Is Hulu de ‘holy grail’ van online video?

6 januari 2008, 22:03

Videowebsite Hulu werd in oktober 2007 gelanceerd door NBC en News Corp. (eigenaar van o.a. Fox) en biedt gratis complete afleveringen van o.a. Prison Break, Heroes, Family Guy, The Office en The Simpsons in hoge kwaliteit aan. De website is ontstaan uit onvrede over copyright schending en het missen van controle op advertentie inkomsten bij alternatieven. De website gaat in zekere zin de concurrentie aan met Youtube, maar eigenlijk vooral met leveranciers van complete afleveringen zoals illegale torrentsites en legale aanbieders als Joost, Babelgum en iTunes. NBC zette in aanloop naar de lancering zelfs de samenwerking met zowel Youtube en iTunes stop. Ook sloten NBC en News corp. geen deal met Joost, de p2p applicatie van de mannen achter Skype en Kazaa, waar met name Viacom en CBS $45 miljoen in ïnvesteerden.

Hulu is echter alleen open voor een beperkt aantal betátesters en is net als het meeste videomateriaal op iTunes alleen beschikbaar voor inwoners van de Verenigde Staten. En dat is zonde, want achter die felbegeerde inlog is een prachtige user-interface en een indrukwekkend advertentiemodel te vinden.

Het advertentiemodel van Hulu

Bij het bekijken van een aflevering zitten korte advertentie hotspots in de tijdbalk. Zodra de spot bereikt wordt onder het kijken, of als je zelf voorbij de spot klikt op de tijdbalk, wordt er een korte commercial van 15 seconden getoond. Het geduld van de doelgroep is kort en de mensen achter Hulu lijken te begrijpen dat bezoekers bij een traditioneel lang reclameblok op zoek zullen gaan naar een alternatief.

Omdat het lastig is om de mogelijkheden van een ‘dichte website’ goed toe te lichten heb ik een korte demonstratievideo van de website gemaakt waarin ik de interactie, het advertentiemodel en de belangrijkste mogelijkheden toon.

Youtube killer?

Vooralsnog zijn de reacties en recensies van Hulu niet allemaal even enthousiast, maar wat is er eigenlijk mis mee? Erg open is het allemaal niet, maar hoe open kan het zijn als het gaat om een videowebsite die zich richt op het aanbieden van professionele producties als The Simpsons en 24? Is het wel interessant om deze website open te zetten voor videos van bezoekers? Die doelgroep lijkt Hulu helemaal niet te willen dienen en daarmee is de term ‘Youtube-killer’ waarmee Hulu door de pers werd beschreven eigenlijk niet terecht en zelfs een oneerlijke vergelijking. Het is hoogstens een ‘copyright schendend materiaal op Youtube killer’.

Conclusie is dat Hulu een gratis webbased alternatief voor het illegaal downloaden van de laatste series, het kopen bij een shop als iTunes en de (vaak) opgeknipte lage kwaliteitfilmpjes op Youtube. Het is een alternatief…nee, toevoeging op concurrent Joost die wel content aanbiedt aan Europeanen en door andere bedrijven wordt ondersteund.

De vraag is: biedt Hulu waar we zo lang om roepen?

Mangrove
Internetbureau bij mangrove.com

Artikelen geschreven door internetbureau Mangrove (nu: We Are You). Verantwoordelijk voor de realisatie van de huidige Marketingfacts website (2012).

Categorie
Tags

10 Reacties

    Remco

    De grote vraag aan jou is natuurlijk waar roepen ‘we’ dan om?

    Je slaat de spijker op zijn kop dat Hulu een Joost en iTunes killer probeert te zijn i.p.v. een YouTube killer. Gezien de vele open varianten van Hulu die zoals OpenHulu.com en tvparadise.org die de Hulu content gewoon overnemen en voor iedereen in de US beschikbaar maken (ook zonder beta invite) is er zeker een markt voor de content. Zelfs Veoh.com schijnt Hulu content te gaan overnemen…allemaal zonder toestemming trouwens.

    Voor de gratis professionele content met advertenties is zeker een markt. De vraag is of Hulu ook de vorm heeft gevonden waarin mensen het graag willen bekijken.

    Ik denk dat ze er dicht tegenaan zitten. Hulu is een mooie minimalistisch site waar je gemakkelijk en snel kan vinden wat je wil zien. De video is van goede kwaliteit en de advertenties zijn precies kort genoeg om niet irritant te worden. Ik ben benieuwd wat het grote publiek ervan gaat vinden als ze de poorten eindelijk open zetten!


    6 januari 2008 om 23:55
    Savage

    “De vraag is: biedt Hulu waar we zo lang om roepen?”

    Nee dus, want ik kan er als niet-Amerikaan niet bij. Dat probleem heb ik bij ThePirateBay niet…


    7 januari 2008 om 05:43
    media

    Het grote probleem is volgens mij dat het grote publiek (vooralsnog) dit soort kwaliteitsvideo niet via internet zal bekijken. Je hebt twee type videoconsumenten, de ene groep is vooral snacker en kan prima leven met de wat mindere kwaliteit op YouTube en andere videosites. De andere groep gaat er echt voor zitten en die zit voorlopig nog voor de TV. En natuurlijk zal TV en internet straks versmelten (sterker nog, het digitale aanbod dat we nu hebben met honderden kanalen, on demand, etc is daar al een voorloper van), maar daar zal Hulu straks gewoon één van de vele digitale kanalen zijn. Niks ‘holy grail’ dus imho!


