Eckart Wintzen overleden

24 maart 2008, 05:11

Eckart Wintzen overledenEckart Wintzen, ondernemer en managementgoeroe, is vrijdagavond op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden (pdf) in zijn huis in Zuid-Frankrijk.

Wintzen (1939) studeerde een paar jaar wis- en natuurkunde in Leiden, maar maakte zijn studie niet af. Daarna werkte hij tien jaar in de automatisering bij multinationals in binnen- en buitenland, waaronder het toen pas opgerichte PCI (Philips Computer Industrie) en ESA (European Space Agency). In 1973 richtte hij het Nederlandse dochterbedrijf op van het Amerikaanse GTE/Information Systems. Hij nam het bedrijf in 1976 over via een management buy-out en noemde het BSO (Bureau voor Systeem Ontwikkeling) een dienstverlener in de computerautomatisering. Het werd de geboorte van de spraakmakende celfilosofie, een managementconcept waarbij een bedrijf is opgedeeld in vele kleine, volledig zelfstandige, eenheden (cellen). Toen Wintzen in 1996 afscheid nam, had BSO/Origin, zoals het bedrijf inmiddels heette, kantoren in 75 steden in 20 landen. Het bedrijf was inmiddels ook gefuseerd met Philips C&P en had daarmee wereldwijd 10.000 medewerkers (bron: Wikipedia).

Hij was oprichter/eigenaar van Ex’tent (Eckarts tent), dat durfkapitaal levert voor ‘groene’ projecten. Wintzen had zitting in diverse besturen, zoals het Dian Fossey Gorilla Fund en het Carbon Disclosure Project. Daarnaast ondersteunde hij initiatieven als het Earth Policy Institute en het Worldwatch Institute en verbond zich publiek met GroenLinks. Eckart’s visie op ondernemen en management is terug te lezen in Eckart’s Notes.

Foto: Library House

Upsate: Erwin Blom heeft een aantal quotes uit Eckart’s Notes die ik je hier niet wil onthouden:

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

7 Reacties

  media

  Heb er zojuist nog een aantal quotes uit Eckart’s Notes (via Erwin Blom) aan toegevoegd. Bijzondere man met een zeer inspirerende kijk op management en ondernemen.


  24 maart 2008 om 05:57
  Emanuel

  Ongelofelijk jammer. Een ondernemer met het hart op de goede plaats. Ik heb laatst nog een boek van hem gelezen.

  Sterkte voor alle nabestaanden en vrienden.


  24 maart 2008 om 06:18
  vincente

  Dit schokte mij bijzonder tijdens Pasen. Ik heb Eckart altijd zeer gewaardeerd. Hij was super enthousiast over nieuwe dingen, altijd positief, geinteresseerd, humoristisch en stond altijd klaar om te helpen waar hij kon. Zijn quotes in het Eckart’s Notes. zijn geweldig.

  Het ga je goed Eckart. Ben benieuwd wie er allemaal op de begrafenis komen. Hij heeft vast een hoop mensen geinspireerd in zijn leven. Ik condoleer hierbij zijn vrouw en kits (en alle bedrijfjes) die hij achterlaat.


  24 maart 2008 om 06:21
  Egbert Jan

  Tjee, schok, verliezen we één van onze meest markante ondernemers…


  24 maart 2008 om 08:07
  Alexander

  Uit het juiste hout gesneden. Als er meer mensen zoals hij aan de leiding van ondernemingen zouden zijn dan zou het er een stuk inspirerender aan toe gaan En prettiger vertoeven zijn! Hopelijk is hij een voorbeeld voor velen!


  25 maart 2008 om 06:11
  Fred Kappetijn

  Het is niet te bevatten. Na meer dan vijf jaar met en voor hem te hebben gewerk (samen hebben wij Ex’ovosion opgericht en de Eye Catcher ontwikkeld), had ik nog steeds veel contact met Eckart. Een fantastisch mens: inspirerend, oprecht, uitdagend en warm. In 2003 zijn wij samen met onze dochters twee weken op vakantie geweest in Rusland. Daaraan hebben wij allemaal prachtige en leuke herinneringen.

  De inmiddels legendarische Bosschuur, waar enkele van de dochters van het green venture capital fund Ex’tent, waaronder Ex’ovision, kantoor hielden, was een oase of zoals Eckart het graag noemde ‘een warm bad’. Dankzij zijn openheid, enthousiasme en echte betrokkenheid, had ik bij Eckart altijd het gevoel dat ik iets kreeg. Ik zal hem missen!


  25 maart 2008 om 10:32
  Richard Lagrand

  Ik heb veel bewondering voor de man en zijn stijl in alles wat hij ondernam. Met veel plezier en interesse zijn ‘notes’ gelezen. Hopelijk dragen velen wat mee van het gedachtengoed dat Eckart achterlaat.


  26 maart 2008 om 06:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!