Interview met Michiel Berger (Nedstat)

Interview met Michiel Berger (Nedstat)

Gisteren bezocht ik Nedstat die het afgelopen weekend in hun nieuwe kantoor in Amsterdam zuidoost waren verhuisd, waardoor ik voor de verkeerde deur stond. Ik interviewde daar Michiel Berger de CIO van Nedstat.

Ik was enigzins geshockeerd dat er al 140 mensen mensen werken bij een statistiekenprogramma maar de hele publieke en commerciele omroep gebruiken het pakket. Hierbij het eerste video-interview wat Michiel ooit heeft gegeven. Ze hebben inmiddels 1.300 Sitestat en meer dan 6.000 Nedstat Pro gebruikers en zijn de Europees marktleider (volgens…). Ze werken al 2 jaar volledig met Ajax technology en zijn flink bezig met het meten van videokijken op internet waar hij in het interview nader op ingaat.

Nedstat kende ik van vroeger toen de dynamische Hans Veldhuizer en Michiel Berger als startup begonnen met de gratis Nedstat teller. Hans is nu commissaris en nedstat heeft weinig last gehad van de internet despressie na 2001 want iedereen wilde wel investeren in betere informatie. Inmiddels zijn ze in Nederland marktleider en hebben 70 man in het buitenland.

2 jaar geleden is men overgestapt op Ajax technologie en ook voor 95% een asp provider geworden. Ik moet zeggen dat ik de demo er netjes uit vond zien. Het voelt als een normale applicatie waar de rapporten snel worden gegenereerd en waar je makkelijk naar details kan drillen. Google analytics zet natuurlijk nieuwe standaarden maar daar voelen ze zich niet door opgejaagd maar geinspireerd.

Er zijn niet zoveel bedrijven in nederland in deze business die ongestoord groeien tot boven de 10 miljoen euro omzet. Een sitestat licentie kost 5000 euro per site en worden vooral door mensen in pak met een demo verkocht. Nedstat pro kost 10 maal zo weinig en wordt geheel met online marketing aan de man gebracht.


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 14 reacties op dit artikel

 • Jammer dat je niet bent ingegaan op de relatie van Nedstat met de bloggers en waarom het niet de open dialoog met de markt durft aan te gaan. Vind het knap wat Nedstat heeft neergezet maar heb het idee dat ze, zeker in Nederland, enorm terrein aan het verspelen zijn. Heeft iemand ook marktcijfers waarin de andere spelers zijn meegenomen? Ben eigenlijk wel benieuwd naar de objectieve cijfers.

  geplaatst op
 • Marco, ik moet zeggen dat ik het adverteren bij bloggers pas gisterenavond zag. Zal het ze eens vragen. Ik weet dat ze qua marketing alleen maar online bezig zijn. Als ik zag hoe het gisteren in het nieuwe pand toeging en hoe sterk ze aan het groeien waren in europa dan kreeg ik niet de indruk dat ze terrein verliezen. Vooral van de grote bedrijven (kpn, rtl, nos) krijg ik altijd nedstat statistieken maar objectieve cijfers wil ik ook graag weten.

  Vincent

  geplaatst op
 • Nedstat was "vroeger" echt een grote speler op de statsmarkt, ook buiten Nederland. Ik gebruikte altijd hun top 100 best bezochte sites per categorie om nieuwe dingen te vinden. Helaas waren ze een tijd geleden verkocht en kwamen er opeens popups ipv het bekende Nedstat plaatje. Vanaf toen (maar eigenlijk ook eerder) is het eigenlijk alleen maar "bergafwaarts" gegaan op het gebied van de publieke diensten. Jammer, want daar was en is nog steeds onwijs veel te halen, zeker in de huidige web 2.0 wereld. Op de zakelijke markt doen ze het echter zo te zien nog steeds wel aardig.

  geplaatst op
 • Michiel over het meten van video ads:

  Verveel je die mensen nou héél erg met je pre-roll video ads, of gaat 't nog net goed?

  geplaatst op
 • De dienst Nedstat Basic is natuurlijk geen onderdeel meer van Nedstad (Heet tegenwoordig dacht ik Motigo). Vind dus dat je Nedstat niet kan aanrekenen op die popups bij de gratis teller.

