Live op het net: bosbranden in Californië

23 oktober 2007, 11:59

Nu bosbranden grote ravage aanrichten in het zuiden van Californië, is op het net de verwoesting van het natuurgebied en de voortgang van het bluswerk van minuut tot minuut te volgen. De crisiswebsite van San Diego County lag er maandag 22 oktober, net als de bosbrand-site van de staat Californië vaker uit dan dat hij werkte, maar op allerlei manieren hebben diverse instanties en particulieren gezamenlijk de informatievoorziening op zich genomen.

Zo is het weblog Califire een van de belangrijkste informatiebronnen geworden waar bewoners uit de regio het laatste nieuws over de uitbreiding van de bosbranden kunnen bekijken. Naast updates in blogposts over nieuwe branden die zijn ontstaan of branden die zijn geblust, vind je hier ook belangrijke telefoonnummers van brandweerkazernes, dierenasielen of staatsbosbeheer. Ook linken naar info met tips voor het beschermen van je huis of evacuatie ontbreken niet. Via google maps van b.v. de lokale krant Sign on San Diego is tot op de straat nauwkeurig te zien waar de branden precies woeden en waar huizen verplicht of vrijwillig geëvacueerd worden.

Op sites als Flickr , YouTube en via podcasts informeren media. bewoners uit de regio en hulpinstanties elkaar voortuderend met beeld en audio uit de getroffen gebieden. Het is verder interessant te zien hoe op het web naast diverse communicatieuitingen ook allerlei hulpinitiatieven ontwikkeld worden. Het net vormt hierin een verbindende schakel om mensen, goederen en geld aan elkaar te verbinden. Zo kan je je op Volunteer San Diego specifiek aanmelden als vrijwilliger om bij de branden assistentie te verlenen door voedselpakketten te leveren, mensen in huis op te vangen of in een van de evacuatiecentra te helpen.

Na jarenlang bij de rijksoverheid gewerkt te hebben, ben ik nu werkzaam als zelfstandig adviseur (AmaZingg) en adviseer ik over web 2.0 ontwikkelingen. De focus van AmaZingg ligt vooral op het gebruik van het web en virtuele werelden door politieke, educatieve en charitatieve/nfp-instellingen. Zo blog ik op ecritures.nl uitgebreid over het gebruik van digitale media in de Amerikaanse presidentscampagne en op amazingg.nl over Second Life. Verder schrijf ik regelmatig artikelen voor zeer diverse bladen als Fonsenwerving, Tennis, Uitvaart ed over webontwikkelingen.

Categorie
Tags

6 Reacties

  Bas Gezelle

  Op Twitter kan ik in ieder geval geen backchannel vinden. Wel the weather forecast: Today’s weather: Mostly Sunny/Wind, Hi: 91F, Lo: 60F (Currently Smoke, 64F)


  23 oktober 2007 om 12:48
  Robert Lommers

  Is de KPN backup-online ad toeval? 🙂


  23 oktober 2007 om 13:10
  Bas Gezelle

  @Marco. Inderdaad naar aanleiding van dat artikel kwam ik ook op het idee om eens te kijken op Twitter of er iets te vinden was.


  24 oktober 2007 om 04:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!