Chrysler haalt bakzeil met Nederlandse ‘viral’

Chrysler haalt bakzeil met Nederlandse ‘viral’

Begin dit jaar werd het fenomeen ‘virals’ door een aantal reclamemakers en marketeers uitgeroepen tot ‘flop’ van het jaar. Maar liefst 55% van de 75 aanwezigen beweerde geen heil te zien in deze bij sommige adverteerders toch geliefde eigentijdse vorm van marketing.

Dit zal deels te maken hebben met de soms nog ongrijpbare factoren die dergelijke videocontent tot een viraal succes maken. Dat een gedegen script en juiste executie van het concept zelf slechts een deel van de key-factoren zijn, blijkt wel uit het feit dat autofabrikant Chrysler vandaag aankondigde per direct hun ‘Dodge Nitro’-‘viral’ van het internet te hebben gehaald. Dit na klachten over de inhoud ervan.

In de spot wordt een hond tijdens het urineren tegen deze typisch Amerikaanse SUV (aka PC-tractor) geëlectrocuteerd en geheel bruin ‘afgebakken’. Dit in het kader van de pay-off : ‘charged with adrenaline’.

Alhoewel ik afgelopen week dacht dat het hier een ‘spoof’ betrof, kwam vanochtend het bericht binnen dat Chrysler zelf toch de afzender is en deze online gedistribueerde commercial van het net heeft gehaald. Dit natuurlijk met de nodige excuses:

“Chrysler Group was dismayed to discover that an advertisement created by an ad agency (red.: FHV BBDO) supporting our Netherlands Market Performance Center goes far beyond the bounds of what the company considers appropriate,”. (...) “Although European commercials — especially ‘viral’ ads like this one — are often edgier, this one went over the edge”.  Chrylser zou tevens bezig zijn “investigating the origins of this commercial.” (...) “extremely bad taste”, aldus een persbericht.

Wat mij betreft is de commercial soieso een beetje misplaatst, aangezien geen enkele unique selling point van dit vehicle onder de aandacht wordt gebracht. Daarnaast lijkt het mij dat de potentiele Dodge Nitro-doelgroep zich juist bevinden in het segment waar het hebben van een hond veelal gemeengoed is. Alhoewel de gewraakte spot niet meer te zien is via het YouTube-platform, kun je de Dodge-‘viral’ hier alsnog bekijken.


DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • 1 ding hebben ze in ieder geval voor elkaar gekregen, jij blogt erover.

  Juist het gevoel wat je moet krijgen (volgens Chrysler) wordt zeker goed overgebracht, net zoals in de andere tv-reclame van ze. Waar iemand met een lege accu even een boost krijgt van een Chrysler.

  Geen slechte viral en heel erg slecht over tussen ad agency en Chrysler. Lijkt me sterk dat ze dit effect niet konden inschatten.

  geplaatst op
 • Paul, was LaComunidad hier niet betrokken bij de seeding van deze video? Kun en mag je iets meer zeggen over wie de video heeft gemaakt, wat de doelstellingen waren en wat men vind van de kritiek op de video?

  De video kan worden bijgezet in de hall of fame autovirals waarin eerder VW Polo en Ford Ka (met dank aan Marjolijn voor de link).

  geplaatst op
 • Ik was hem al tegengekomen. Vind het persoonlijk een beetje een ripoff van de viral van de Sports Ka van Ford.

  VW Polo heeft inmiddels een nieuwe viral gelanceerd die ook nog wel in de lijn licht van hun vorige viral, waar ik persoonlijk wel om moest lachen: Nieuwe viral vw polo.

  geplaatst op
 • Mooi voorbeeld van goed-voor-bureau-slecht-voor-merk...

  geplaatst op
 • LaComunidad is hem inderdaad aan het seeden geweest. Zelf had ik er geen tijd voor, maar door de buitenlandse berichtgeving zijn Maarten (Adfo-nieuwssite) Ronald (Adfoblog) en ook Susanne erover gaan bloggen. Met een dubbele doublure tot gevolg... ;)

  geplaatst op
 • deze viral is geproduceerd door Minibar. Geloof overigens niet dat dit slecht voor het merk is maar kan wel begrijpen dat Chrysler er officeel afstand van neemt - loslaten, precies zoals het hoort.

