Einde van de pageview als meetinstrument in zicht? (2)

Einde van de pageview als meetinstrument in zicht? (2)

Nielsen gaat kijktijd van websites meten

Nielsen//NetRatings laat via een persbericht (pdf) weten dat het een nieuwe parameter heeft toegevoegd aan de bestaande metingen, namelijk de tijd die een websitebezoeker besteedt aan een website. Ook bij Nielsen is daarmee het besef doorgedrongen dat in de tijd van web 2.0-technologie de ‘pageview’ niet meer geschikt is als meetinstrument.

Eind vorig jaar liet de Stichting Internetreclame (STIR) al weten dat het de ‘pageview’ zou laten vervallen als meetinstrument omdat het niet meer gebruikt kan worden als criterium om websites onderling met elkaar te vergelijken. STIR heeft de pageview inmiddels vervangen door het begrip ‘bereik’ (aantal unieke bezoekers).

Zowel nationaal als internationaal is er veel aandacht voor de stap van Nielsen. Het lijkt daarmee het definitieve einde van de pageview. Peter Wiegman (STIR) stelt op mediaonderzoek.nl terecht de vraag of bezoektijd voor internet een geschikt meetinstrument is. Niet alleen is de functionaliteit van veel websites totaal verschillend (denk aan zoekmachines vs nieuwssites), maar ook is het op internet niet ongebruikelijk om meerdere websites open te hebben (zonder ze echt te gebruiken).


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Kleine correctie Marco: de pageview is vervangen door bezoek. Bereik was er al.

  geplaatst op
 • @Peter: je hebt gelijk; alhoewel, bij de STIR is eigenlijk de pageview komen te vervallen en niet vervangen toch?

  Denk overigens wel dat ook STIR zal moeten nadenken over hoe het in de toekomst engagement wil meten. Zijn daar al ideeen over?

  geplaatst op
 • Officieel is de lezing dat de pageview als volumecomponent in de GRP is vervangen door bezoek. Overigens zit de pageview nog steeds in de STIR-data hoor. Je kan er gewoon mee rapporteren als je dat wilt.

  STIR is opdrachtgever van het online 'bereiksonderzoek' in Nederland. Dat zal ook de basis blijven. Zonder bereik geen engagement. 't Is zeker interessant om vanuit het bereiksgrid verder te denken over kwalitatieve kenmerken. Bij print is dat veelal de lezer/bladbinding, bij televisie heb je nettofractie en ook 'aandacht' is een veelgehoorde term in dit verband. Kijk ook 's naar het Mediabelevingsonderzoek van Veldkamp.

  Het lastige van internet is dat het zo ontzettend divers is. Je zou op z'n minst een onderverdeling moeten maken naar functie.

  geplaatst op
 • Vind het aantal pageviews toch vaak wel interessant om te weten, dus goed dat dat nog in de rapportage zit. De bezoektijd kan enorm worden doordat men 1 of meerdere sites open laat staan terwijl men met andere zaken bezig is (of 's nachts). Pageviews geven toch vaak ook een indicatie van het actieve gebruik.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.