Wilders contributie

18 maart 2008, 11:30

{title} Er is de afgelopen maanden heel wat geschreven en gesproken over Geert Wilders, de aangekondigde film over de Islam en zijn mogelijke interpretatie van het beschrevene in de Koran. De route naar de première van Fitna alleen al is een script dat door de afdeling creatie van Endemol geschreven kon zijn. Ik zie immers een belangrijke parallel met de spraakmakende donorshow van BNN in 2007. Wat een publiciteit en wat een fantastische spanningsboog wordt er opgebouwd rondom de presentatie van één van de meest spraakmakende nog-niet-vertoonde films ooit. Peter R. de Vries eat your hart out

Je moet toch wel een beetje naïef zijn om niet te kunnen zien dat juist deze film alles doet behalve polariseren en dat het nu al meer religie-gerelateerde onderwerpen besproken maakt dan welke andere maatschappelijke dialoog of discussie ook. En dat nog voor de film überhaupt ergens getoond kan worden. Wilders is eigenlijk een offerlam dat zich vrijwillig voor de stenenverzamelende meute heeft gegooid, een moderne 2.0 martelaar, een occasioneel gedreven amateurcineast maar bovenal een gemankeerde politieke marketeer. De voorman van de PVV is wel zéér bedreven in het prikkelen van het publieke voorstellingsvermogen meer nog dan uitvoering te geven aan de exercitie zelf.

De film van Wilders is nu al een mythe. De man zelf is het orakel van stilte die juist door niets te zeggen over de inhoud van Fitna wereldwijd meer boodschappen laat verspreiden dan profeten uit de Koran, de Bijbel en de Talmoed samen. En dat met de snelheid van het even gevreesde H5N1 vogelgriepvirus. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed evenals het respect voor een geloof wat deze ook mag zijn. Daar zijn voor- en tegenstanders het eigenlijk allemaal wel over eens. Maar Hare Majesteit de Koningin, premier Jan-Peter Balkenende, onderhandelaar Doeke Terpstra en recent nog ex-TVmaker Harry de Winter zijn allemaal onbezoldigde medewerkers geworden aan Geert Wilders interpretatie van de grote ‘donorshow’. Wilders doneert onbedoeld een dialoog aan de maatschappij zonder daar zelf actief aan deel te kunnen nemen. De maatschappelijke contributie van Wilders wordt daardoor betaald in een andere valuta dan hij zelf in gedachte had. En dat gegeven is wel weer mooi meegenomen…

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

12 Reacties

  CemYildiz

  Vrijheid van meningsuiting, of het gebruiken van de Islam als vijand voor het bedrijven van politiek en marketing? Het aanwijzen van een vijand, het gebruiken van angst als machtsmiddel, allemaal niets nieuws. Wel door de VS op briljante wijze uitgevoerd met 9/11 en iets waar vele landen maar al te graag achteraan hobbelen. Ik vind Wilders juist een briljante marketeer. Hij springt in op de paranoia, angst en ontwetend omtrend de Islam enerzijds, en nationalistische gevoelens anderzijds.


  18 maart 2008 om 12:49
  Ricodb

  En zo is het maar net, amen


  18 maart 2008 om 15:29
  Nic

  Wat ik apart vind is dat iedereen al een mening heeft over Fitna en er zelfs al protesten tegen zijn zonder dat iemand er ook maar iets van gezien heeft. Eerst zien, dan beoordelen


  18 maart 2008 om 16:06
  Hielko

  Ik hoop dat het inderdaad een brilante marketing actie is. Ik ziet er namelijk wel van komen dat de spanning nog verder oploopt en het straksgewoon een heel goede ouderwetse 1 april grap blijkt te zijn.


  18 maart 2008 om 19:53
  venturo

  Hielko, 1 april vind ik wel een poldermodellerige optie 🙂 Daar gaan we voor. Fitna is dan niet meer dan een slechte grap in een serieuze context….


  18 maart 2008 om 22:40
  Mirko

  De overspannen reactie van enerzijds bange bestuurders/prominenten en anderzijds de de islamitische wereld maken het Wilders heel makkelijk. Zelfs zonder film blijkt hoe diep de angst voor moslims zit. Het verbranden van vlaggen, dreigen met aanslagen of boycotten van Nederlandse ondernemingen zal dit gevoel alleen maar versterken. Maar zo lang conservatieve moslims de voornaamste gesprekspartners van de gevestigde politiek vormen zal de polarisatie alleen maar toenemen.


  19 maart 2008 om 08:51
  Annet

  Toch discutabel, waarschijnlijk zit ik te slapen. Dit filmpje is erg amateuristisch dus waarschijnlijk fake, ik twijfelde omdat er namen aan dit filmpje verbonden zijn, dat zou immers strafbaar zijn Maar je gaat toch niet een Fitna beginnen met een shakerig shot van de Bijlmer.

  Het blijft spannend.


  21 maart 2008 om 10:55
  venturo

  Annet. Inderdaad, maar met de beschikbare content op het web kan je wel 500 Fitna’s maken. Zal ook wel gaan gebeuren. Maar kan Wilders uberhaupt iets melden wat wij niet al weten? Door hem en zijn film zo vreselijk belangrijk te maken werkt ook de overheid mee aan de verhyping van deze film en de persoon Wilders. Begint een beetje op een self-fulfilling prophecy te gaan lijken….


  21 maart 2008 om 11:59
  Annet

  Helemaal mee eens Albert.

  Het hierboven genoemde filmpje is inmiddels van YouTube verwijderd. De onthoofding op straat kwam vast niet door de keuringsdienst heen. Of Wilders heeft woest staan stampvoeten, ik wil de primeur van mijn eigen film! 😉


  21 maart 2008 om 12:38
  AymanvanBregt

  Wilders heeft de NMO alweer afgewezen dus we blijven maar weer even in spanning… heeft hij nog wat tijd om te starten met het schieten van de film die nog niet bestaat 🙂


  23 maart 2008 om 19:00
  mak

  Wilders hoeft de film helemaal niet uit te brengen. Alle extreme reacties van moslims over de hele wereld tonen aan de moslims niet goed overweg kunnen met kritiek, en dat ze weinig op hebben met de vrijheid van meningsuiting. Dat een geestelijk leider nu al aankondigt dat er bloed vergoten zal worden als die film uitkomt toont keihard aan dat die mensen gewelddadig zijn. Dat is de boodschap van Wilders. Iedere vorm van kritiek op “de film die er nog niet is” is meer reden om die film niet meer uit te brengen.


  27 maart 2008 om 15:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!