Gisteren werd het jaarlijkse congres ‘Internetverzekeren’ in Rotterdam gehouden. Een congres waarin naast marketing ook uitgebreid werd stil gestaan bij de juridische consequenties van internetverzekeren en bij de nieuwe wetgeving die volledige digitalisering van het administratieve proces mogelijk maakt. Wat betreft de marketing zijn met name enkele visies en statistieken van McKinsey en Voogd & Voogd aardig om hier te delen.
McKinsey
De UK is en blijft de grootste in directe verkoop (internet en call center) met Nederland als sterke tweede in 2007 zoals blijkt uit onderstaande analyse van de consultants:

Het directe aandeel zal volgens McKinsey fors verder groeien de komende jaren in alle landen, de verwachting voor het Europese gemiddelde in 2015 in schade en leven is 20-25% respectievelijk 10-15%. De aanbieders die daarbij scoren op marketing (branding en customer insights), simpele maar wel gedifferentieerde proposities, makkelijke processen, lage prijzen en schaal zullen het gaan winnen. Hoeveel verzekeraars dat zijn? Volgens McKinsey zo’n 3-5 per land waarbij met name banken die verzekeringen verkopen in het voordeel zijn. Als dit klopt zal er naast de grootbanken (3-4 in NL) dus nog beperkt ruimte zijn voor OHRA, Centraal Beheer, FBTO, Ditzo etc. Naar mijn mening is dit realistisch, verzekeraars missen het autonome marktbereik, de klantkennis en hebben beperktere merkkracht om echt massaal mee te doen in het distributiedomein. Zeker als ze het daarin ook nog eens op moeten nemen tegen branchevreemde aanbieders zoals HEMA en Kruidvat, die profiteren van de enorme online & offline traffic en dit combineren met merkkracht.
Daarnaast zijn er nog wel kansen als echte producent. Er zullen op termijn 10-15 pan-Europese productaanbieders zijn zonder eigen distributie die producten afzetten via derden zoals e-mediairs (Independer, Confused), ketens (zoals de Hypotheker, Lancyr) en andere intermediaire organisatie. Tenslotte zal er naast de grote pan-Europess spelers altijd ruimte blijven voor lokale niche-spelers.
Voogd & Voogd
Even los van de vele rollen van dit familiebedrijf heeft Voogd & Voogd als serviceprovider van veel e-mediairs (naast Independer bijvoorbeeld ook Geldshop en Unitedconsumers) leuke insights in de online markt voor verzekeringen. Zo werd door Bas de Voogd inzicht gegeven in de enorme prijsdaling als gevolg van de toenemende transparantie door het gebruik van internet. De gemiddelde premie van een autoverzekering afgesloten in 2007 is met € 270 ruim 28% (!) lager dan in 2006. Daarnaast is ook het aantal roymenten, het aantal klanten dat de polis heeft opgezegd, sterk gestegen. Per maand worden er met de software van Voogd & Voogd bijna 600.000 vergelijkingen gemaakt door consumenten, een verveelvoudiging ten opzichte van 2006.