Vacatureteksten deel 2

Vacatureteksten deel 2

Vacature teksten: het verschilNa mijn vorige bericht over vacatureteksten kwamen een aantal negatieve voorbeelden van MF jobs naar voren. Of de adverteerders n.a.v. dit artikel hun gedrag aangepast hebben of dat de nieuwe adverteerders gewoonweg beter begrijpen wat de doelgroep wil lezen laat ik in het midden, maar de kwaliteit is sindsdien in mijn optiek gestegen.

Zo zoekt Karakter uitgevers (waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had) een e-marketeer. Men omschrijft kort en krachtig wat men doet en de hele advertentie is opgezet vanuit een kandidaat optiek: Je zult zelf veel ruimte krijgen om nieuwe initiatieven te ontwikkelen om onze producten en auteurs te promoten. Kortom een brede, veelomvattende baan, waar je (als net afgestudeerde) veel ervaring kunt opdoen in een commerciële uitgeverij die zowel actief is in de oude als in de nieuwe media! Ook is het profiel dat men zoekt zeer realistisch: ik denk dat men hier gekozen heeft voor een zeer goede afstemming tussen de driehoek wie - waar - hoe. Wie zoeken we? (marketeers met interesse in nieuwe media), waar zijn die te vinden (op marketingfacts) en hoe benaderen we die (door een realistisch profiel te vragen en uitdagende werkzaamheden te bieden en dit op een laagdrempelige manier te presenteren). Tot slot geeft Karakter meteen een naam en persoonlijk e-mail adres, een pré.

Vliegtarieven.nl zoekt een assistent marketing manager, waar goede en slechte dingen in te vinden zijn. De titel assistent marketing manager is voor mij een afknapper. Of je zoekt een marketing manager of een marketeer, dit klonk mij in eerste instantie in de oren als een secretaresse functie, maar de inhoud is dat zeker niet. Opvallend is dat de persoon rapporteert aan de marketing directeur en niet aan de marketing manager, dus waar het woord assistent vandaan komt is voor mij echt een vraag. De inleiding is volgens mij erg goed: kort en krachtig. De functiebeschrijving is ook kort, maar geeft mij een gevoel dat het zo kort is gemaakt om kort te zijn en voelt kort en afgekapt aan. De functie eisen zijn wel erg uitgebreid, zeker voor een assistent en daarmee vraag ik me het realistische gehalte van de vacature af. Tot slot staat er geen naam, alleen een e-mail adres: rus@... Hoe moet ik deze persoon aanspreken in de aanhef van mijn mail?

GroupM zoekt trainees en dat doen ze op de juiste plek (Marketingfacts). Uitleg over wat ze doen en wat er onder GroupM valt is voor deze doelgroep waarschijnlijk niet overbodig, maar de uitleg is wel wat lang. Echter is het taalgebruik totaal niet afgestemd op de doelgroep. Over jezelf spreken in de derde persoon geeft geen warm gevoel, net zo min als praten over ‘de trainee’ in plaats van ‘jij’. Het is allemaal erg afstandelijk en kil, wat totaal niet aanspreekt bij de studenten die het over het algemeen op prijs stellen bijzonder informeel aangesproken te worden, zeker in de media branche. Daarnaast is de consistentie ver te zoeken. Ik ben de laatste die problemen heeft met foute spelling, maar in één advertentie het woord mediabureaus op twee manieren schrijven valt zelfs mij in negatieve zin op. Tevens is de vraag of men nu trainees zoekt of afstudeerders die daarna trainee willen worden. Het is een beetje verwarrend. Wel weer heel positief is dat men open en eerlijk is in de propositie (Het uiteindelijke doel is dat de trainee na een succesvolle afronding van het traineeprogramma in dienst treedt bij een van de mediabureaus als junior online mediaplanner of junior rtv planner / buyer.) en dat men nog een stap persoonlijker wordt in het contact stuk. Namelijk niet enkel naam en e-mail, maar zelfs telefoonnummer.

Tot slot YLT die twee mensen zoeken. Een webdesigner die veel vrijheid krijgt, met een hele heldere propositie en uitdaging. Tevens een stageplek waar ook duidelijk wordt gemaakt wat er voor de sollicitant in zit. Behalve een overvloed aan lééstekens! heb ik eigenlijk niets op de advertentie aan te merken. Ook de pay off geeft de cultuur van het bedrijf goed aan: Stuur ons een e-mail (brieven doen we niet meer aan) met jouw levensverhaal, opleiding, kennis en ervaring. Uiteraard willen we alles van je weten, dus leef je uit … Hoewel, als ik ga zeuren had men natuurlijk een telefoonnummer erbij mogen zetten.


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • @ Bas:
  Mooie omschrijving van de sterke en zwakkere punten van de vacatures. Die van de trainees was ik ook al tegengekomen en de mismatch tussen de titel trainee en de omschrijving van een stagair zorgde er bij mij wel voor de ik verder geheel niet meer interesseerde. Een belangrijke (en correcte) titel is volgens mij belangrijker dan de rest wat jij noemde voor GroupM...

  Verder is de functie van assistent marketing manager volgens mij een redelijk normale. Heb van genoeg grote bedrijven gehoord die deze functie voeren. Misschien niet de beste titelatuur van een functie, maar het is wel bekend bij diens doelgroep volgens mij...

  geplaatst op
 • @Pieter Bas

  Ik kan bij GroupM niet 100% zien of het nu wel een soort traineeship is dat begint met een afstudeerstage of dat het eigenlijk gewoon alleen een afstudeerstage is. Maar trainee lijkt te duiden op starter terwijl ze vragen naar afstudeerders, daarom denk ik dat velen daar op af zullen haken.

  Nu ben ik zelf marketeer, nooit bij grote bedrijven gelukkig (daar ben ik te controversieel voor), maar een titel als assistent ben ik nog nooit tegen gekomen, zeker niet in deze omschrijving. En als je rapporteert aan de directeur marekting ben je dus of assistent directeur marketing of marketing manager of marketing medewerker denk ik. Nu weet ik als geen ander dat niets zo onzinnig is als een functie titel (we hebben er allemaal een beeld bij, maar zelden of nooit dat het klopt), maar toch vind ik deze zeker niet sterk. En als je naar de inhoud kijkt zou het juist wel een interessante functie kunnen zijn.

  geplaatst op
 • Onder het motto: functie aanpassen aan omgeving (Den Haag in dit geval) kreeg ik de volgende functie gemaild. Je kan natuurlijk te ver gaan, maar aan de andere kant is het wel weer opvallend genoeg om over te schrijven.

  geplaatst op
 • @Bas: Lijkt me een uitermate interessante functie voor juf Ingrid! ;-)

  geplaatst op
 • Laat zeggen, je bent adverteerder, wat doe je nu als je dit leest over je eigen vacatures? Aanpassen en leren, of eigenlijk gewoon laten staan. Ben benieuwd hoe je PR technisch zoiets oplost...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.