• Mobile
  wordt gesponsord door

Videoblogging centraal in ‘Quarterlife’

Videoblogging centraal in ‘Quarterlife’
, RTV Media
@rtvmedia

Voor veel twintigers zijn tv-series zoals ‘Dawon’s Creek’ of ‘OneTreeHill’ geen onbekend fenomeen. Zij weten namelijk als geen ander de kijker mee te voeren in het leven van leeftijdsgenoten die (ook) zo ieder hun eigen problemen hebben. Middels aloude thema’s, waaronder verliefdheid, jaloezie en relaties, levert dat natuurlijk de nodige persoonlijke verwikkelingen op.

Volgens MySpaceTV is het echter de hoogste tijd om deze ‘good-oldies’ te doen vergeten middels een eigentijdse variant die alleen online zal worden gedistribueerd. Het resultaat heet ‘Quarterlife’, een 36-delige serie die vanaf 11 november a.s. exclusief te zien zal zijn via MySpaceTV.com. Hierin draait alles om een groep twintigers die worden geconfronteerd met zowel ‘oude’- als eigentijdse dilemma’s, waarbij het fenomeen ‘webloggen’ een centrale rol inneemt. Eén van de vrienden blijkt namelijk een videoblog bij te houden, waarop ze al haar belevenissen én die van haar naaste vrienden ongecensureerd de wereld instuurt.

 

 

De titel ‘Quarterlife’ slaat overigens op ‘de’ twintiger die anno 2007 wegens een te vrije ouderlijke opvoeding al vroegtijdig in het leven te maken zou krijgen met een persoonlijke crisis. (En dan moet de veel gepredikte mid-life-crisis nog komen….) Volgens Jeff Berman (General Manager MySpaceTV) is de nieuwe serie ‘the single best-produced piece of serialized content for the internet, ever.’

Een dag na vertoning op MySpaceTV is de bewuste aflevering te zien op de website ‘quarterlife.com’. Een site die tevens tot doel heeft zich te ontpoppen tot ‘a social network of sorts, where young people can seek jobs and foster professional connections with others. Visitors will also be able to comment on the show and possibly influence future story lines.’

Om de kosten te drukken zijn de producers naarstig op zoek naar andere bronnen van inkomsten, waaronder product placement. MySpaceTV, die verder overigens niets van doen heeft met de bijbehorende website, deelt in de verkregen reclameinkomsten.


DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Een klein vergissinkje in je tekst: de serie telt 36 afleveringen (en gaat over 6 mensen).

  Waar heb je het bedrag bij 'kosten per aflevering' vandaan? $400.000 lijkt me nogal veel, per aflevering van slechts 8 minuten. ;-)

  geplaatst op
 • @carl: oeps ;-) ff aanpassen.

  Het bedrag is afkomstig uit een aantal artikelen, waarvan deze één is.

  In fact, ...('één van de producers', red.)... said that each hour of Quarterlife costs "way more" than $400,000 to produce.

  "We're doing real television-quality programming," he said. "That's very expensive to do. We're taking a big gamble."  Zie net dat dit de kosten per aflevering zijn als deze een uur zou duren. Dus meer ter vergelijk met andere series, aangezien Quarterly maar een lengte heeft van 8 minuten.

  Zal het even aanpassen. Dank voor je scherpe blik. ;-)

  geplaatst op
 • Ik begreep dat dit een serie was die het op de "gewone" TV in de VS niet heeft gered. Is dit de long tail in werking of krijgt internet de leftovers van TV?

  geplaatst op
 • @gijsbrecht: de bedenkers van de serie hebben zo'n drie geleden gewerkt aan een zelfde soort serie in opdracht van het Amerikaanse tv-network ABC. Echter meningsverschillen m.b.t. de creatieve vrijheid en de invulling van de plots zorgde ervoor dat de samenwerking wederzijds is beeindigd.

