Hoeveel gebruikers telt Twitter?

Hoeveel gebruikers telt Twitter?
De vrijdagmiddagborrel is favoriet onderwerp twitteraars

Vraag me niet waarom maar toevallig was ik vandaag wat aan het spelen met Twitterment, één van de vele twitter-tools voor het populaire microblogplatform Twitter. En het aardige als je naar de Twitter statistieken kijkt en wat queries loslaat op de beschikbare database, dat je een aardig profiel krijgt van de Twitteraars.

Zo is de vrijdag bij uitstek een dag waarop hij twittert over een borrel, gaat hij tussen twaalf en één uur slapen, ontbijten doen we vooral in het weekend, evenals bier drinken. Allemaal nutteloze feitjes maar toch aardig om te weten.

Helaas zijn er nog steeds weinig goede statistieken over het gebruik van Twitter (waarom geeft Twitter deze zelf eigenlijk niet?). TwitterTroll.com indexeert inmiddels ca. 50.000 Twitteraccounts die dagelijks zo’n 20.000 tweets produceren. Twitterment komt op ruim 250.000 tweets per dag. De laatste serieuze telling voor de Nederlandse situatie was in april toen we uitkwamen op 451 accounts. Inmiddels liggen deze schatting op ruim 1.000 en is het wachten op een update van Bruno Peeters. Veruit de meest produktieve Nederlandse Twitteraar is Erwin Blom.

Wie heeft aanvullende statistieken?


DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Wellicht aardig in dit verband is de poll die Frank Meeuwsen is gestart over de vraag of het aantal blogposts afneemt door gebruik van twitter. Iemand?

  geplaatst op
 • @ Marco,
  ik rekende op een aanpak à la Technorati of Blogpulse. Ofwel, waar twitteren al die Twitteraars nu over? Dan kunnen we misschien echte profielen maken. Of durf je het profiel ook wel zo aan: Hoger opgeleid, voornamelijk man, interesse voor nieuwe zaken en zeker actief in de digital media.

  geplaatst op
 • @Gijsbregt: ik verwacht eerlijk gezegd dat Twitter daar tzt zelf wel mee gaat komen. Op dit moment zullen we het moeten doen met de tools die inzicht geven in waarover er zoal wordt getwitterd. Vandaag melde Boris nog dat het twittergedrag van Nederlanders totaal afwijkt van die van de Amerikanen:

  (...) In NL gebruiken we Twitter totaal anders dan in de US heb ik gehoord. Wij chatten echt. In de US is het meer notifications (...)

  (...) in NL wordt het je zelfs kwalijk genomen als je niet deelneemt aan de conversatie. In de US IS er nauwelijks conversatie. Boeiend! (...)

  geplaatst op
 • Wel grappig: de borrel is vooral op vrijdag, maar de kater begint eerder en loopt ook langer door: http://twitterment.umbc.edu/results.jsp?query=kater&maxresults=20
  :D

  geplaatst op
 • @ Marco,
  Ik kan de Joox discussie nauwelijks terug vinden op Twitterment.

  geplaatst op
 • @Gijsbregt: twitterment is volgens mij ook een heel beperkte zoekmachine voor twitter. Daar waar technorati en blogpulse al heel wat servers nodig hebben om de blogosfeer te indexeren zal het bij microbloggen nog complexer zijn. Ik denk dat ze daarom ook alleen de laatste x dagen indexeren. Om dezelfde redenen heeft twitter destijds zijn eigen zoekoptie verwijderd. Server lagt telkens plat!

  geplaatst op
 • Haha, ik zie dat Paul een linkje heeft gelegd naar zijn verzameling van Nederlandse twitteraars maar die mist er nog een paar honderd!

  geplaatst op
 • Als iedereen via 3rd party apps twittert is het natuurlijk goed voor twitter als twitter over de informatie beschikt waar iedereen benieuwd naar is :) Hoeveel twitters, waar vandaan, hoeveel tweets, etc :)

  geplaatst op
 • Totdat het tegendeel bewezen is, ga ik er vanuit dat Twitteren vooral door in (pre-)midlife crisis verkerende hoger opgeleide mannen gebruikt wordt die eindelijk de techniek hebben leren gebruiken, die hun kinderen al jaren gebruiken.

  Twitter is daarmee de Harley Davidson onder de chat- en weblog applicaties. ;)

  geplaatst op
 • Haha, Bart, grappig!, Twitter = chat voor Rob de Nijs(sen). Ik hoor zelf helemaal in de doelgroep.

  geplaatst op
 • @Marco: Kijk vandaag nog maar eens naar TwitterNL ;-) Ruim 1000

  geplaatst op
 • Op upstream verwijs ik naar een zeer lezenswaardig artikel over Twitter in Wired van deze maand. Daarin de vraag: Twitter als zesde zintuig?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.