op het internet van nu. Een mooie vond ik (parafraserend) 'information is the sugar of late 20th century, we borrow it from our neighbours'.

  geplaatst op
 • Prachtige video. Dit zijn de roots van het internet, mooi om te zien. Howard Rheingold is nog steeds een belangrijke denker, zie zijn geweldige Smart Mobs-boek uit 2002. Nog steeds IMO het beste visionaire en degelijke boek over mobiel internet tot nu toe.

  geplaatst op
 • En the Well bestaat nog steeds! (http://www.well.com)
  Interessant om te zien is dat de community met de tijd is meegegaan en vooral de eenvoud maakt het interessant. De open discussies (the Well is niet openbaar, om de kwaliteit te waarborgen. Wil je lid worden, dan moet je betalen) zien er niet uit als de standaard reacties op een Hyves-blog maar gaan echt diep in op alle onderwerpen die in de ogen van de buitenstaander nutteloos kunnen zijn. (b.v. een passage uit een boek). Het is duidelijk dat de community voor de leden van grote betekenis is en ik ken geen community die zoveel aan het ideaalbeeld van een community voldoet. Zo kunnen er veel succesfactoren over online communities verspreid worden, maar het levende bewijs dat communities moeten groeien en ervaring moeten opdoen staat op http://www.well.com, met recht de moeder van de communities genoemd!

  geplaatst op
 • Hai niels,

  Goed punt. communities als The Well, Brainstorms e.d., die regelrecht voortkomen uit de werkelijke communities uit de jaren ´60 vallen inderdaad niet te vergelijken met Hyves. Leuk dat je daar ervaring mee hebt.

  Het lijkt mij interessant om te kijken waarom mensen nu wel kiezen voor een Hyves en dit niet deden in 1996. Respectievelijk: of jij een beweging verwacht van sociale portalen als Hyves naar `echte` communities als The Well?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.