  De huidige online variant van de serie is een voortborduursel op de eerdere pilot, maar bevat nieuwe beelden, verhaallijnen, karakters, andere acteurs, etc.

  Internet krijgt hier dus unieke content, die eerst via MySpace te zien zal zijn, vervolgens via de quarterlife-website en iets later beschikbaar op andere platformen waaronder YouTube. Het streven is om de content als aanjager te gebruiken voor het sociale netwerk dat men rondom de serie wil bouwen. In dit kader zijn de premieres op social network MySpace een mooie testcase.

  Geen left-overs dus. In tegendeel.

  Wat mij betreft overigens een duidelijk signaal dat de 'traditionele' broadcasters nog te conservatief denken en de crossover naar andere media toch een stap te ver is.

  geplaatst op
 • @ronald:
  Ik ben het eens met de slimme insteek: online TV als aanjager voor een online sociaal platform (binnen MySpace?). Toch kost het me weinig moeite om het te zien als een ultieme poging van de makers om het concept te redden: "dan maar op internet".
  Dus een goede testcase is het zeker, want gaan er meer komen (zowel dure als goedkope producties) dan is dit een verlenging van de staart. Blijft het hierbij dan is het vooral de buzz en de pilotintentie die hier waarde heeft.

  geplaatst op
 • @gijsbrecht: de mogelijkheden van distributie via het web en de interactieve mogelijkheden zullen idd meerdere van dit soort 'nieuwe' series brengen. Er schijnen al mementeel meerdere succesvolle cases te zijn. Zie link in mijn vorige reactie. Alleen zijn dat voor mij onbekende Amerikaanse voorbeelden.

  MySpace is slechts de aanjager, niet het bewuste soc. network. Dat wil men proberen zelf op te bouwen via quarterly.com-website. Maar wie weet gaan kijkers wel zelf een soc. network bouwen, op MySpace.

  geplaatst op
 • Promqueen had de aftrap. Daar is inmiddels als een spinoff van (summer heat) en Eisner (ex-Disney) is bezig met een nieuw project.

  geplaatst op
 • Series waarbij een aflevering 8 minuten duurt? Om een beetje in het verhaal te blijven mogen ze dan wel elke dag een aflevering uitzenden. Maar dan is 36 afleveringen net iets meer dan een maand (want ook zondag uitzenden, internet kent geen vrije dag).
  Wel een mooie analogie met bloggen dan: soms 2 keer per dag, soms niet, soms 's morgens of soms s'avonds. Dan lijkt het denk ik ook meer alsof het net gemaakt is en niet al een paar maanden ervoor geproduceerd.

  Ik vraag me dus eigenlijk af of het wel zo uniek is, volgens mij is alleen het onderwerp gericht op webloggen waarbij er een website omheen zit. Is internet dan maar zo weinig verschillend van tv, ik denk het niet. Als ik 'sociaal' lees dan denk ik community en user generated, dus het publiek moet invloed hebben op het verloop van de serie en er misschien wel deel van uitmaken. Er is volgens mij zoooooveel meer te bereiken als er echt gedacht zou worden vanuit internet en niet vanuit tv-serie-op-internet

  geplaatst op
 • @melle: je punten snijden hout.

  Ik denk echter dat je deze 'move' moet zien in een medialandschap, waar wordt geprobeerd om de eyeballs van de kijker/gebruiker te pakken te krijgen. En een relatief kortlopende webserie die momenteel veel publiciteit krijgt kan een aardige aanjager zijn voor een community. (Ik heb ook m'n twijfels, maar a la) Wat ik begreep wil men idd. ook de kijker invloed laten uitoefenen op de scripts. Laten we kijken in november hoe de uitvoering van al deze mooie plannen daadwerkelijk zijn.;-)

  Het is dat de serie een voortborduursel is van de tv-pilot, anders zou je bijna gaan denken dat MySpace de twintiger aan het bloggen wil krijgen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.