Videoportal Tripr.TV betaalt reizigers voor vakantiefilmpjes

14 januari 2008, 06:00

{title}Geld verdienen met videoreviews van hotels. Dat is kort gezegd de bedoeling achter de nieuwe videoportal Tripr.TV (8 januari van start gegaan). In het persbericht melden de initiatiefnemers:

‘Als eerste videoportal wereldwijd lanceert Tripr.TV een dienst waar reizigers eenvoudig videoreviews van hotels kunnen plaatsen. Wanneer een videofilmpje een hotelboeking oplevert ontvangt de maker hiervoor een vergoeding.’

Dat is direct duidelijk: een financiële drive moet de boel op gang gaan brengen. In de hotelbranche variëren de commissies (volgens Tripr.TV) tussen de 5 en de 15 procent. De ‘publisher’ zou een derde van die commissie kunnen opstrijken.

Gijsbregt Brouwer meldt via de mail Tripr.TV ‘een interessant SKOEPS-model’ te vinden. Hij vraagt zich wel af hoe het met die commissie zal gaan, want: ‘Wie gaat er nou alleen op basis van een video een hotel boeken? De contextual ads worden dan heel belangrijk.’

De video’s worden op de site van Tripr geplaatst, maar ook op andere websites. Bij Tripr vinden ze zelf: ‘Tripr.TV creëert hiermee een unieke virtuele marktplaats voor videocontent in de reisbranche.’ Je vraagt je af, wanneer de vergelijking met YouTube nu eindelijk komt?

Jan Kooman, oprichter van Tripr.TV: ‘In feite zijn wij een soort YouTube voor de reisbranche. Iedereen kan zijn video’s publiceren. De hotels staan met een vlaggetje op Google Maps. […] Doordat de filmpjes door vakantiegangers geschoten zijn krijg je een goede indruk van het hotel alvorens je boekt. Bewegend beeld is immers veel realistischer dan de vaak gedateerde foto’s van hotels.’ Luister hier naar een interview met Kooman op BNR Nieuwsradio (mp3).

Er staan nog niet heel veel reviews op de site, op het moment van schrijven 17. Videoreview nummer 1 is het Okura in Amsterdam Zuid. Daar heb ik heel toevallig vanuit mijn woonkamer zicht op, dus die heb ik even bekeken. Dit bleek een ‘professionele’ video te zijn. Op de site van Tripr.TV is te lezen: ‘De professioneel geschoten video’s moeten voldoen aan een aantal eisen zoals beeldkwaliteit, het filmen van de receptie, lobby, kamers en overige faciliteiten. Zodra een videoreview aan deze eisen voldoet krijgt je video de PRO status die duidelijk herkenbaar op de landkaart weer wordt gegeven’. Lees hier de veel gestelde vragen over Tripr.TV.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

9 Reacties

  jerbe

  Leuk concept, maar vraag die meteen opdoemt (en die op op the next web blog ook al stelde): hoe check je of de filmpjes authentiek zijn? Wat als een hotelhouder de mooiste filmpjes van zijn kamers maakt, en die aanbiedt aan de site onder pseudoniem?


  14 januari 2008 om 06:40
  gerben

  Klinkt idd niet verkeerd, men neme een succes (youtube) en men giet het in een niche branche. En tadaa, een nieuw platform is born.

  🙂


  14 januari 2008 om 06:45
  MaartenThuisen

  En een filmpje zal niet erg snel laten zien dat personeel onvriendelijk is of dergelijk, tenzij de camera altijd aan staat en dat is nou ook weer niet de bedoeling van een vakantie denk ik.


  14 januari 2008 om 07:40
  Seth van der Meer

  Als ik het zo zie, dan levert het weinig interessante reviews op. Als je namelijk kritisch bent, dan boekt er niemand, dus geen financiele incentive. Daarom is de vergelijkig met YouTube ook onzin.


  14 januari 2008 om 07:53
  Ricodb

  Ben het helemaal met Seth eens. Zolang het gaat om geld verdienen en bookings genereren zal er niemand echt kritisch zijn.

  Je ziet nu al dat er bijna alleen maar pro-videos geplaatst zijn. Door het grote verschil in kwaliteit denk ik dat de echte vakantieganger met zijn handycam geen schijn van kans maakt.

  En dan nog iets…. tripr lijkt al op flickr, en dan ook nog dat logo. Misschiene ben ik niet 2.0 genoeg, maar ik vind trip.tv toch echt een betere URL dan tripR.tv


  14 januari 2008 om 09:50
  Jan Kooman

  Ik begrijp de eerste reactie met betrekking tot het al dan niet onafhankelijk filmen van de hotels.

  Dit wordt echter ondervangen door het bijplaatsen van reviews van o.a. Tripadvisor.

  Videobeelden i.c.m. reviews geven dan a) een goede sfeerimpressie van het hotel en de omgeving en b) een beeld hoe eerdere reizigers het hotel hebben ervaren.


  14 januari 2008 om 11:45
  Jan Kooman

  @Hildes: tvtrip.com schiet in eigen beheer video’s van hotels. Daar zit geen user generated content bij. Bij triprTV kan iedere reiziger videoreviews plaatsen.


  17 januari 2008 om 16:20

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!