Microsoft maakt van Xbox Live een social network

Microsoft maakt van Xbox Live een social network
, Ubisoft
@CemYildiz

Microsoft heeft aangekondigd dat de Xbox 360 Fall Update zal worden gelanceerd op 4 december 2007. Microsoft komt jaarlijks met deze Fall Update voor het toevoegen van nieuwe features aan de Xbox 360 en Xbox Live. Misschien wel de belangrijkste vernieuwing dit jaar is de Friends of Friends feature, waarmee Xbox Live wordt omgetoverd tot een social network zoals Facebook, MySpace en Hyves. De gevolgen van deze nieuwe feature zouden weleens groter kunnen zijn dan verwacht.

In het kort komt het erop neer dat je straks de vrienden van je vrienden kunt zien. Dat betekent dus dat je niet alleen de friendslists van al je eigen friends kunt bekijken, maar dat je ook berichten en game invites kunt sturen naar de vrienden van je vrienden. Deze feature zal standaard aan staan, zodat je er direct mee aan de slag kunt.

Eerder werd Xbox Live al gezien als de enige online social network in de huiskamer, maar eigenlijk waren de features tot nu toe niet toereikend om Xbox Live ook echt te zien als een social network. Je had als gebruiker namelijk niet de mogelijkheid om de vrienden van je vrienden te bekijken, iets wat naar mijn mening toch één van de belangrijkste kenmerken is van online social networks als MySpace en Hyves.

Verschillende games bieden wel de mogelijkheid om online games te spelen tegen random tegenstanders. Na zo’n sessie tegen een andere gamer kun je diegene wel toevoegen aan je eigen friendslist, met toestemming van de andere persoon. Bij mij is het echter nog niet voorgekomen dat ik ook echt bevriend ben geraakt met zo’n “onbekende” speler. Juist het feit dat je iemand ook echt kent, maakt het leuker om tegen elkaar te gamen.

Op dit moment heeft Xbox Live wereldwijd meer dan 8 miljoen actieve leden. Van de Xbox 360 zelf zijn er wereldwijd ruim 13 miljoen stuks verkocht, wat betekent dat meer dan 60% van alle Xbox 360 bezitters is aangesloten op internet. Xbox Live is er in twee varianten: Xbox Live Silver en Xbox Live Gold. Het Silver abonnement is gratis en biedt alleen de mogelijkheid om demo’s van games en andere content te downloaden. Xbox Live Gold kost €59.99 voor 12 maanden en biedt ook de mogelijkheid om online te gamen tegen anderen.

Concurrent Sony komt ergens in 2008 met PlayStation Home: een 3D virtuele wereld die als interface zal fungeren voor verschillende toepassingen van de PS3. Ook Home zal social network features bevatten, maar op welke manier precies is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Sony, Microsoft en in mindere mate Nintendo eindelijk gebruik maken van de online functionaliteit van game consoles. Een veebelovende ontwikkeling waar we nog veel over zullen horen in de komende maanden en jaren.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

  • Eindelijk! Vroeg me al af wanneer ze dit zouden gaan doen. Ik heb zelf een PS3 en dit lijkt mij echt perfect!

    geplaatst op
  • Nog een social network, ik vraag me af wanneer Identity een standaard wordt.

    geplaatst op
  • @cem: thanx voor deze game-update! ;-)

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.