Wilders contributie

Wilders contributie

{title}  Er is de afgelopen maanden heel wat geschreven en gesproken over Geert Wilders, de aangekondigde film over de Islam en zijn mogelijke interpretatie van het beschrevene in de Koran. De route naar de première van Fitna alleen al is een script dat door de afdeling creatie van Endemol geschreven kon zijn. Ik zie immers een belangrijke parallel met de spraakmakende donorshow van BNN in 2007. Wat een publiciteit en wat een fantastische spanningsboog wordt er opgebouwd rondom de presentatie van één van de meest spraakmakende nog-niet-vertoonde films ooit. Peter R. de Vries eat your hart out

Je moet toch wel een beetje naïef zijn om niet te kunnen zien dat juist deze film alles doet behalve polariseren en dat het nu al meer religie-gerelateerde onderwerpen besproken maakt dan welke andere maatschappelijke dialoog of discussie ook. En dat nog voor de film überhaupt ergens getoond kan worden. Wilders is eigenlijk een offerlam dat zich vrijwillig voor de stenenverzamelende meute heeft gegooid, een moderne 2.0 martelaar, een occasioneel gedreven amateurcineast maar bovenal een gemankeerde politieke marketeer. De voorman van de PVV is wel zéér bedreven in het prikkelen van het publieke voorstellingsvermogen meer nog dan uitvoering te geven aan de exercitie zelf.

De film van Wilders is nu al een mythe. De man zelf is het orakel van stilte die juist door niets te zeggen over de inhoud van Fitna wereldwijd meer boodschappen laat verspreiden dan profeten uit de Koran, de Bijbel en de Talmoed samen. En dat met de snelheid van het even gevreesde H5N1 vogelgriepvirus. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed evenals het respect voor een geloof wat deze ook mag zijn. Daar zijn voor- en tegenstanders het eigenlijk allemaal wel over eens. Maar Hare Majesteit de Koningin, premier Jan-Peter Balkenende, onderhandelaar Doeke Terpstra en recent nog ex-TVmaker Harry de Winter zijn allemaal onbezoldigde medewerkers geworden aan Geert Wilders interpretatie van de grote ‘donorshow’.  Wilders doneert onbedoeld een dialoog aan de maatschappij zonder daar zelf actief aan deel te kunnen nemen. De maatschappelijke contributie van Wilders wordt daardoor betaald in een andere valuta dan hij zelf in gedachte had. En dat gegeven is wel weer mooi meegenomen…


Geplaatst in

DelenEr zijn 16 reacties op dit artikel

 • Vrijheid van meningsuiting, of het gebruiken van de Islam als vijand voor het bedrijven van politiek en marketing? Het aanwijzen van een vijand, het gebruiken van angst als machtsmiddel, allemaal niets nieuws. Wel door de VS op briljante wijze uitgevoerd met 9/11 en iets waar vele landen maar al te graag achteraan hobbelen. Ik vind Wilders juist een briljante marketeer. Hij springt in op de paranoia, angst en ontwetend omtrend de Islam enerzijds, en nationalistische gevoelens anderzijds.

  geplaatst op
 • En zo is het maar net, amen

  geplaatst op
 • Wat ik apart vind is dat iedereen al een mening heeft over Fitna en er zelfs al protesten tegen zijn zonder dat iemand er ook maar iets van gezien heeft. Eerst zien, dan beoordelen

  geplaatst op
 • Cem dat is de buitenkant, iedereen denkt dat hij dat doet maar is dat nou echt zo? Bereikt hij niet juist het tegenovergestelde en praten we elkaar niet gewoon een beetje na? Wat is er van de nog extremer denkende Centrumpartij over gebleven? Ik denk dat met name de pers en de politiek die zogenaamde 'angst' voeden door Wilders film belangrijk te maken.

