Videoblogging centraal in ‘Quarterlife’

17 september 2007, 15:19

Voor veel twintigers zijn tv-series zoals ‘Dawon’s Creek’ of ‘OneTreeHill’ geen onbekend fenomeen. Zij weten namelijk als geen ander de kijker mee te voeren in het leven van leeftijdsgenoten die (ook) zo ieder hun eigen problemen hebben. Middels aloude thema’s, waaronder verliefdheid, jaloezie en relaties, levert dat natuurlijk de nodige persoonlijke verwikkelingen op.

Volgens MySpaceTV is het echter de hoogste tijd om deze ‘good-oldies’ te doen vergeten middels een eigentijdse variant die alleen online zal worden gedistribueerd. Het resultaat heet ‘Quarterlife’, een 36-delige serie die vanaf 11 november a.s. exclusief te zien zal zijn via MySpaceTV.com. Hierin draait alles om een groep twintigers die worden geconfronteerd met zowel ‘oude’- als eigentijdse dilemma’s, waarbij het fenomeen ‘webloggen’ een centrale rol inneemt. Eén van de vrienden blijkt namelijk een videoblog bij te houden, waarop ze al haar belevenissen én die van haar naaste vrienden ongecensureerd de wereld instuurt.

De titel ‘Quarterlife’ slaat overigens op ‘de’ twintiger die anno 2007 wegens een te vrije ouderlijke opvoeding al vroegtijdig in het leven te maken zou krijgen met een persoonlijke crisis. (En dan moet de veel gepredikte mid-life-crisis nog komen….) Volgens Jeff Berman (General Manager MySpaceTV) is de nieuwe serie ‘the single best-produced piece of serialized content for the internet, ever.’

Een dag na vertoning op MySpaceTV is de bewuste aflevering te zien op de website ‘quarterlife.com’. Een site die tevens tot doel heeft zich te ontpoppen tot ‘a social network of sorts, where young people can seek jobs and foster professional connections with others. Visitors will also be able to comment on the show and possibly influence future story lines.’

Om de kosten te drukken zijn de producers naarstig op zoek naar andere bronnen van inkomsten, waaronder product placement. MySpaceTV, die verder overigens niets van doen heeft met de bijbehorende website, deelt in de verkregen reclameinkomsten.

Ronald ter Voert
ADVISOR | MODERATOR | EXPERT in the field of (digital) media, marcom, tech & innovation | Owner of RTV MEDIA. bij RTV MEDIA.

Ronald is adviseur, moderator en producent op het gebied van (digitale) media, marcom, tech & innovatie voor uiteenlopende opdrachtgevers. Van startups, scale-ups tot de grotere bedrijven en instellingen. Hij is ook als jurylid verbonden aan een aantal gerenommeerde vakprijzen. Eerder was hij onder meer hoofdredacteur bij Emerce en tv-producent bij Endemol, SBS en Fremantle. Ronald produceert en presenteert het wekelijkse radio-podcast-vodcastprogramma ‘Tech & Innovatie’ op EASY FM en diverse populaire audio- en videoplatformen, is dagvoorzitter en moderator bij EMERCE, produceert podcasts en nog veel meer.

Categorie
Tags

8 Reacties

    Gijsbregt

    Ik begreep dat dit een serie was die het op de “gewone” TV in de VS niet heeft gered. Is dit de long tail in werking of krijgt internet de leftovers van TV?


    17 september 2007 om 19:05
    ronaldtervoert

    @gijsbrecht: de bedenkers van de serie hebben zo’n drie geleden gewerkt aan een zelfde soort serie in opdracht van het Amerikaanse tv-network ABC. Echter meningsverschillen m.b.t. de creatieve vrijheid en de invulling van de plots zorgde ervoor dat de samenwerking wederzijds is beeindigd.

    De huidige online variant van de serie is een voortborduursel op de eerdere pilot, maar bevat nieuwe beelden, verhaallijnen, karakters, andere acteurs, etc.

    Internet krijgt hier dus unieke content, die eerst via MySpace te zien zal zijn, vervolgens via de quarterlife-website en iets later beschikbaar op andere platformen waaronder YouTube. Het streven is om de content als aanjager te gebruiken voor het sociale netwerk dat men rondom de serie wil bouwen. In dit kader zijn de premieres op social network MySpace een mooie testcase.

    Geen left-overs dus. In tegendeel.

    Wat mij betreft overigens een duidelijk signaal dat de ’traditionele’ broadcasters nog te conservatief denken en de crossover naar andere media toch een stap te ver is.


    18 september 2007 om 05:25
    Gijsbregt

    @ronald:

    Ik ben het eens met de slimme insteek: online TV als aanjager voor een online sociaal platform (binnen MySpace?). Toch kost het me weinig moeite om het te zien als een ultieme poging van de makers om het concept te redden: “dan maar op internet”.

    Dus een goede testcase is het zeker, want gaan er meer komen (zowel dure als goedkope producties) dan is dit een verlenging van de staart. Blijft het hierbij dan is het vooral de buzz en de pilotintentie die hier waarde heeft.


    18 september 2007 om 05:31
    Ronald ter Voert

    @gijsbrecht: de mogelijkheden van distributie via het web en de interactieve mogelijkheden zullen idd meerdere van dit soort ‘nieuwe’ series brengen. Er schijnen al mementeel meerdere succesvolle cases te zijn. Zie link in mijn vorige reactie. Alleen zijn dat voor mij onbekende Amerikaanse voorbeelden.

    MySpace is slechts de aanjager, niet het bewuste soc. network. Dat wil men proberen zelf op te bouwen via quarterly.com-website. Maar wie weet gaan kijkers wel zelf een soc. network bouwen, op MySpace.


    18 september 2007 om 05:46
    Melle Gloerich

    Series waarbij een aflevering 8 minuten duurt? Om een beetje in het verhaal te blijven mogen ze dan wel elke dag een aflevering uitzenden. Maar dan is 36 afleveringen net iets meer dan een maand (want ook zondag uitzenden, internet kent geen vrije dag).

    Wel een mooie analogie met bloggen dan: soms 2 keer per dag, soms niet, soms ’s morgens of soms s’avonds. Dan lijkt het denk ik ook meer alsof het net gemaakt is en niet al een paar maanden ervoor geproduceerd.

    Ik vraag me dus eigenlijk af of het wel zo uniek is, volgens mij is alleen het onderwerp gericht op webloggen waarbij er een website omheen zit. Is internet dan maar zo weinig verschillend van tv, ik denk het niet. Als ik ‘sociaal’ lees dan denk ik community en user generated, dus het publiek moet invloed hebben op het verloop van de serie en er misschien wel deel van uitmaken. Er is volgens mij zoooooveel meer te bereiken als er echt gedacht zou worden vanuit internet en niet vanuit tv-serie-op-internet


    18 september 2007 om 06:06
    Ronald ter Voert

    @melle: je punten snijden hout.

    Ik denk echter dat je deze ‘move’ moet zien in een medialandschap, waar wordt geprobeerd om de eyeballs van de kijker/gebruiker te pakken te krijgen. En een relatief kortlopende webserie die momenteel veel publiciteit krijgt kan een aardige aanjager zijn voor een community. (Ik heb ook m’n twijfels, maar a la) Wat ik begreep wil men idd. ook de kijker invloed laten uitoefenen op de scripts. Laten we kijken in november hoe de uitvoering van al deze mooie plannen daadwerkelijk zijn.;-)

    Het is dat de serie een voortborduursel is van de tv-pilot, anders zou je bijna gaan denken dat MySpace de twintiger aan het bloggen wil krijgen.


    18 september 2007 om 06:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!