
De meeste mensen hier zullen de Bell Curve wel kennen. De ‘vernieuwde’ bell curve onderscheid 5 type mensen bij de adoptie van producten en diensten. Het is altijd interessant om te weten waar producten zich in deze cyclus bevinden, maar ook waar mensen zich in deze cyclus bevinden. Natuurlijk is het geen exacte wetenschap, want mensen veranderen en wie eens een early adopter was, kan uiteindelijk tot de late majority gaan behoren. Toch is het interessant om te weten wie grofweg waar zit, om in te schatten hoe bekend en hoe geaccepteerd bepaalde technologieën, sites en producten zijn.
Eerst even een korte uitleg over elk van de onderdelen van de curve, voordat ik de discussie graag wil opstarten met de vraag: waar zijn deze groepen nu mee bezig?
De innovators, die helemaal vooraan het proces zitten. Door velen gezien als nerds, geeks en veel van de door hen gebruikte technologiën zullen nooit groot in de markt worden.
De early adopters, of zoals Seth Godin ze noemt, de sneezers, zijn de mensen die wel veel connecties hebben met de grote massa, maar doorgaans voorop lopen met de adoptatie van nieuwe technieken. Deze zijn wel bewezen en de meeste zullen de markt wel halen. Het is een interessante groep om aan te marketen aangezien deze groep veelal veel invloed heeft op de early majority.
De early majority zijn de voorlopers van de grote meerderheid. Bij communicatie naar early majority gaat het van ‘deze camera heeft een geheugen van ... megabyte’ naar ‘deze camera kan 1.000 foto’s opslaan’, aldus Han Gerrits. Dit zijn de mensen die wel mee willen met de tijd, maar alles moet wel al uitgebreid getest zijn en werken.
De late majority is de tweede groep van de massa, de ‘tweede wave’ van mensen die als iets al groot is erbij komen. De laggerds zijn de mensen die misschien enkele technologieën nooit zullen omarmen en tevreden zijn met wat ze hebben of in ieder geval niet durven te veranderen.
Omdat de markt natuurlijk altijd veranderd, veranderen mensen ook. Innovators kunnen na verloop van tijd early adopters worden, early adopters worden early majority, maar ook omgekeerd. Omdat de wereld in beweging is, is het maar de vraag waar mensen zitten in de curve. Vandaar deze wiki, waarbij we aan de hand van een aantal technologieën en concepten proberen aan te geven waar elk van deze categorieën mee bezig is. Dat wil niet zeggen dat het exacte wetenschap is, iemand kan wat betreft bepaalde adoptatie een early adopter zijn terwijl hij wat andere zaken betreft in de late majority zit. Toch wil ik een opzet maken om te kijken ‘waar zitten we nu’ in Nederland. De bedoeling is om dit uiteindelijk in een WIKI vorm te gieten zodat het het proces ook echt bewegend kan blijven en de updates plaats kunnen blijven vinden, door iedereen.
De vraag is dus: waar zijn elk van deze groepen nu mee bezig? Welke techniek, website of dienst gebruiken deze groepen nu voor het eerst? Ik ben zelf tot de volgende lijst gekomen, maar ben erg benieuwd welke (honderden) dingen ik vergeten ben en of jullie het eens zijn met mijn visie op ‘welke techniek hoort op welke plek thuis’. Het moge aan de hand van mijn lijstje duidelijk zijn dat ik mezelf reken tot (het begin van) de early majority, hoewel ik ook daar nog niet van heb…
- Innovators
- Twitter (met slechts een paar honderd, of zitten we al aan de paar duizend, Nederlanders kan je dit nog zien als iets heel nieuws)
Early adopters
- Windows media centre op je TV (en alle aanverwante varianten zoals PCZapper en co)
Early majority
- iPod
- Hard disk recorder
- Blackberry
- Linkedin (de tweede grote golf is dit jaar tot stand gekomen)
- Facebook (ik twijfel nog, aangezien de Nederlandse community erg klein is (140.000 man), misschien zijn dit nog de early adopters?)
- Wireless netwerk thuis
Late majority
- Hyves (5 miljoen Hyvers, dan behoor je toch inmiddels bij de late majority volgens mij)
- Myspace
- World of warcraft
- TomTom
- Breedband internet
Laggerds
- Digitale camera
- Mobiele telefoon