Big Brother is echt zó 1984…

18 april 2007, 09:56

{title}In 1948 spiegelde George Orwell ons een toekomst voor waarin ‘Big Brother’ echt álles hoort, ziet en weet wat er maar te horen, zien en weten valt. De macabere slachting die gisteren plaatsvond in Virginia Tech University toont ons dat die toekomst, als ie al ooit bestaan heeft, definitief achter ons ligt.

Ruim vóór de politie en media ter plaatse waren, werd er al volop – live – over de schietpartij ge-SMS-t, geFlickrt en geTwittert. En terwijl de politie druk bezig was ‘to make sure the area was safe’ werd de Wikipedia pagina over de slachting alweer gereviseerd en van notities en referenties voorzien. En in plaats van op de autoriteiten te wachten, werden FaceBook. MySpace en LifeJournal ingericht als ‘place to check on missing friends and relatives’.

Big Brother hoort, ziet en weet wellicht aardig wat, maar wij horen, zien en weten nog veel méér. En zijn ook nog eens veel sneller in het uitwisselen daarvan.

Carl Mangold
Video Advertising & Content Producer bij Carl Mangold

Carl Mangold produceert video advertising en -content voor online marketing, van concept tot en met oplevering. Én realiseert en optimaliseert het bereik ervan, op basis van in overleg gedefinieerde KPI's. “People around the world are now watching 1.000.000.000 hours of Youtube’s incredible content every single day!” (Cristos Goodrow, Youtube) “We move towards a world where video is at the heart of all our services” (Mark Zuckerberg, 27 juli 2016) “Video is where all of media is headed right now. There is no more valuable piece of property or entity then video in the world of media at all.” (Casey Neistat, 6 sept. 2016)

Categorie
Tags

13 Reacties

  Jorg Ruis

  Toffe post Carl – ik heb het social/community gedrag online gemist, na deze bizarre gebeurtenis op Virginia Tech University


  18 april 2007 om 10:19
  Bas Gezelle

  big brother, the world is watching you!


  18 april 2007 om 11:27
  caroline777

  Natuurlijk zijn mensen die ter plekke aanwezig zijn sneller met het nieuws. Politie en media kunnen niet overal tegelijk zijn. Hier komt toch ook nog een ander verschil tussen bloggers/twitteraars en journalisten om de hoek kijken. Bloggers schrijven hun mening op, hun feiten hoeven niet per se te zijn gecheckt op waarheid. Journalisten doen dit uiteraard wel (grondbeginsel van de journalistiek).

  Voor mij zou de ware kracht van web 2.0 zijn wanneer er in de toekomst (en dat kan wat mij betreft niet snel genoeg zijn) alle partijen beter met elkaar zouden kunnen gaan samenwerken, zodat dit soort incidenten sneller wordt opgelost of (liever nog)voorkomen kunnen worden.


  18 april 2007 om 11:59
  Annemarie Korevaar

  Goede posting, Carl.


  18 april 2007 om 12:52
  koen

  Er is inderdaad een krachtmeting aan de gang, en lang leve de horizontale structuur van het internet!

  Er zijn natuurlijk nieuwe prototcols in de maak en ik vrees dat grote bedrijven meer inzeg zullen hebben en dus de vrijheid zullen kunnen inperken. Anderzijds komen veel creatieve ideeën wel van mensen die de open-source codes en de uitwisseling van info nauw aan het hart dragen…

  We zien wel waar het ons brengt, alleszins bedankt voor de update 😉


  18 april 2007 om 13:16
  mangold

  Thanx voor die waardevolle aanvullingen, Paul!


  18 april 2007 om 14:34
  Annet

  Uiteindelijk weten we niet het exacte motief van Cho Seung-Hui, geen wireless connection tussen zijn verwarde geest en onze RSS feeds, wellicht maar beter ook. Je kunt dus kennelijk in een beyond Big Brother gemonitorede wereld bijna identiteitsloos leven en vanuit het niets een misdaad begaan die de wereld op zijn kop zet. En daar doet geen Flickr wat aan.


  18 april 2007 om 19:37
  Erik van Engelen

  En vandaag werd dus bekend gemaakt dat de schutter zelf voor nog meer video-materiaal heeft gezorgd. Bizar vervolg op deze posting…!


  19 april 2007 om 05:05
  Michel

  Noemen we dat abuser-generated content..?


  20 april 2007 om 11:25
  edgR

  R.I.P aan allen diei omgekomen zijn door een daad van een gestoord Mens.

  —–

  Big brother is juist alleen maar toegenomen met de komst van internet en mobiele telefoons9met camera functie)

  dus het is niet zooo 1984, het is 1984 in de maak.


  20 april 2007 om 12:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!