Microsoft investeert 240 miljoen euro in Facebook

Microsoft investeert 240 miljoen euro in Facebook

Vandaag gonsde het van de geruchten en zojuist is bekend geworden dat niet Google maar Microsoft een bedrag van 240 miljoen dollar heeft betaald voor 1,6 procent aandeel in Facebook. Daarmee komt de totale waarde van Facebook op maar liefst 15 miljard dollar. Ter vergelijking, concurrent MySpace is destijds voor 580 miljoen dollar verkocht aan News Corporation, het mediaconcern van de Amerikaans-Australische magnaat Rupert Murdoch.

Facebook is een social networksite dat in februari 2004 is gelanceerd door Mark Zuckerberg, destijds een student van Harvard University. Facebook wordt op dit moment met meer dan 49 miljoen geregistreerde gebruikers, naast MySpace, gezien als een van de meest populaire social networksites. Facebook kenmerkt zich door zijn open interface waardoor derde partijen applicaties kunnen ontwikkelen die binnen Facebook kunnen worden gebruikt. Op dit moment zijn er naar schatting ruim 5.500 applicaties beschikbaar. Facebook telt op dit moment ca. 300 medewerkers en had volgens schatting in 2006 een omzet van ca. 100 miljoen dollar.


DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • Logische stap. Ze waren al bekend met MS. Omgerekend krijgen ze nu een om en nabij de 2%. Daarnaast laat Facebook nadrukkelijk de optie voor andere investeerders nog open. Dat Google uiteindelijk ook een deel inkoopt lijkt mij echter ondenkbaar.....

  geplaatst op
 • 15 miljard?! En weer een stap dichter bij Bubble2.0

  geplaatst op
 • Voor de aardigheid een recent interview met Mark Zuckerberg (door John Batelle) tijdens web 2.0 Summit toegevoegd. Batelle start zijn interview met de vraag over de financieen van Facebook.

  geplaatst op
 • Die slippers...

  geplaatst op
 • lol@ slippers inderdaad. verder helemaal eens met Bart.

  geplaatst op
 • Veel te veel geld betaald voor iets wat nooit die waarde gaat creeren. Zou me niets verbazen als Google gewoon meedeed om Microsoft de hoofdprijs te laten betalen. Zodra Facebook advertisement gaat verhogen richting haar gebruikers, zal de uittocht langzaam beginnen. Ik ben maar alvast begonnen aan de countdown hiervoor ;-)
  http://vanelsas.wordpress.com/2007/10/24/counting-down-the-downfalll-of-facebook-as-they-set-to-introduce-major-ad-play/

  geplaatst op
 • uitgaande van 42 miljoen active members in october is dat dus zo'n 357$ per user. (even het groeipotentieel niet meerekenen)
  Hoe zat dat ook alweer bij myspace/youtube etc?

  geplaatst op
 • @Alexander: is dan al duidelijk wat Facebook anders gaat doen vwb advertising? Ze hebben nu al een jaarinkomen > 100 mln aan advertentie-inkomsten als ik het goed heb begrepen.

  @Christian: 357 dollar per aktief lid; het aantal geregistreerde gebruikers ligt hoger dan 42 mln.

  geplaatst op
 • Vind het persoonlijk wel een slimme zet, kopen konden ze het waarschijnlijk niet dus nu verzekeren ze zichzelf ervan dat een ander dat ook niet meer kan. Dat minimale aandeel zal wel voornamelijk symbolisch zijn.

  geplaatst op
 • Ik ben benieuwd of dit (directe) consequenties voor NL heeft en dan vooral voor Hyves.

  geplaatst op
 • Op twitter inmiddels ook discussie over deze deelname van Microsoft in Facebook. Iha is men niet onder de indruk en ziet het als niet nieuwswaardig. Arjan Dasselaar maakte nog wel een interessante opmerking door te stellen dat het vooral een technologie-acquisitie is:

  (...) als ik een partij tegenkwam die mijn kennis wilde hebben zonder me over te nemen, zou ik ook een flinke som eisen (...)

  Zou een goede reden kunnen zijn. Daarmee wordt dan meteen het doorrekenen van de totale waarde van Facebook onderuit gehaald. Die is dan beduidend minder dan 15 miljard dollar!

  geplaatst op
 • Myscpace werd destijds met 20 miljoen gebruikers overgenomen voor 580 miljoen dollar. Een jaar later sloten ze een advertising deal met Google voor 900 miljoen dollar (voor 3jaar). Lijkt me dat News corp een goedkope aankoop heeft gedaan. Facebook heeft op dit moment 41 miljoen gebruikers. Gebaseerd op deze cijfers lijkt me een waardering van 15 miljard erg veel.
  @Marco: Ik neem aan dat je met 1,6% van de aandelen nog niet alle kennis uit een bedrijf kan trekken? Heb daarnaast niet het idee dat Facebook in zijn geheel gekocht wil worden.