  Iets anders in 2004 werd de Amerikaan Nick Berg onthoofd en daarna getoond op internet. Miljoenen mensen hebben dat gruwelijke filmpje gedownload. Dat was 2004 en staat mij nog helder voor de geest. Het heeft mijn visie op religie en de Islam echt niet veranderd. Geloof me in 2009 is iedereen Geert Wilders film vergeten. Wedden?

  geplaatst op
 • Ik hoop dat het inderdaad een brilante marketing actie is. Ik ziet er namelijk wel van komen dat de spanning nog verder oploopt en het straksgewoon een heel goede ouderwetse 1 april grap blijkt te zijn.

  geplaatst op
 • Hielko, 1 april vind ik wel een poldermodellerige optie :) Daar gaan we voor. Fitna is dan niet meer dan een slechte grap in een serieuze context....

  geplaatst op
 • De overspannen reactie van enerzijds bange bestuurders/prominenten en anderzijds de de islamitische wereld maken het Wilders heel makkelijk. Zelfs zonder film blijkt hoe diep de angst voor moslims zit. Het verbranden van vlaggen, dreigen met aanslagen of boycotten van Nederlandse ondernemingen zal dit gevoel alleen maar versterken. Maar zo lang conservatieve moslims de voornaamste gesprekspartners van de gevestigde politiek vormen zal de polarisatie alleen maar toenemen.

  geplaatst op
 • Zit iedereen nou te slapen? Of zit ik verkeerd te kijken? Ik lees het nog nergens terug op internet, maar het eerste deel van Wilders film staat volgens mij sinds vannacht op YouTube De film is gemaakt ism. arabist Hans Jansen en Requiem.

  geplaatst op
 • Toch discutabel, waarschijnlijk zit ik te slapen. Dit filmpje is erg amateuristisch dus waarschijnlijk fake, ik twijfelde omdat er namen aan dit filmpje verbonden zijn, dat zou immers strafbaar zijn Maar je gaat toch niet een Fitna beginnen met een shakerig shot van de Bijlmer.

  Het blijft spannend.

  geplaatst op
 • Annet. Inderdaad, maar met de beschikbare content op het web kan je wel 500 Fitna's maken. Zal ook wel gaan gebeuren. Maar kan Wilders uberhaupt iets melden wat wij niet al weten? Door hem en zijn film zo vreselijk belangrijk te maken werkt ook de overheid mee aan de verhyping van deze film en de persoon Wilders. Begint een beetje op een self-fulfilling prophecy te gaan lijken....

  geplaatst op
 • Helemaal mee eens Albert.

  Het hierboven genoemde filmpje is inmiddels van YouTube verwijderd. De onthoofding op straat kwam vast niet door de keuringsdienst heen. Of Wilders heeft woest staan stampvoeten, ik wil de primeur van mijn eigen film! ;-)

  geplaatst op
 • Radio Nederland Wereldomroep heeft een korte film gemaakt naar aanleiding van de verwachte film 'Fitna, the movie' van de Nederlandse parlementariër Geert Wilders. 'Over Fitna, Nederland en Wilders' geeft antwoord op de vele vragen die hierover wereldwijd worden gesteld. De film is bedoeld voor een internationaal publiek en wordt verspreid via internet, in het Engels, Arabisch en Indonesisch. De film is zojuist gepubliceerd op de website About Fitna The Movie.

  geplaatst op
 • UPDATE De NMO gaat Fitna waarschijnlijk uitzenden

  geplaatst op
 • Wilders heeft de NMO alweer afgewezen dus we blijven maar weer even in spanning... heeft hij nog wat tijd om te starten met het schieten van de film die nog niet bestaat :-)

  geplaatst op
 • Wilders hoeft de film helemaal niet uit te brengen. Alle extreme reacties van moslims over de hele wereld tonen aan de moslims niet goed overweg kunnen met kritiek, en dat ze weinig op hebben met de vrijheid van meningsuiting. Dat een geestelijk leider nu al aankondigt dat er bloed vergoten zal worden als die film uitkomt toont keihard aan dat die mensen gewelddadig zijn. Dat is de boodschap van Wilders. Iedere vorm van kritiek op "de film die er nog niet is" is meer reden om die film niet meer uit te brengen.

  geplaatst op
 • De discussie na het verschijnen van de film tref je aan op

  http://www.marketingfacts.nl/berichten/20080327_blogosphere_gaat_los_op_film_geert_wilders/

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.