Beheerder dochter verliest kort geding tegen Startpagina

12 oktober 2007, 04:25

Liesbet ZikkenheimerHet is al weer jaren geleden dat ik Liesbet Zikkenheimer heb gesproken. Het was tijdens één van de Startpagina dochterdagen waar ze me vol enthousiasme vertelde over shespot.nl, een erotische site voor en door vrouwen. Zikkenheimer, eind jaren negentig verantwoordelijk voor o.a. de websites van Libelle, Magriet, Viva en VrouwOnline, is of beter gezegd was beheerder van vrouwen.startpagina.nl.

Zikkenheimer begon recentelijk een kort geding tegen Startpagina omdat ze het niet eens was met het besluit om haar het beheer van de pagina af te nemen. Volgens Zikkenheimer handelde Startpagina door vrouwen.pagina.nl af te nemen tegen de voorwaarden van de overeenkomst die Startpagina BV sluit met alle paginabeheerders. De rechter kon daar echter niet in meegaan en heeft nu besloten dat ze haar dochterpagina niet terug krijgt aldus Planet.

Startpagina staat het de beheerder toe dat ze, behalve één van de beide banners op een dochterpagina, ook vijftien betaalde links opneemt. Die hoeven niet als zodanig herkenbaar te zijn. Ook mogen niet meer dan tien links per dochterpagina naar dezelfde site verwijzen. Volgens Startpagina heeft Zikkenheimer niet enkel de regels overtreden, maar ook een aantal waarschuwingen genegeerd en verzaakte ze om goed te rapporteren. De beheerder van haar kant verwijt Startpagina inconsequent en vaag handelen, dat bovendien in strijd is met de eigen regels en conform goede gebruiken in het zakelijk verkeer.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

6 Reacties

  evroekel

  @Marco: en van die markering-gerelateerde dochterpagina heb ik dus het beheer opgezegd.

  Ik zocht een beheerder, maar mijn oproep zou te commercieel getint zijn geweest aldus startpagina, want beheerders doen het vooral vanuit een passie en toch echt niet voor het geld.

  Ik heb het werkelijk helemaal gehad met het betuttelende toontje dat wordt aangeslagen in de mail richting beheerders alsof ik debiel ben en niets snapt. Daarnaast irriteer ik mij aan het dubbele gezicht van startpagina; toch vooral doen alsof ze niet commercieel zijn want beheerders beheren vanuit hun passie maar ondertussen zelf diverse pagina’s gaan beheren alsof ze ook daar vanuit een passie zouden opereren. Stel je voor dat Nederland gaat denken dat er een rendabele businesscase achter startpagina zit. Ook zij weten dondersgoed dat er beheerders zijn die vet geld verdienen met meerdere pagina’s, maar ze blijven keer op keer eenzijdig wijzen naar de passie van ‘mien van drie hoog achter’.

  Richtlijnen zijn richtlijnen en daarmee basta!

  Waar ik als beheerder helemaal gek van werd waren de richtlijnen en het toch vooral naar de letter en niet naar de geest handelen. Jaren lang costarica.pagina.nl beheerd met heel veel passie en een pracht community rondom het bijbehorende prikbord kunnen opzetten dankzij hele goede contacten met diverse geëmigreerde Nederlanders in Costa Rica. Berichten op prikbord waren van bijzonder hoge kwaliteit. Zeer gedetailleerde berichten rondom een aardbeving en de wegen die afgesloten waren (voor diegenen die zelf op rondreis waren), lokale weerssituatie etc. Probleem was dat je periodiek een nieuwe toestroom van bezoekers kreeg die weer dezelfde vragen gingen stellen die eerder al beantwoorden waren en menig communitylid begon zich daar aan te irriteren. Dus dacht ik, ik maak vanaf costarica.pagina.nl een 25 linkjes aan naar de meestgestelde vragen en antwoorden op het forum. Dit werkte een aantal maanden perfect, totdat startpagina mij even wees op de richtlijn dat er niet meer dan x linkjes naar zelfde domein mogen om de pagina niet uit balans te brengen. Dat die linkjes er omwille van de bezoekers/community waren, ze naar het prikbord gingen en niet naar een externe site en er nog iets van 275 andere links op costarica.pagina.nl stonden was voor startpagina geheel niet relevant. De linkjes moesten er uit en teruggebracht worden tot (uit mijn hoofd iets van 10 linkjes). Driemaal raden wat er op het prikbord gebeurde…

  Startpagina ontnam mij mijn passie.