  geplaatst op
 • Ik kan niet anders denken dan dat er inderdaad andere afspraken gemaakt zijn voor die 240 mil dan alleen aandeel kopen gebaseerd op evt marktwaarde. 15 miljard voor lucht (300 mensen en technologie kosten ook geld, 100 million $ omzet betekent dus 150 keer de omzet betalen als marktwaarde.. belachelijk). Facebook = 2004 - nu.. Welke Heartbook 3.0 staat volgend jaar op en pakt weer de lead in 2009... Wat is je concurrentie positie als digital player? Er bestaan geen vastgoedportfolios, jarenlange leveringscontracten, sterke merken met intensieve distributie netwerken aan ten grondslag.. Probeer maar eens wereldwijd een Heineken, Coca Cola of BMW te verslaan.. I love internet maar het is veel warme lucht..

  geplaatst op
 • Waar komt de verbazing vandaan dat niet google maar microsoft een aandeel koopt in FB? Ik wist eigenlijk alleen van het bod van Microsoft, en heb nooit iets gehoord over Google, namelijk.

  geplaatst op
 • Interessante analyse van Arjan Dasselaar:

  (...) Het rekensommetje lijkt eenvoudig. Microsoft neemt een aandeel van 1,6 procent in de vooral in Amerika zeer populaire sociale netwerksite Facebook. Daarvoor betaalt de gigant uit Redmond 240 miljoen dollar. Oftewel: 100 delen door 1,6 en dat vermenigvuldigen met 240, en je kunt de waarde van Facebook inderdaad schatten op 15.000 miljoen, of 15 miljard.

  Maar dat is niet terecht. Facebook is immers geen beursgenoteerd bedrijf, dus het is een fictie om te doen alsof alle aandelen evenveel waard zijn. Anders gezegd: van een onderneming die in private handen is, kun je niet zomaar een stukje kopen. De huidige eigenaren kunnen vragen wat ze willen.

  Bijvoorbeeld als ze zoveel kennis in huis hebben dat het voor partijen als Microsoft waardevol genoeg is om vrij rond te mogen kijken in de keuken van Facebook. Microsoft betaalt die 240 miljoen dus niet voor dat miezerige aandeeltje, maar als 'entreegeld' om toe te mogen treden tot het heilige der heiligen.

  Zo bekeken zou de aanschaf wel eens een koopje kunnen zijn, want Microsoft krijgt er veel voor terug. Namelijk:

  • Toegang tot Facebook-technologie. En dat levert Microsoft kennis op tenminste drie terreinen op:

  1. Schaalbaarheid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Twitter maakt Facebook de groei naar grote site door zonder al teveel problemen. Zijn er nog ouwe lullen die zich konden herinneren wat er allemaal mis ging toen Microsoft gratis e-mail wilde gaan aanbieden? Juist: Bill Gates kocht Hotmail, een bedrijf dat notabene op het concurrerende besturingssysteem UNIX draaide.

  2. Openheid. Facebook levert een zogeheten API, waarmee mensen en bedrijven zelf toepassingen kunnen ontwikkelen die binnen de Facebook-omgeving draaien. Dergelijke openheid is niet iets waar Microsoft *kuch* veel ervaring mee heeft.

  3. Personalisatie. Microsoft zet zwaar in op het genereren van inkomsten via de advertentiemarkt. Google heeft een grote voorsprong op het gebied van gepersonaliseerde reclame. Via Facebook kan Microsoft proberen deze afstand wat kleiner te maken.

  • Advertentie-inkomsten. Aansluitend bij het vorige punt: Microsoft was al het exclusieve advertentieagentschap voor Facebook, en blijft dat nu. Als Facebook groeit, kan Microsoft op die manier haar investeringen terugverdienen.

  • Een lange neus naar Google en Yahoo. Hoewel Facebook in theorie ook aandelen aan Microsoft-concurrenten Yahoo en Google zou kunnen verkopen, kun je erop rekenen dat Microsoft exclusiviteit heeft bedongen.

  • Heel veel gratis publiciteit. In een tijd dat de halve wereld klaagt over Vista, het enige besturingssysteem dat harder zuigt dan mijn Dyson DC08, is het heel fijn dat journalisten eens op een andere manier over je bedrijf praten.

  • Een plek aan de tafel. Mocht Facebook succesvol blijven en zelfs verder groeien, raad eens wie er dan opties heeft om een groter aandeel van de taart te mogen kopen?

  Al dit moois krijgt Microsoft voor een bedrag dat minder dan de helft is van de boete die Neelie Kroes de softwaregigant oplegde.

  Ik zeg het niet vaak, maar: chapeau, Steve! (...)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.