Eén op de vijf internetters mobiel online

17 maart 2008, 09:08

In 2007 gingen ruim 2 miljoen mensen online met behulp van mobiele apparatuur, zoals een laptop of mobiele telefoon. Dat is bijna 20 procent van alle internetters. Vooral mannen en hoogopgeleide jongeren gaan mobiel online. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van CBS.

In 2007 kwam de mobiele internetverbinding vooral tot stand via een laptop met een overal bruikbaar, draadloos modem. Dat werd gedaan door 13 procent van alle internetters. Daarnaast ging 8 procent van de internetgebruikers met een mobiele telefoon online. Slechts 3 procent gebruikte een palmtop.

Meer mannen dan vrouwen internetten mobiel

Van de mannen die internetten, ging 24 procent via een mobiele verbinding online. Dat is beduidend meer dan bij de vrouwen, van wie 14 procent dat deed. Mannen gebruikten vooral veel vaker dan vrouwen de mobiele telefoon om online te gaan, namelijk 12 procent tegenover 4 procent.

Vooral hoog opgeleide jongeren mobiel online

Mobiel internetten is populair bij hoogopgeleide jongeren. Ruim 30 procent van de hoogopgeleide internetters jonger dan 45 jaar ging in 2007 met behulp van mobiele apparatuur online. Bij de oudere en laagopgeleide internetters lag dat aandeel op slechts 7 procent.

De verspreiding van mobiel internetten in de samenleving vertoont hiermee hetzelfde patroon als de verspreiding van internet aan het eind van de vorige eeuw. De eerste gebruikers van het internet waren toen ook juist de jongere, hoog opgeleide mannen.

Bron: CBS

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

  ewout@onedaycompany.nl

  Toch opvallend dat het “trage” en niet-hippe CBS met deze info komt. Of het ik de marktinfo van mobiel internet in NL/Europa continue gemist?

  Zeker de zoveelste bevestiging dat mobiel internet nu is doorgebroken. Tijd om “mobiel internet” op te nemen in de categorien, Marco?


  17 maart 2008 om 09:50
  media

  @Ewout: inderdaad goede suggestie; nu komen al deze berichten in de categorie ‘Telecom en mobiel’ maar ‘Mobiel internet’ is beter.


  17 maart 2008 om 09:53
  Bert

  Waarom komen partijen als STIR/multiscope/nedstat etc niet met meer data over mobiel internet gebruik/traffic?

  Lijkt me voor hun veel logischer om te doen dan het stoffige CBS!


  17 maart 2008 om 14:57

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!