Gaat YouTube de strijd aan met lokale tv-zenders?

Gaat YouTube de strijd aan met lokale tv-zenders?

In februari 2005 lanceerden Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim, drie voormalige medewerkers van PayPal, de videosite YouTube.com. Enkele maanden later in juni 2005 vraagt ene Maurits in de reacties op dit weblog of iemand YouTube al kent. Nee dus maar dat veranderde snel. Inmiddels zijn er meer dan 600 berichten over YouTube verschenen op Marketingfacts en is het einde nog lang niet in zicht. Dagelijks worden er meer dan 65.000 filmpjes per dag toegevoegd en worden er meer dan 100 miljoen filmpjes per dag bekeken. Evolution of Dance is met ruim 50 miljoen views veruit het meest bekeken filmpje op YouTube. De populariteit van YouTube heeft inmiddels een dusdanige vorm aangenomen dat het verantwoordelijk is voor bijna tien procent van alle dataverkeer op internet (pdf). In oktober 2006 kocht Google YouTube voor het astronomische bedrag van 1,65 miljard dollar.

En alhoewel velen dachten dat YouTube zou worden samengevoegd met Google Video, lijkt Google toch andere plannen te hebben met YouTube. Zo werden we de afgelopen weken verrast met tal van nieuwe ontwikkelingen zoals een mobiele versie van YouTube, YouTube Streams (zie ook Erwin Blom’s Avondje AVRO op YouTube) en een YouTube Remixer (de twee laatsten voorlopig nog in TestTube). Maar wellicht het meest interessant was deze week de lancering van lokale sites in negen landen waaronder ook Nederland.

De grote vraag is natuurlijk, waar gaat dit allemaal naar toe? Kijken we over een aantal jaren allemaal naar YouTube in plaats van naar de lokale tv-zenders?


DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Nog meer YouTube-nieuws van Nederlandse bodem, Emerce weet te melden dat PSV de eerste voetbalpartner is van YouTube Nederland.

  geplaatst op
 • Je mist ergens een paar nullen Marco. (zes om precies te zijn;)Ikzelf zal overigens niet snel op YouTube Nederland inloggen, maar kan me wel voorstellen dat ze bij 123video.nl niet heel erg blij zijn met deze lokale variant.

  geplaatst op
 • Je hebt gelijk Doron, ik was even vergeten het woordje miljoen toe te voegen. Inmiddels gedaan, thx!

  geplaatst op
 • Voor iedereen die geen tijd heeft om de hele video van een uur te bekijken een paar highlights:

  Vanaf ca. 21" komen een aantal aardige internationale voorbeelden aan bod waaronder onze eigen Esmee Denters. Op 34:34" Komt Erwin Blom van de VPRO ook nog even voorbij ivm de VPRO-kanalen op YouTube.

  geplaatst op
 • Van de week stond er nog een aardig artikel op mashable: '33 ways to watch free tv online' Vooral over Veoh lees ik veel positieve berichten, iemand hier al ervaring mee?

  geplaatst op
 • Ik hoor vanuit frankrijk dat het ondertussen gebruikerlijk is geen content als muziek meer lokaal te hebben staan. In plaats daarvan gebruik je de playlist van YouTube. "Daar heb je alles."

  Ik heb voor mezelf geen idee wat dit voor consequenties heeft. Maar als men nu al geen muziek meer op de pc wil opslaan omdat youtube veel makkelijker is. Dan kan ik me heel goed voorstellen dat tv sneller verdwijnen zal dan wij met zijn allen nu denken.

  geplaatst op
 • @M.Ietje: Net terug van 2 weken Frankrijk was ik deze week op zoek naar wat Franse top40 nummers die ik daar veelvuldig had gehoord. Verbaasde mij er over dat zo'n beetje clips van de hele actuele Franse top40 op YouTube te vinden was. Dat de playlist van YouTube dus daar veel wordt gebruikt kan ik mij heel goed voorstellen.

  geplaatst op
 • Alweer ene Maurits.
  Ene Maurits was anders wel wakker juni 2005 ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.