Hypothese
Naar aanleiding van deze wijzigingen is er een discussie ontstaan over de invloed hiervan op de CTR van de premium posities. Zo werd door Google gesteld dat de opvallende nieuwe kleur zou zorgen voor een hogere CTR. Echter, aan de andere kant zou de verandering in de link zorgen voor een afname van het aantal kliks omdat bezoekers niet zo snel per ongeluk zouden klikken.

Onderzoeksmethode
Er is gekeken naar de CTR van meer dan 3 miljoen woorden met een gemiddelde positie kleiner dan 2.0 over de periode van 2 maanden voor en na de wijziging. We veronderstellen dat alles met een betere positie dan 2.0 een premium advertentie is (een steekproef heeft aangetoond dat dit juist is). Ook is er rekening gehouden met het feit dat de uitrol van de nieuwe features enkele dagen heeft geduurd, en dat er in beide perioden evenveel weekenden zitten.
Uitkomsten
Waar er, als gevolg van de wijzigingen, vanaf 5 april een daling in de CTR werd verwacht zien we in de grafiek, op die dag zelf juist een stijging. De kleurverandering had waarschijnlijk meer impact dan de linkverandering. Weliswaar daalt de CTR in de daaropvolgende 2 dagen licht maar we zien vervolgens ook direct weer een stijging op 8 april. Vanaf 9 tot 14 april ontwikkeld zich er een wat geleidelijkere daling. Maar deze trend zet zich niet voort.
De gemiddelde CTR van de periode voor de wijziging is 0,78% hoger. Maar overall kunnen we wel stellen dat de verschillen te klein zijn en de ontwikkelingen te veel fluctueren om hieruit te concluderen dat de CTR door de wijziging inderdaad is gedaald.
Conclusie
Op basis van de informatie die uit dit onderzoek naar voren is gekomen kunnen we de hypothese dus niet bevestigen. Echter, volledig uitsluiten kunnen we het ook niet. Wellicht zou een zelfde analyse over een langere periode wel uitsluitsel kunnen geven. Maar er zijn meer factoren van invloed op de CTR. Daarom: hoe langer de periode hoe lastiger het is om te bepalen of een eventuele (structurele) verandering in de CTR het gevolg is van de wijziging in de premium posities (daarnaast is mijns inziens een direct gevolg in dit geval ook meer voor de hand liggend dan een gevolg op lange termijn).