Big Brother is echt zó 1984…

Big Brother is echt zó 1984…
, Carl Mangold

{title}In 1948 spiegelde George Orwell ons een toekomst voor waarin ‘Big Brother’ echt álles hoort, ziet en weet wat er maar te horen, zien en weten valt. De macabere slachting die gisteren plaatsvond in Virginia Tech University toont ons dat die toekomst, als ie al ooit bestaan heeft, definitief achter ons ligt.


Ruim vóór de politie en media ter plaatse waren, werd er al volop - live - over de schietpartij ge-SMS-t, geFlickrt en geTwittert. En terwijl de politie druk bezig was ‘to make sure the area was safe’ werd de Wikipedia pagina over de slachting alweer gereviseerd en van notities en referenties voorzien. En in plaats van op de autoriteiten te wachten, werden FaceBook. MySpace en LifeJournal ingericht als ‘place to check on missing friends and relatives’.


Big Brother hoort, ziet en weet wellicht aardig wat, maar wij horen, zien en weten nog veel méér. En zijn ook nog eens veel sneller in het uitwisselen daarvan.


Geplaatst in

DelenEr zijn 21 reacties op dit artikel

 • Toffe post Carl - ik heb het social/community gedrag online gemist, na deze bizarre gebeurtenis op Virginia Tech University

  geplaatst op
 • Op een aantal blogs zoals SocialMediaToday en Blogpi kwam ik al de term Tragedy 2.0 tegen. Op Molblog een apart verhaal over AdAge die de Google-zoekresultaten voor Virginia Shooting hadden ‘gekocht’.

  Op Valleyweg, diverse Facebook foto's, ter nagedachtenis van de gruwelijke gebeurtenis. Ook Vue Royale wijdde er een artikel aan, getiteld "Facebook wordt rouwcentrum Viginia Tech". Op SocialMediaToday en The Independent Publisher artikelen over citizen journalism.

  Wie op Technorati kijkt ziet dat de top 3 buzz words worden ingenomen door de Virginia Tech shooting:
  1. virginia tech
  2. cho seung-hui
  3. ismail ax

  geplaatst op
 • Ook op YouTube zijn diverse video's (vlogs, reportages, citizen video) te vinden over de VirginiaTech Shooting.

  geplaatst op
 • big brother, the world is watching you!

  geplaatst op
 • The LA Times heeft een artikel over Virginia Tech freshman Bryce Carter, die op het moment van de schietpartij, blogde aan zijn vrienden dat alles goed met 'm ging.

  geplaatst op
 • Natuurlijk zijn mensen die ter plekke aanwezig zijn sneller met het nieuws. Politie en media kunnen niet overal tegelijk zijn. Hier komt toch ook nog een ander verschil tussen bloggers/twitteraars en journalisten om de hoek kijken. Bloggers schrijven hun mening op, hun feiten hoeven niet per se te zijn gecheckt op waarheid. Journalisten doen dit uiteraard wel (grondbeginsel van de journalistiek).

  Voor mij zou de ware kracht van web 2.0 zijn wanneer er in de toekomst (en dat kan wat mij betreft niet snel genoeg zijn) alle partijen beter met elkaar zouden kunnen gaan samenwerken, zodat dit soort incidenten sneller wordt opgelost of (liever nog)voorkomen kunnen worden.

  geplaatst op
 • Real time is het publiek altijd sneller en beter te plaatse, alleen denk ik dat Big Brother genoeg geld heeft om in de overtreffende trap dit alles bij te houden, te indexeren en te destileren, inclusief deze blog, jouw RSS-fees en e-mails (zie hier en hier).

  Wat daar vervolgens mee gedaan wordt? Genoeg, als je die links mag geloven.

  geplaatst op
 • Goede posting, Carl.

  geplaatst op
 • Er is inderdaad een krachtmeting aan de gang, en lang leve de horizontale structuur van het internet!

  Er zijn natuurlijk nieuwe prototcols in de maak en ik vrees dat grote bedrijven meer inzeg zullen hebben en dus de vrijheid zullen kunnen inperken. Anderzijds komen veel creatieve ideeën wel van mensen die de open-source codes en de uitwisseling van info nauw aan het hart dragen...

  We zien wel waar het ons brengt, alleszins bedankt voor de update ;)

  geplaatst op
 • Thanx voor die waardevolle aanvullingen, Paul!

  geplaatst op
 • Robert Scoble had vorige week ook een post over een lichte aardbeving in Mexico City. Deze werd als eerste op Twitter genoemd, voordat het op het nieuws was.

  geplaatst op
 • Uiteindelijk weten we niet het exacte motief van Cho Seung-Hui, geen wireless connection tussen zijn verwarde geest en onze RSS feeds, wellicht maar beter ook. Je kunt dus kennelijk in een beyond Big Brother gemonitorede wereld bijna identiteitsloos leven en vanuit het niets een misdaad begaan die de wereld op zijn kop zet. En daar doet geen Flickr wat aan.

  geplaatst op
 • In Radio Online werd gisteren gesuggereerd dat de online burgerjournalistiek rond de schietpartij op de Amerikaanse universiteit tekort schoot. Wordt burgerjournalistiek in deze nu onder- of overschat?

  geplaatst op
 • En vandaag werd dus bekend gemaakt dat de schutter zelf voor nog meer video-materiaal heeft gezorgd. Bizar vervolg op deze posting...!

  geplaatst op
 • Inderdaad een bizar verhaal!

  Na de eerste twee moorden, maar voordat hij nog eens 30 mensen op de campus van de Amerikaanse Virginia Tech doodschoot, stuurde Cho Seung-Hui videobeelden naar tv-zender NBC. Het materiaal bevat onder meer een lange, woedende en wraakzuchtige monoloog waarin Cho het komende bloedbad lijkt aan te kondigen. Het pakketje met videobeelden en foto's werd woensdagochtend afgeleverd bij de zender. NBC heeft het materiaal inmiddels overgedragen aan de FBI:
  http://www.msnbc.msn.com/id/18169776/

  geplaatst op
 • Een gat in de markt voor burgerwapens: schietgerei met ingebouwde WiFi webcams.

  "Opmerkelijk? Niet als je bedenkt dat in de VS minstens 275 duizend legale verkooppunten voor wapens bestaan. Ter verduidelijking: in de VS zijn meer wapenwinkels dan benzinestations. Het zijn heuse supermarkten waar de liefhebber zich aan een geweer uit de Amerikaanse Burgeroorlog kan vergapen, maar ook aan automatische geweren als de AK-47. En die wapens ook nog eens uiterst makkelijk kan kopen."

  geplaatst op
 • http://www.dumpert.nl/mediabase/13368/ef592941/index.html
  Niet te geloven! De moordenaar stuurt zijn eigen content in!

  geplaatst op
 • Noemen we dat abuser-generated content..?

  geplaatst op
 • R.I.P aan allen diei omgekomen zijn door een daad van een gestoord Mens.
  -----

  Big brother is juist alleen maar toegenomen met de komst van internet en mobiele telefoons9met camera functie)

  dus het is niet zooo 1984, het is 1984 in de maak.

  geplaatst op
 • Een timelapse video die de eerste 12 uur aan bewerkingen van de Wikipedia pagina "Virginia Tech massacre" laat zien. (Via: n00.be)

  geplaatst op
 • Google heeft op haar officiële YouTube channel een Virginia Tech tribute video geplaatst, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de recente schietpartij op de universiteit. (Via: Google Blogoscoped)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.