Moby gaat creative commons

Moby gaat creative commons

Via het weblog van Frans Nauta kwam ik op de volgende video. Het is goed om te zien dat ook grote muzikanten een andere kijk krijgen op hun werk. Vooral het stukje op het eind van de film spreekt me erg aan (vrij vertaald): er zit geen marketingplan achter, het is muziek die anders toch niet zijn weg zou vinden naar een groot publiek en ik ben gewoon benieuwd wat er mee gedaan wordt.

Het is interessant om te zien hoe nu meer en meer artiesten op een heel andere manier kijken naar licenties, copyrights en dergelijke dan de industrie zelf. Radiohead kwam natuurlijk met hun album dat je mocht kopen voor het bedrag dat jij het waard vond. Moby gaat nu met stukjes ‘obscure’ muziek zoals hij het zelf noemt jonge filmmakers ondersteunen. Wat zijn andere initiatieven die we nog kunnen verwachten?


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Ik had 'm vanmorgen ook al gespot en op mijn persoonlijke weblog gepost. Als je even had doorgeklikt dan had je ook gezien dat Moby een speciale site heeft opgezet, ie mobygratis.com waar je meer info kunt vinden.

  Goede aktie van Moby dat na R.E.M. en Radiohead als gevestigde muzikant de kracht van 'gratis' begint in te zien. Wie volgt?

  geplaatst op
 • Fijn bericht. Ga kijken of er iets bij zit voor http://www.deroltrap.nl

  geplaatst op
 • Interessant. Toevallig heb ik net een artikel op FW afgerond over music 2.0 (15-4 onine). De industrie is er inmiddels achter dat het huidige model een dead-end is. En dus probeert men via de ISPs een flat rate af te dwingen. Twee gedachten krijg ik bij het zien van deze video:

  1. Moby vindt het hele copyright een raar ding (het vb. v/d fotograaf vs het coke-blikje) en dus is het een 'bold move' om op deze wijze z'n eigen tracks te releasen. Helaas is het in NL zo dat wanneer je je bij Buma/Stemra aansluit je in feite alle huidige en toekomstige tracks door hen laat vertegenwoordigen. Je hebt daarin dus geen keuze welke track je wel/niet onder Creative Commons zou willen releasen. Benieuwd hoe dat bij de rechtenorganisatie van Moby zit...

  2. Moby is een artiest die al wereldwijde bekendheid geniet. Hij kan dus rekenen op een grote schare fans. Hij zou pas echt ballen hebben als al zijn muziek onder CC zou worden uitgebracht.

  geplaatst op
 • Het enige wat ik heb geleerd uit deze paar klikken is dat Moby blijkbaar een nieuw album uit heeft. Een album met nummers waar wel gewoon voor betaald dient te worden. De b kantjes die het album niet haalde worden gratis uitgedeeld. Wat weer een mooie hoeveelheid gratis en sympathieke reacties oplevert. Klinkt als een prima marketingplan, niet?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.