Spotlight Effect brengt het verhaal achter Marcom Top 100

18 september 2007, 10:03

Spotlight Effect brengt het verhaal achter Marcom Top 100Vanmorgen kreeg ik een email van Ernst-Jan Pfauth, één van de bloggers op Spotlight Effect. Samen met Peter Evers heeft hij alle weblogs uit de Marcom Top 100 gevraagd een reactie te geven op een aantal vragen met als doel de Nederlandse communicatie- en marketingblogosfeer een gezicht te geven. Vandaag het eerste deel waarin aandacht voor de nummers 75 t/m 100.

Uiteraard had ik ook een paar vragen voor deze jonge communicatie-professionals die met Spotlight Effect in korte tijd toch één van de meest aansprekende communicatieblogs in Nederland hebben neergezet.

Marketingfacts: Wie zijn jullie eigenlijk?

Ernst-Jan: Wij zijn tien jonge communicatieprofessionals en studeren op twee na allemaal nog. Dat is ook de bindende factor, we studeren wel, maar zijn tegelijkertijd al heel hard bezig met ons vakgebied in de praktijk. Zo hebben we twee online media planners, een sportjournalist, een journalist in New York, talentvol academicus en een buzzmarketeer in ons team. Peter en ik sturen de boel een beetje aan. Wij hebben samen ook een communicatiebureau: www.jongid.nl. De redactie schrijft over thema’s als communicatie, marketing, internationale communicatie en voorlichting. Allen in de breedste zin van het woord.

Marketingfacts: Waarom zijn jullie begonnen met spotlighteffect?

Ernst-Jan: Ik zocht al een tijdje naar een plek op het web waar ik mijn ei kwijt kon. Het Spotlight Effect is een sociaal-psychologische theorie die ons leert dat je je eigen zichtbaarheid overschat. Dat vond ik symbool staan voor de oprichting van mijn eigen weblog. Wie ging dit nou lezen? Echter, op 18 oktober ging ik naar de opnames van Pauw & Witteman waar ook Balkenende acte de presence zou geven. Dat deed hij, en na door Ali B geschoffeerd te zijn, toonde Pauw en Witteman ook nog eens tien bloopers. Na afloop ging JPB verhaal halen bij Witteman. Ik was daar getuige van, greep mijn telefooncamera, plaatste het filmpje online en stond opeens in het middelpunt van de belangstelling in de blogosfeer. Jij hebt er destijds ook wat over geschreven op Marketingfacts. Na die succesvolle start werd Spotlight Effect in maart 2007 een groepsweblog.

Marketingfacts: Wat verwacht je van het onderzoek naar de weblogs uit de Marcom Top 100?

Ernst-Jan: De term onderzoek wil ik graag vermijden. Het is meer een mooie gids voor de marketing- en communicatieblogosfeer. Jullie hebben een prachtig overzicht gemaakt. Wij geven dat overzicht graag wat diepte door alle bloggers wat over zijn of haar blog te laten vertellen. Ik denk dat mensen in eerste instantie hun eigen blog opzoeken, en dan wellicht nog een paar omschrijvingen van de andere lezen. Zodra de pdfversie uitkomt, is het natuurlijk ideaal om tijdens een verloren uurtje je collega’s (beter) te leren kennen. Wat mij vooralsnog aan de reacties opvalt, is dat de meeste bloggers echte met passie over hun hobby/werk praten. Het meest interessant vind ik echter nog om te lezen wat voor verschillende beweegredenen mensen hebben voor een blog. Ik denk dat andere bloggers die mening met mij delen.

Kapsones is de blogosfeer trouwens vreemd. Ondanks dat we slechts nummer 93 zijn in de lijst, heeft vooralsnog ongeveer 80 procent gereageerd. Daar zijn we best blij mee. De nummers 1 tot 75 hebben nog tot woensdag de tijd om te reageren.

Update:

Alle Spotlights op de Marcom top100 die momenteel live staan, vind je hier.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

13 Reacties

  Stijn Kruijssen

  Altijd leuk om mede-Amsterdamse CW-ers tegen te komen! Spotlighteffect (en zeker ook deze spotlight op de marcom top 100) is een leuk initiatief!


  18 september 2007 om 10:53
  Peter Evers

  Ha die Stijn! Bedankt voor de complimenten.


  18 september 2007 om 11:08
  Henri van den Hoof

  Is een mooi overzicht geworden en leuk om zo de achtergronden te lezen van de diverse blogs. Trouwens ook nog eens een slimme actie van Ernst-Jan en de rest 🙂

  Ben zeker benieuwd ook naar de rest. Wie weet gaat er ook nog een slimme vogel iets doen met de 100+ sites?


  18 september 2007 om 12:11
  Ernst-Jan Pfauth

  Jij, Henri? 😉


  18 september 2007 om 12:14
  JayAre

  Leuk initiatief !


  18 september 2007 om 12:54
  Arnoud

  Leuk intiatief en een mooi artikel (en dat op basis van vier simpele vragen)!


  18 september 2007 om 14:03
  Polle

  Zeker een goed initiatief (en communicatie-technisch idd slim :D). Keep up the good work met spotlight!


  18 september 2007 om 14:40
  SEO Handleiding

  Ben benieuwd wat er over mijn blog gaat verschijnen, ben als het goed is morgen aan de beurt 😀


  18 september 2007 om 17:22
  Debbie.B

  EJ is altijd weer creatief met communicatie!


  18 september 2007 om 17:39
  Fred Zelders

  Complimenten en waardering voor dit initiatief!

  En … de uitvoering! Petje af.


  21 september 2007 om 06:50
  media

  Het is een prachtige lijst geworden; we zijn nu aan het kijken of we gezamenlijk een pdf kunnen uitgeven. Ernst-Jan en Peter nogmaals complimenten!


  21 september 2007 om 12:55
  acheter cialis

  I used to be able to find good info from your blog articles.|

  Thank you for another magnificent article. Where else may just anybody get that type of info in such an ideal way of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.


  24 december 2014 om 04:53

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!