Eén druk op de knop en je bent ontvriend

Eén druk op de knop en je bent ontvriend
, Droombos Design

Always in touch with your friends. Sociale netwerken als Facebook en Hyves helpen niet je vriendenkring te versterken of uit te breiden,  volgens wetenschappers aan de Sheffield Hallam Universiteit. Face to face contact is een noodzakelijke vorm voor het ontwikkelen van hechte vriendschappen.

Eerder onderzoek toonde aan dat een groep online vrienden uit gemiddeld 150 personen bestaat, waarvan gemiddeld 5 tot de groep hechte vrienden behoren. En dit betreft dan ook in de meeste gevallen de mensen die men in het dagelijkse leven ontmoet heeft. Mensen beschouwen een real life ontmoeting als een wezenlijk element van vriendschap, aldus dr. Reader en zijn onderzoeksteam. 150 vrienden is een aantal wat consistent is. Het kost teveel inspanning voor de hersenen om grotere groepen vrienden op het spoor te blijven. Online sociale netwerken veranderen niets aan deze cijfers.

Het internet was eens een verlaten woestijn. Maar hedentendage lijken de sociale relaties door te slaan tot in het extreme. Users van sociale netwerken worden de trainspotters van de virtuele wereld. Het “MySpace whoring” lijkt eerder te gaan om kwantiteit dan kwaliteit. Het hebben van meer dan 1000 contacten is eerder regel dan uitzondering. Het is tot een status verworden en kan mensen die deze aantallen niet bereiken zelfs frustreren.

Dit verschijnsel resulteert tevens in het fenomeen “defriending”. Onaccepteerbaar gedrag wordt niet langer meer uitgesproken, maar met één klik op de delete knop wordt een vriendschap eenvoudig weggewist.

Internetvriendschappen zijn gebaseerd op wederkerigheid. We investeren tijd en inspanning in de hoop dat de ander zich hulpvaardig toont. Het is heel erg gemakkelijk om misleid te worden.

De resultaten lijken niet echt heel verrassend, maar het roept wel een vraag bij mij op: hoe zit het met jullie online vriendenkring? Kwaliteit en/of kwantiteit?


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • De kracht van online ligt offline, daarom moeten er meer feestjes en meetings zijn waarbij je je online vrienden ontmoet.
  Digitaal netwerken werkt alleen als je het ook offline voortzet, daar heeft meneer de professor wel gelijk in.
  Als je die offline meetings met je onlinevrienden niet hebt stelt het inderdaad weinig voor.
  O, en ik heb veel meer dan 5 hechte onlinevrienden, of inmiddels irl vrienden waarbij het contact online ontstond.

  geplaatst op
 • Ik heb het meer voor kwaliteit. Zodat je ook al eens een vraag kan stellen ivm werk dat je aan het doen bent. Ik zie me nog niet staan met bvb 1500 twittervrienden die ik dan probeer te volgen.

  geplaatst op
 • "Dit verschijnsel resulteert tevens in het fenomeen “defriending”. Onaccepteerbaar gedrag wordt niet langer meer uitgesproken, maar met één klik op de delete knop wordt een vriendschap eenvoudig weggewist."

  Als het "gewicht" van een vriend afneemt (ach, ik heb er toch nog 879), is het ook minder erg dat je op de "defriend" knop drukt.
  Met dit gegeven in het achterhoofd, mogen ze zich bij Hyves wel eens achter de oren gaan krabben. Ik geloof dat je daar, als je meer dan 200 vrienden hebt, geen vrienden meer mag uitnodigen. Dat getal kan dus omlaag... ;-)

  geplaatst op
 • @Matthijs
  Waarom hanteert Hyves dat maximum?

  geplaatst op
 • @Annet,

  Wat dacht je van database load?

  geplaatst op
 • Dit is de melding die je krijgt als te veel vrienden op Hyves hebt:
  "Slecht nieuws, je hebt te veel vrienden! Hierdoor wordt Hyves trager voor jou, en ook voor anderen. Daarom is er een maximum aantal vrienden van 350 (incl. uitnodigingen aan andere Hyvers, zie de link onderaan deze pagina).
  De tweede reden voor dit maximum is dat wat Hyves zo bizar leuk maakt is dat de mensen en hun vrienden echt zijn. Als je veel mensen toevoegt die niet echt je vrienden zijn verwatert dit netwerk."

  Overigens heb ik deze melding nog nooit gehad, ik voeg alleen mensen toe aan mijn netwerk die ik in ieder geval redelijk ken IRL of die ik goed ken via internet.

  geplaatst op
 • @Eric
  "echt"?
  ze worden toch pas echt als ze huid op huid enzo? of heeft dr. Reader er toch geen reet verstand van? ;-)

  geplaatst op
 • Online vriendschappen veranderen niet nadat je de personen irl ook ontmoette, wonderlijk is dat online vrienschappen juist hechter zijn dan die irl, waarschijnlijk doordat het makkelijker is online vriendschappen te onderhouden.
  Die Dr. Reader heeft zich waarschijnlijk in de verkeerde community's begeven:-)

  geplaatst op
 • De meeste social networks zijn juist óf gericht op mensen die elkaar IRL kennen (inderdaad: Hyves, Facebook, Myspace), óf mensen die elkaar niet kennen maar een bepaalde interesse delen. Dat is de basis voor sites als http://www.clubs.nl, www.viva.nl maar ook vele specifieke shared-interest fora. Daar kunnen wel face2face meetings uit voortkomen, maar hoeft niet. Toch kunnen de banden virtueel sterk zijn. In http://www.Viva.nl, bijvoorbeeld, ontstaat elke maand weer een nieuwe gemeenschap van zwangere moeders die elkaar 9 maanden zuiver anoniem steunen; ze beleven elke fase gezamenlijk.

  geplaatst op
 • Ben het eens met Bart. Social networking sites zijn juist ervoor bedoeld je vrienden-/kennissenkring te beheren, het is dus helemaal niet verbazingwekkend dat de mensen zich ook ftf zien.
  Als je wilt onderzoeken of online vriendschappen kunnen ontstaan moet je naar andere communities (chats, nieuwsgroups, enz.), en dat daar vriendschappen kunnen ontstaan weten we allang (b.v. Parks & Floyd, 1996; Parks & Roberts, 1998). Ik vind het erg dat resultaten van dat soort onderzoek vaak gedachteloos worden overgenomen (heb het vanochtend op de radio gehoord)

  geplaatst op
 • gedeeltelijk eens. Social networking sites als Hyves en Facebook zou je misschien wel kunnen zien als netwerksites op persoonlijk niveau. Ik denk echter dat voor sociale netwerken als LinkedIn en XING andere regels gelden. daar probeer je juist weer in contact te komen met nieuwe mensen

  geplaatst op
 • Tsja, ik ben één van die gevallen waar online vriendschap uiteindelijk heeft geleid tot een lief meisje, dus ik zal bovenstaand zeker niet onderstrepen ;-) Ik heb veel online vrienden, waarbij irl de vriendschap gewoon is voorgezet.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.