  Ik kreeg de nodige vragen over universiteiten in Costa Rica voor buitenland stage of opleiding, dus linkjes gelegd naar de verschillende universiteiten. Ik had de keuze òf met volstrekt niets zeggende afkortingen gaan werken en daarmee te voldoen aan de richtlijn dat linkjes qua lengte max één regel lang mogen zijn òf per universiteit ongeveer 1,5 regel gebruiken als link, maar de bezoeker wel duidelijk kunnen maken naar wat voor soort universiteit (talen, landbouw etc.) hij klikt. Ik koos voor dat laatste om de bezoeker zo goed mogelijk te helpen en wat gebeurd er? Ik krijg een mailtje van de startpaginapolitie dat ik mij niet aan de regels hou en die lange linkjes aangepast moeten worden, naar mijn argumentatie werd totaal niet geluisterd, regels zijn regels!

  Wat denk je dat er met mijn passie gebeurde rondom het beheer van deze pagina, passie die startpagina zo(genaamd) hoog in het vaandel heeft? Wel de pagina dus naar iets van 5 jaar beheer, zo’n 2 jaar geleden verkocht aan een commerciële partij met dank aan startpagina. Paar maanden later kreeg ik een mailtje van de groep geëmigreerde Nederlanders uit Costa Rica of er geen mogelijkheid was dat ik terug kwam als beheerder want het liep niet lekker meer…en juist dat deed mij pijn:-(


  12 oktober 2007 om 05:40
  Jorden Lentze

  Wat mij betreft mogen ze bij Startpagina ook wel eens anders omgaan met hun klanten. Steeds meer mensen hoor ik klagen over het rigide toepassen van regels. Ik weet van een klant die na zes jaar van de Startpagina afgehaald gaat worden omdat de prestaties 2 maanden tegenvallen.


  12 oktober 2007 om 05:41
  Baronnn

  Ik ben zowel beheerder als adverteerder. Beheerder puur uit hobby van enkele startpagina’s waar ik ‘iets mee heb’. Tot nu toe geen problemen gehad met beheer. Zelfs mocht ik voor een pagina (na overleg) meer dan 20 linkjes naar één website plaatsen. Ik heb geen ervaring met pagina’s overnemen, ruilen etcetera. Daar kan ik dus niets over zeggen.

  Adverteerder uit het oogpunt om op startpagina.nl te komen staan. Concurrenten staan er op, maar zelf zijn wij al jaren bezig om een positie te krijgen. Uiteindelijk een test van een maand mogen doen. Volgens de account manager meer kliks dan de concurrentie, maar er toch afgehaald, omdat we te weinig kliks behaalden… Startpagina gaf aan dat onze concurrentie ook van de site afgehaald zou worden, maar dit was reeds een half jaar geleden toegezegd. Zouden ze er nog steeds opstaan?


  12 oktober 2007 om 06:11
  Peter Davelaar

  Helemaal eens met het commentaar op Startpagina.


  12 oktober 2007 om 09:41
  Rob Boeyink

  Ik heb een zelfde situatie meegemaakt met startpagina. Ik heb jaren klachtenmanagement en klanttevredenheid als pagina gehad. Toen ik deze pagina’s overdroeg aan mijn zwager zijn ze zo lang aan het zoeken geweest om hem uiteindelijk de pagina’s af te kunnen pakken. Hij heeft alles aangepast zoals was aangegeven maar zelfs dat bleek niet voldoende. Ze willen niet meer dat bedrijven achter dochterpagina’s zitten.


  12 oktober 2007 om 10:40
  KampeerZaken.nl

  Ik zocht een beheerder, maar mijn oproep zou te commercieel getint zijn geweest aldus startpagina, want beheerders doen het vooral vanuit een passie en toch echt niet voor het geld.

  Dat is dus verleden tijd, bedrijven als Adlantic kopen her en der linkposities op om de SERP’s van hun klanten te verbeteren. Ik denk dat er aanzienlijk meer betaalde links op staan dan je denkt. Je kunt het alleen niet zien, omdat het normale links zijn ipv affiliatelinks


  14 oktober 2007 om 15:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!