
Op Daily Blog Tips is een interessante discussie aan de gang over hoe de voorpagina van een webblog er het beste uit kan zien. Is de beste vorm een lange pagina met berichten in chronologische volgorde? Of is een pagina met slechts aankondigingen van berichten een serieus alternatief?
Praktijkvoorbeeld
Het in juni 2007 gestart danceweblog Eclectro.nl vormt een goed voorbeeld om de verschillen naast elkaar te zetten. Tot en met november bestond de voorpagina uit een lange rij met berichten onder elkaar, sinds december bestaat de voorpagina uit koppen en introteksten. De website heeft zo’n 15.000 bezoekers per maand, die samen rond de 40.000 pagina’s bekijken. Het aantal bezoekers en pageviews op de voorpagina in de maanden november en december was ongeveer hetzelfde, waardoor het effect van de nieuwe voorpagina makkelijk vergeleken kan worden met de oude situatie.
Waarom de opzet veranderen?
Een website met een groeiend aantal schrijvers en berichten zorgt voor problemen met het optimaal presenteren van de inhoud aan bezoekers. Leuke, korte berichten drukken - vaak bijzondere - berichten met meer diepgang al snel van de voorpagina af. Na het analyseren van veel websites en inventariseren van de wensen leek een weblog met 3 gelijke kolommen in plaats van 2 ongelijke meer ademruimte te geven. De linkerkolom is voor aankondigingen van speciale berichten, waardoor deze een lage doorloopsnelheid heeft en deze berichten extra aandacht krijgen. De middenkolom is voor korter nieuws, en de rechterkolom is voor speciale acties en meta-informatie. Concreet kunnen we dus a: meer berichten plaatsen (zonder in te boeten aan behapbaarheid) en b: duidelijker maken welke berichten meer aandacht verdienen.
Nadelen van deze opzet
Natuurlijk heeft ook deze aanpak nadelen. Zo zijn berichten niet meer direct op de homepage leesbaar, aangezien er alleen sprake is van een intro. Het scannen van de inhoud van een bericht is voor lezers dus niet meer mogelijk zonder door te klikken. Schrijvers worden daarnaast verplicht om een extra introtekst te schrijven met een hoog pakkend gehalte, eventueel aangevuld met een afbeelding. Dat kost tijd en vereist ervaring, waardoor de drempel om te schrijven iets hoger wordt.
Uit de cijfers blijkt het herontwerp een bijzonder positief effect te hebben. De laadtijd van de homepage is drastisch verlaagd, aangezien deze alleen uit tekst en beeld bestaat. Er wordt geen content meer ingeladen van andere sites (zoals YouTube of andere widgets), wat een cruciale factor kan spelen in de totale tijd die nodig is om de voorpagina te laden.
Cijfers
De hamvraag is natuurlijk hoe de bezoekers het vinden, want zij bepalen uiteindelijk of een wijziging succesvol of niet is. Met 9.401 pageviews van de voorpagina in december en 8.373 in november (door grofweg hetzelfde aantal bezoekers) zijn de cijfers aardig geschikt voor een directe vergelijking.
9.401 pageviews op de voorpagina
Voorheen: 8,373
Verschil: +12.28%
Waarde: goed, want met een vergelijkbaar aantal bezoekers blijken meer mensen op de homepage te komen, wat een belangrijke pagina is om mensen in contact te brengen met voor hen relevante content.
00:01:49 tijd op de pagina
Voorheen: 00:02:14
Verschil: -18.62%
Waarde: goed, want er is minder reden om lang op de voorpagina te zijn. De echte berichten staan nu eenmaal achter de intro’s.
29.48% bounceratio
Voorheen: 42.02%
Verschil: -29.85%
Waarde: uitstekend, want blijkbaar zien bezoekers vaker iets wat hen aanspreekt, en klikken ze door (in plaats van direct te verdwijnen)
25.05% vertrek
Voorheen: 33.49%
Verschil: -25.21%
Waarde: uitstekend, want minder bezoekers haken af en meer klikken door naar een artikel.
Wat betekent dit?
Met de opkomst van de weblogs kwam ook RSS op. RSS heeft dezelfde opbouw als een ‘single page’ blog, namelijk een lange pagina met volledige berichten onder elkaar. Inmiddels heeft vrijwel elke website een RSS-feed met de laatste berichten. Toepassingen hiervan (in widgets, iGoogle, Netvibes of e-mailabonnementen) maken het steeds makkelijker voor bezoekers om ervoor te kiezen automatisch op de hoogte gehouden te worden. De ‘zware gebruikers’ - lezers die direct willen weten als er nieuws is - kunnen eenvoudig van deze diensten gebruik maken om hun favoriete website in de gaten te houden.
Bezoekers die niet zo’n abonnement hebben kunnen op een weblog met een hoge verschijningsfrequentie van berichten afgeschrokken worden door een schier eindeloze reeks nieuwe berichten. Daarnaast moeten zij uit dat enorme aanbod bepalen welke berichten het meest belangrijk zijn. Die overdaad aan informatie kan afschrikken en de bezoeker weer laten vertrekken, alhoewel er wel de initiële interesse was.
De cijfers hierboven lijken dit te onderbouwen: meer mensen die de homepage aandoen, meer mensen die doorklikken en minder mensen die direct vertrekken. In het geval van Eclectro heeft de nieuwe voorpagina dus prima uitgepakt, maar natuurlijk roept dit ook direct de vraag op in welke situatie welk type voorpagina gewenst is.
Wat is volgens jou beste lay-out voor de voorpagina van een blog? Is dat de lange pagina waarmee blogs bekend zijn geworden, of hebben weblogs meer baat bij een kolommenopmaak met korte aankondigingen? Als je zelf beschikking hebt over getallen die bovenstaande ondersteunen of tegenspreken vermeldt ze dan in de reacties!
Wilbert Baan is interaction designer voor de Volkskrant en maakt in zijn vrije tijd met twaalf vrijwilligers Eclectro. De statistieken zijn afkomstig van Google Analytics en zijn geanalyseerd en beschreven door Inge Janse, drijvende kracht achter het muziekblog.