    7 januari 2008 om 05:50
    Marco

    Dacht ik toch echt dat dit bericht ging over seizoen 7 van “24”, gezien het plaatje……


    7 januari 2008 om 06:37
    thomas

    Nee, hulu is niet de holy grail van alle online video. Ten eerste heb je een duidelijke schifting in video. Je hebt professionele kwaliteitscontent, veelal door productiehuizen gemaakt, goede scripts, decors, effecten, regie, productie etc. Ten tweede heb je flicks, happen, snacks video, door de amateur geschoten, puur voor het wekken van een indruk, het brengen van nieuws of het vertellen van een kort verhaal. Hulu is niet de site die deze twee typen bij elkaar brengt. Er bestaat ook niet zoiets als de heile graal voor online tekst, toch?

    Hulu is opgezet door NBC en Newscorp. Dit betekent dat hulu professionele kwaliteitscontent zal brengen zoals we deze ook in de bios en thuis voor de buis zien. Dit betekent dus ook dat hulu zal gaan concurreren met SBS en RTL. De nederlandse broadcasters proberen al jaren tevergeefs online rechten te verwerven voor films en series die ze uitzenden. Sporadisch lukte dat, ik verwacht dat dat steeds lastiger wordt.

    Hulu kan uitstekend achter de decoder worden gezet als applicatie.

    Nb. Time Warner is het filmhuis met de grootste film/serie titels, ik verwacht van hen een heiligere graal. Let op deze machtsblokken, warner heeft onlangs blu-ray gekozen ipv hd-dvd, keuzes van deze giganten hebben ook gevolgen voor ons….


    7 januari 2008 om 07:52
    rubenbos

    @Remco, voor me gevoel roepen ‘we’ (expres lekker gegeneraliseerd) om het on-demand aanvragen van serieuze content. Daarom download ik bij wijze van spreke alsnog de geweldige serie ‘Californication’, ook al wordt die 3x per week herhaald. Hulu biedt een legaal alternatief voor een hoop belangrijke series.

    Over openhulu, die heb ik niet opgenomen in dit artikel aangezien deze alleen de beta voor je ontwijkt en alsnog een oplossing als Hotspotshield nodig heeft. Daarnaast vakt heel die website van armoedigheid uit elkaar en dat vind ik een belediging voor het mooie origineel.

    @Savage, zeker waar. Alleen het regioprobleem is een 2e probleem wat getackeld mag gaan worden de komende jaren waar naast series ook games, films en apparatuur tegen aanloopt.

    @Marco Derksen, sterke argumenten!


    7 januari 2008 om 08:08
    Rick

    Ik vermoed dat Hulu met al z’n hindernissen en restricties juist het gebruik van Bittorrent en aanverwanten zal stimuleren. Het stimuleert het idee van on-demand televisie kijken bij de mainstream, maar maakt het vervolgens pijnlijk duidelijk hoeveel nadelen aan het legale aanbod zitten.

    Met als gevolg dat ook de gemiddelde consument zich gaat interesseren voor de mogelijkheden van ‘illegaal’ downloaden, zoals dat ook bij muziek is gebeurd.

    Zoals het artikel al aan geeft, Hulu is ontstaan uit een negatieve motivatie, en dat zit ondanks de indrukwekkende technische realisatie diep in het DNA van het product. Een dergelijk negatieve benadering heeft consistent een averechts effect gehad, en dat zal met Hulu niet anders zijn.

    Conceptueel is Hulu achterhaald en consument-vijandig, hoe mooi het ook in elkaar zit.

    (Overigens vind ik het opvallend bijna alle commentaren over Hulu het enorme volume aan TV content dat vandaag de dag al over Bittorrent heen gaat volkomen negeren als zijnde een kleine niche van computernerds. Je zou toch denken dat men die fout niet 2 keer maakt.)


    7 januari 2008 om 11:28
    Remco

    @Ruben: Heb je gekeken naar tvparadise.org? Die jongens nemen niet alleen de content over van Hulu maar ook het uiterlijk. De dienst die Sander noemt ‘hotspotshield’ werkt trouwens uitstekend voor dit soort sites.

    Wat is jouw mening over het feit dat Veoh.com ongevraagd de content van Hulu overneemt?

    @Rick: Je slaat de spijker op zijn kop. Dit stimuleert Bittorrent. Techie of niet, ik zie mensen 1 of 2 episodes op Hulu kijken en als het bevalt het hele seizoen via een Torrent binnenhalen…


    7 januari 2008 om 11:38
    Gijsbregt

    Hulu is geen killer. Niet van Joost, niet van iTunes en zeker niet van YouTube. Het gebruiksmotief van YouTube is heel anders dan van Hulu (als dat er al zou zijn). YouTube gaat vooral over “Power to the people”: in keuze van video’s, in het doorplaatsen (embedden) en in het uploaden. Alles bitesize, zodat het anytime en anywhere (maar vooral op de laptop) kan.

    Joost en iTunes kunnen contracten met iedereen sluiten (behalve met de Hulu-ouders dan) en hebben daardoor een veel grotere bibliotheek. iTunes heeft al een enorme penetratie in de markt en Joost biedt een savvy branding en een API voor social TV kijken. Allemaal niet bij Hulu.

    Hulu biedt wel: zeer goede content (beperkt in keuze dat weer wel). Ik vind de interface helemaal niet zo geweldig en beeld schokt veel meer dan bv Joox.net (minder dan Joost).

    Deze ontwikkelingen staan overigens nog dusdanig in de kinderschoenen, dat sociale, interactieve en on demand video consumptie nog even weg is (legaal tenminste).

    Dus is er helemaal geen sprake van een heilige graal, nog niet eens van wijwater. Maar op zijn best van water dat in wijn veranderd is. Oude wijn dan, in nieuwe zakken.


    7 januari 2008 om 20:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!