  De stijging/daling van gebruikers van Motigo / Nedstat Basic zal dan ook geen invloed hebben op Nedstat zelf.

  geplaatst op
 • @Vincent: zou top zijn als ze daar nog op kunnen reageren!

  @Wouter: mee eens dat Nedstat veel krediet heeft verspeeld in die periode maar daar ging het vooral om de gratis Nedstat Basic. Welke gevolgen het heeft gehad voor Nedstat Pro en Sitestat is me nooit helemaal duidelijk geworden. Op basis van een quick-and-dirty onderzoek dat ik samen met Emerce en Multiscope heb gedaan eind vorig jaar, schat ik het marktaandeel in Nederland op nog geen 10 procent.

  geplaatst op
 • Dit lijkt op een advertorial. Zijn ze bang geworden nu Google analytics zo populair is geworden ;-)

  geplaatst op
 • Nedstat is duidelijk met een comeback bezig. Dat mocht ook wel, want de achterstand was behoorlijk opgelopen. Inmiddels wordt er hard aan getrokken. Iedere maand komen ze met nieuwe features uit. Vaak zijn dat features die anderen al lang hebben, maar soms zijn het innovatieve zaken. Vooral in het meten van streams ontwikkelen ze veel en snel.

  In Nederland is hun positie zeker niet uitgespeeld. Wanneer je kijkt onder de motorkap -naar de broncode- bij de 100 grootste Nederlandse online adverteerders (Nielsen) kom je in 20% van de gevallen een Sitestat teller tegen. Daarmee laten ze de buitenlandse leveranciers nog altijd flink achter zich. Kijk bij Checkit voor een lijst van deze 100 adverteerders .

  Daarnaast heeft Nedstat met de Stir tellers een aardige voet tussen de deur bij veel grote Nederlandse websites. Een onder de motorkap onderzoek bij de 100 grootste websites van Nederland geeft aan dat 50% een stir teller heeft.

  geplaatst op
 • Google Analytics is het begin van het einde voor betaalde statistieken diensten.

  geplaatst op
 • @Reinier: dat denk ik niet. Ze zullen alleen een groot deel pakken van de middelgrote en kleine sites die kunnen volstaan met de gegevens die Google Analytics bied. Maar voor de grote spelers is een op maat gesneden pakket met 1000 keer zoveel rapportagemogelijkheden een must.

  geplaatst op
 • @Andre: Ik werk voor een van deze bedrijven met alleen maar grote database driven websites. Ik heb de grotere statistieken leveranciers hier aan tafel gehad in 2005 en werk nu met Onestat Platinum. Na een test met Google Analytics gaan wij gefaseerd over naar Google. Samen met server side stats is dit ruim voldoende om, in ieder geval in onze behoefte, te voorzien. Ik kan me overigens wel voorstellen dat er een andere behoefte bestaat bij bedrijven die een dedicated persoon/afdeling hebben die de hele dag met statistieken in de weer.

  geplaatst op
 • Ze doen het goed, maar de markt staat niet stil. Kijk bijvoorbeeld eens naar Indextools.com. Ze bieden niet alleen webanalytics, maar een volledig Marketing Intelligence pakket incl. bidmanagement.

  Ook gratis tellers (web2.0 style) zijn er tegenwoordig genoeg te vinden die meer functionaliteit bieden dan Nedstat & sitestat. Kijk eens naar fusestats.com. Zelfs een heatmap functie en Geomapping (NL?) is inclusief.

  geplaatst op
 • Naar mijn beleving liep Sitestat toch aardig achter, ze boden voorheen vooral standaard statistieken. Correct me if i'm wrong. Heeft de grootte van hun aandeel niet te maken met het feit dat de meeste bedrijven niet echt bedreven zijn met statistieken en dus alleen de standaard zaken willen weten? Ik denk dat Omniture nog wel eens een serieuze concurrent kan worden. Ik zou zelf trouwens nooit een grote onderneming op Google Analytics zetten. Naar mijn idee geven we daarmee Google te veel informatie in handen.

  geplaatst op
 • Nedstat heeft net als Mtrack al jaren een goed 'product'. Dus het verbaast me niet.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.