  geplaatst op
 • Zouden ze niet gewoon met opzet nu afstand doen, met zoveel bombarie, persbericht e.d.?
  Hij is namelijk nog steeds te zien op Jouwbuis (en als iets er echt af had gemoeten, was dit inmiddels echt al wel gebeurd) en het nieuws gaat opeens veel harder rond dan hiervoor...

  geplaatst op
 • Was die commercial van Ford K destijds ook niet van FHV BBDO?
  Ze hadden twee varianten, die met die Kat (reeds gelinkt) en eentje met een duif, zie hier: http://files.ww.com/files/19560.html

  Als de Ford commercials ook van FHV BBDO waren dan hebben ze niet erg geleerd van hun fouten...geen dieren doden in een commercial, krijg je de dierenliefhebbers tegen je.

  geplaatst op
 • @tim: jij bedoelde deze commercial van Dodge toch. Die vind ik best grappig en 'powerfulness' uitstralen. Beetje stoer zoals Dodge zich ook wel wil profileren. Zegt me meer dan het op z'n StarWars iemand voorzien van een stroomschok.

  @marco: ik voeg graag de beruchte kwikfit/piet paulusma toe aan de 'hall of fame'. Moet kunnen, toch ;-)

  geplaatst op
 • @Ronald: Kwikfit met Piet paulusma past inderdaad prima in dat lijstje!

  Ik zie net dat DaimlerChrysler Nederland er een persbericht (o.a. via ANP) over naar buiten heeft gebracht. Komt bij mij wat onwerkelijk over allemaal. Met voorbedachte rade?

  geplaatst op
 • @marco: ik zag dat planet er ook al over heeft geschreven.

  Denk niet dat het vooropgezet is. Chrysler zou afgelopen jaar al vaker de 'fout' in zijn gegaan met 'over the edge'-commercials. Dat de Amerikaanse bobo's de spot willen terugtrekken (gek genoeg is hij toch nog via youtube (weer?) te vinden, ligt ook in het feit dat er in The States een of ander rumoer is over hondengevechten. In dat kader past dit ook.

  Zie deel uit ander artikel:

  Last year, Chrysler's US dealers criticized the company for its ads, saying they did not highlight the competitive features of the vehicles.

  Chrysler's condemnation of the advertisement comes days after Atlanta Falcons football player Michael Vick was indicted over alleged involvement in a dog-fighting operation.

  Vick has denied direct involvement in pitbull fights alleged to have taken place on property he owns in Virginia. The indictment in Richmond, Virginia, said dogs had been put to death by drowning, hanging, gunshot and electrocution. It also charged Vick and his associates with shooting dogs that did not pass muster after tests of their fighting ability.

  Vick has no connection with Chrysler Group.

  geplaatst op
 • @Ronald... even een uitstapje. Die Vick is de bestbetaalde American Football speler. Vandaar de impact in de USA.

  geplaatst op
 • @baronn: dank voor je research ;-)

  geplaatst op
 • Vanavond in Radio Online:

  (...) Viral filmpjes zijn korte reclamevideo's die zo gemaakt zijn dat internetters ze massaal doorsturen. Steeds meer bedrijven gebruiken deze gewiekste vorm van reclame via internet. In een poging zoveel mogelijk aandacht te krijgen gaan ze daarbij steeds meer provoceren. Autofabrikant Chrysler ging vorige week met dit internetfilmpje volgens velen te ver. Chrysler bood vrijdag zijn excuses aan voor het filmpje gemaakt door een Nederlands bedrijf. Wat zijn de grenzen aan de viral marketing op internet? En is zo'n filmpje pas geslaagd als er een hele rel rond ontstaat? Daarover gaan we praten met Huub Dubbelman, de pr-medewerker van Chrysler en met Ralf Hesen, directeur van het online reclamebureau TribalDDB. (...)

  geplaatst op
 • Ik kwam laatst deze auto viral website tegen met echt bijna alle auto virals die je wilt zien gewoon! zie http://www.autovirals.nl en geniet

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.