• Mobile
  wordt gesponsord door

Nokia koopt Navteq voor 8,1 miljard dollar

Nokia koopt Navteq voor 8,1 miljard dollar

Het Finse Nokia heeft een overnamebod van 8,1 miljard dollar (5,7 miljard euro) uitgebracht op Navteq, de Amerikaanse producent van digitale kaarten voor navigatiesystemen. Navteq is de grootste concurrent van het Nederlandse Tele Atlas dat eerder voor een bedrag van 2,5 miljard dollar is overgenomen door TomTom.

Volgens Nokia wordt de acquisitie van het bedrijf uit Chicago in het eerste kwartaal van 2008 afgerond. Door de overname wordt de winst van Nokia in 2008 en 2009 wel verwaterd, aldus werelds grootste producent van mobiele telefoons. Het is een van de grootste overname door Nokia ooit. Het beursgenoteerde Navteq werd in 1985 opgericht en telt wereldwijd ongeveer 2000 werknemers. Het bedrijf biedt digitale kaartdekking aan in 69 landen verspreid over zes continenten. Het Europese hoofdkantoor van Navteq staat in Veldhoven.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Heeft Nokia al iets met navigatieapparatuur? Je kunt natuurlijk de diverse routeplanners installeren op je Symbian Nokia telefoons en dergelijke, maar daarvoor heeft Nokia Navteq niet over te nemen :-)

  Ik ben benieuwd wat ze precies van plan zijn na de overname...

  geplaatst op
 • Holy smoke! Dit toont wel Nokia's commitment en geloof in locatie. Met Gate5 acquisitie, de OVI aankondiging en nu dit ben ik toch wel zeer benieuwd hoe zij het mobile ecosysteem rondom locatie gaan inrichten..

  geplaatst op
 • @Sven

  Heeft Nokia al iets met navigatieapparatuur?

  Ja. Je kunt bij de Nokia N95 een Navigatie/Maps abonament nemen (ik weet niet wie dit regelt), ook is er Nokia Maps http://europe.nokia.com/A4509271

  geplaatst op
 • DigiMedia:

  (...) Het aandeel van Garmin, dat recent een duik nam toen Nokia zijn geplande overname van Navteq aankondigde (en TomTom eerder zijn zinnen zette op Tele Atlas), kende gisteren een fikse opleving. De reden? Speculaties over een acquisitie door een toch wel onverwachte partij: Microsoft. (...)

  geplaatst op
 • AD:

  (...) De Amerikaanse producent van navigatiesystemen Garmin wil een bod van 24,50 euro in contanten uitbrengen op leverancier van digitale kaarten Tele Atlas. Het overnamebod komt neer op 2,3 miljard euro. Daarmee overtreft Garmin het bod van de Nederlandse concurrent TomTom op Tele Atlas met 15 procent. Dat heeft Garmin woensdag bekendgemaakt. (...)

  Ik dacht dat TomTom TeleAtlas als definitief had overgenomen!?

  geplaatst op
 • FD:

  (...) De Finse mobieltjesmaker Nokia mag van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten de producent van digitale kaarten Navteq overnemen. De overname van de Amerikaanse concurrent van Tele Atlas is zo een stap dichterbij gekomen. Nokia heeft € 5,6 mrd over voor Navteq, naast Tele Atlas de enige producent van digitale kaarten met wereldwijde dekking. TomTom is bezig Tele Atlas in te lijven. (...)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.