Gaat YouTube de strijd aan met lokale tv-zenders?

20 juni 2007, 18:50

In februari 2005 lanceerden Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim, drie voormalige medewerkers van PayPal, de videosite YouTube.com. Enkele maanden later in juni 2005 vraagt ene Maurits in de reacties op dit weblog of iemand YouTube al kent. Nee dus maar dat veranderde snel. Inmiddels zijn er meer dan 600 berichten over YouTube verschenen op Marketingfacts en is het einde nog lang niet in zicht. Dagelijks worden er meer dan 65.000 filmpjes per dag toegevoegd en worden er meer dan 100 miljoen filmpjes per dag bekeken. Evolution of Dance is met ruim 50 miljoen views veruit het meest bekeken filmpje op YouTube. De populariteit van YouTube heeft inmiddels een dusdanige vorm aangenomen dat het verantwoordelijk is voor bijna tien procent van alle dataverkeer op internet (pdf). In oktober 2006 kocht Google YouTube voor het astronomische bedrag van 1,65 miljard dollar.

En alhoewel velen dachten dat YouTube zou worden samengevoegd met Google Video, lijkt Google toch andere plannen te hebben met YouTube. Zo werden we de afgelopen weken verrast met tal van nieuwe ontwikkelingen zoals een mobiele versie van YouTube, YouTube Streams (zie ook Erwin Blom’s Avondje AVRO op YouTube) en een YouTube Remixer (de twee laatsten voorlopig nog in TestTube). Maar wellicht het meest interessant was deze week de lancering van lokale sites in negen landen waaronder ook Nederland.

De grote vraag is natuurlijk, waar gaat dit allemaal naar toe? Kijken we over een aantal jaren allemaal naar YouTube in plaats van naar de lokale tv-zenders?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

5 Reacties

  Doron

  Je mist ergens een paar nullen Marco. (zes om precies te zijn;)Ikzelf zal overigens niet snel op YouTube Nederland inloggen, maar kan me wel voorstellen dat ze bij 123video.nl niet heel erg blij zijn met deze lokale variant.


  20 juni 2007 om 23:40
  media

  Je hebt gelijk Doron, ik was even vergeten het woordje miljoen toe te voegen. Inmiddels gedaan, thx!


  21 juni 2007 om 02:27
  M.Ietje

  Ik hoor vanuit frankrijk dat het ondertussen gebruikerlijk is geen content als muziek meer lokaal te hebben staan. In plaats daarvan gebruik je de playlist van YouTube. “Daar heb je alles.”

  Ik heb voor mezelf geen idee wat dit voor consequenties heeft. Maar als men nu al geen muziek meer op de pc wil opslaan omdat youtube veel makkelijker is. Dan kan ik me heel goed voorstellen dat tv sneller verdwijnen zal dan wij met zijn allen nu denken.


  21 juni 2007 om 08:47
  evroekel

  @M.Ietje: Net terug van 2 weken Frankrijk was ik deze week op zoek naar wat Franse top40 nummers die ik daar veelvuldig had gehoord. Verbaasde mij er over dat zo’n beetje clips van de hele actuele Franse top40 op YouTube te vinden was. Dat de playlist van YouTube dus daar veel wordt gebruikt kan ik mij heel goed voorstellen.


  21 juni 2007 om 10:41
  Maurits van Rijckevorsel

  Alweer ene Maurits.

  Ene Maurits was anders wel wakker juni 2005 😉


  21 juni 2007 om 17:02

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!