Eckart Wintzen overleden

Eckart Wintzen overleden

Eckart Wintzen overledenEckart Wintzen, ondernemer en managementgoeroe, is vrijdagavond op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden (pdf) in zijn huis in Zuid-Frankrijk.

Wintzen (1939) studeerde een paar jaar wis- en natuurkunde in Leiden, maar maakte zijn studie niet af. Daarna werkte hij tien jaar in de automatisering bij multinationals in binnen- en buitenland, waaronder het toen pas opgerichte PCI (Philips Computer Industrie) en ESA (European Space Agency). In 1973 richtte hij het Nederlandse dochterbedrijf op van het Amerikaanse GTE/Information Systems. Hij nam het bedrijf in 1976 over via een management buy-out en noemde het BSO (Bureau voor Systeem Ontwikkeling) een dienstverlener in de computerautomatisering. Het werd de geboorte van de spraakmakende celfilosofie, een managementconcept waarbij een bedrijf is opgedeeld in vele kleine, volledig zelfstandige, eenheden (cellen). Toen Wintzen in 1996 afscheid nam, had BSO/Origin, zoals het bedrijf inmiddels heette, kantoren in 75 steden in 20 landen. Het bedrijf was inmiddels ook gefuseerd met Philips C&P en had daarmee wereldwijd 10.000 medewerkers (bron: Wikipedia).

Hij was oprichter/eigenaar van Ex’tent (Eckarts tent), dat durfkapitaal levert voor ‘groene’ projecten. Wintzen had zitting in diverse besturen, zoals het Dian Fossey Gorilla Fund en het Carbon Disclosure Project. Daarnaast ondersteunde hij initiatieven als het Earth Policy Institute en het Worldwatch Institute en verbond zich publiek met GroenLinks. Eckart’s visie op ondernemen en management is terug te lezen in Eckart’s Notes.

Foto: Library House

Upsate: Erwin Blom heeft een aantal quotes uit Eckart’s Notes die ik je hier niet wil onthouden:


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Heb er zojuist nog een aantal quotes uit Eckart’s Notes (via Erwin Blom) aan toegevoegd. Bijzondere man met een zeer inspirerende kijk op management en ondernemen.

  geplaatst op
 • Ongelofelijk jammer. Een ondernemer met het hart op de goede plaats. Ik heb laatst nog een boek van hem gelezen.

  Sterkte voor alle nabestaanden en vrienden.

  geplaatst op
 • Dit schokte mij bijzonder tijdens Pasen. Ik heb Eckart altijd zeer gewaardeerd. Hij was super enthousiast over nieuwe dingen, altijd positief, geinteresseerd, humoristisch en stond altijd klaar om te helpen waar hij kon. Zijn quotes in het Eckart’s Notes. zijn geweldig.

  Het ga je goed Eckart. Ben benieuwd wie er allemaal op de begrafenis komen. Hij heeft vast een hoop mensen geinspireerd in zijn leven. Ik condoleer hierbij zijn vrouw en kits (en alle bedrijfjes) die hij achterlaat.

  geplaatst op
 • Denk dat iedereen die de afgelopen twee jaar Picnic heeft bezocht, zich Eckart wel kan herinneren (zie ook foto's op Flickr).

  geplaatst op
 • Nog geen jaar geleden heb ik Eckart Wintzen geïnterviewd voor bizz. Het was een leuk gesprek met een man vol energie en interessante ideeën.

  geplaatst op
 • Tjee, schok, verliezen we één van onze meest markante ondernemers...

  geplaatst op
 • Uit het juiste hout gesneden. Als er meer mensen zoals hij aan de leiding van ondernemingen zouden zijn dan zou het er een stuk inspirerender aan toe gaan En prettiger vertoeven zijn! Hopelijk is hij een voorbeeld voor velen!

  geplaatst op
 • Het is niet te bevatten. Na meer dan vijf jaar met en voor hem te hebben gewerk (samen hebben wij Ex'ovosion opgericht en de Eye Catcher ontwikkeld), had ik nog steeds veel contact met Eckart. Een fantastisch mens: inspirerend, oprecht, uitdagend en warm. In 2003 zijn wij samen met onze dochters twee weken op vakantie geweest in Rusland. Daaraan hebben wij allemaal prachtige en leuke herinneringen.
  De inmiddels legendarische Bosschuur, waar enkele van de dochters van het green venture capital fund Ex'tent, waaronder Ex'ovision, kantoor hielden, was een oase of zoals Eckart het graag noemde 'een warm bad'. Dankzij zijn openheid, enthousiasme en echte betrokkenheid, had ik bij Eckart altijd het gevoel dat ik iets kreeg. Ik zal hem missen!

  geplaatst op
 • Ik heb veel bewondering voor de man en zijn stijl in alles wat hij ondernam. Met veel plezier en interesse zijn 'notes' gelezen. Hopelijk dragen velen wat mee van het gedachtengoed dat Eckart achterlaat.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.