Einde van abonneemodel krant op internet?

Einde van abonneemodel krant op internet?
, Upstream
@marcoderksen

Einde van abonneemodel krant op internet?Eerder deze week werd al bekend dat de website van de New York Times weer gratis is. Op dezelfde dag stelt Rupert Murdoch, die vorige maand het moederbedrijf van de Wall Street Journal overnam voor 5,6 miljard dollar, op een conferentie van zakenbank Goldman Sachs dat de Wall Street Journal 15 keer meer bezoekers op zijn site kan verwachten als het afstapt van het abonneemodel (bron: Financial Times).

Volgens Murdoch is het niet onwaarschijnlijk dat ook de Wall Street Journal afstapt van het abonneemodel voor zijn digitale editie. Op korte termijn verliest News Corp. daarmee 30 miljoen dollar aan omzet. Murdoch denkt echter dat dat verlies ruimschoots wordt gecompenseerd door het extra bezoek aan WSJ.com. Extra bezoek leidt tot meer advertentie-inkomsten. De krant zou ook ‘nieuwe zoekdiensten’ overwegen. Onduidelijk is of ook die dienst gratis zal worden. De ondernemer schat dat het aantal bezoekers kan groeien van de huidige 1 miljoen naar tussen de 10 en 15 miljoen (via: Emerce).


Delen



Er zijn 10 reacties op dit artikel

 • Lees net dat Cebuco heeft uitgevogeld dat mensen die ook de interneteditie van hun papieren krant lezen tevredener over de papieren versie zijn. Dat is dus blijkbaar ook een functie van internet.

  geplaatst op
 • @Karel
  De papieren krant lees je op de wc dat wil met de webversie nog niet echt lukken. Andere kant kan je op de website makkelijker iets terug vinden. Dus uh de hogere tevredenheid van de paperversion klinkt wl logisch :)

  geplaatst op
 • @Martin: dat gaat niet meer lang duren en dan snacken we het nieuws op onze mobiel en dat gaat prima op de wc ;-)

  geplaatst op
 • @Marco: Hoezo, "dat gaat niet lang meer duren"? Zolang er enigzins bereik is op het toilet, doen nu.nl en de mobiele versie van nrc next het prima ;D
  Ik zit eigenlijk te wachten op een (betaalbaar) touchscreen dat netjes voor mijn neus hangt en waarop ik naar internetsites kan surfen... Zo'n klein telefoonschermpje is toch niet echt ideaal..

  geplaatst op
 • @MB: het zijn nu vooral nog de nerds die hun nieuws via mobiel op de wc lezen; nog even wachten en de rest volgt ook is wat ik bedoelde te zeggen ;-) En vwb nieuws, daar heb je toch niet zo'n heel groot scherm voor nodig?

  geplaatst op
 • *on topic* waar blijft philips met het e-wcpaper? Lezen én vegen!

  geplaatst op
 • Ik denk inderdaad dat het abonneemodel niet overleeft op internet, behalve als er duidelijke meerwaarde wordt geboden.

  In dit geval is het een keuze op basis van zoekmachine marketing, want de bezoekers die via zoekmachines op de artikelen van de New York Times landden, zagen een login scherm.

  Ik denk zeker dat het bezoek uit de zoekmachines en de bijbehorende advertentie inkomsten de missende abonnee inkomsten goed maakt.

  geplaatst op
 • Interessant is ook het "first click free" program waar Google Nieuws mee experimenteert. Bij de eerste click zie je het volledige artikel. Als je later terugkomt, moet je gewoon inloggen.

  Dit heeft weer andere gevolgen voor zoekmachine optimalisatie wat tot de nodige discussie leidt, want de techniek erachter is in principe niet toegestaan door zoekmachines...

  Bron: http://searchengineland.com/070921-082823.php

  geplaatst op
 • Ik denk dat het model van een (weekend) abonnement papieren krant met toegang tot een uitgebreide website wel kan blijven bestaan. Uit ervaringen die ik om me heen hoor zijn lezers daar wel tevreden over.

  Wat ik me altijd afvraag is of een advertentiemodel gevoeliger is voor schommelingen in het economisch klimaat dan een abonneemodel. Als het economisch tegenzit worden de reclame inkomsten al snel kleiner, terwijl abonnementen dan gewoon doorlopen. Zou dat geen risico zijn voor de (digitale) dagbladen?

  geplaatst op
 • ZDNet:

  (...) De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gaat zijn website dan toch niet volledig gratis maken. Volgens Rupert Murdoch, eigenaar van de krant, blijft een groot deel van het materiaal achter betalende deuren.

  Murdoch deed de uitspraak in zijn eigen krant naar aanleiding van een vraag op het Wereld Economisch Forum dat momenteel in het Zwitserse Davos plaatsvindt. "We gaan het gratis gedeelte van de site drastisch verbeteren en uitbreiden, maar er zal nog steeds een sterk betalend aanbod blijven", verklaart Murdoch. Hij verwacht ook dat het betalend aanbod duurder wordt.

  In september maakte The New York Times bekend dat het zijn nieuwsarchief gratis ter beschikking gaat stellen. Meteen daarna liet Murdoch weten dat hij gelooft in het extra advertentiepotentieel ten opzichte van een betalende sectie. Analisten geloofden toen niet in zijn redenering; de krant heeft immers geen problemen om een betalend lezerspubliek aan te trekken. Met een uitgebreider online aanbod en een duurdere betalende versie kiest de krant dus voor een tussenweg. (...)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.