Big Brother is echt zó 1984…

18 april 2007, 09:56

{title}In 1948 spiegelde George Orwell ons een toekomst voor waarin ‘Big Brother’ echt álles hoort, ziet en weet wat er maar te horen, zien en weten valt. De macabere slachting die gisteren plaatsvond in Virginia Tech University toont ons dat die toekomst, als ie al ooit bestaan heeft, definitief achter ons ligt.

Ruim vóór de politie en media ter plaatse waren, werd er al volop – live – over de schietpartij ge-SMS-t, geFlickrt en geTwittert. En terwijl de politie druk bezig was ‘to make sure the area was safe’ werd de Wikipedia pagina over de slachting alweer gereviseerd en van notities en referenties voorzien. En in plaats van op de autoriteiten te wachten, werden FaceBook. MySpace en LifeJournal ingericht als ‘place to check on missing friends and relatives’.

Big Brother hoort, ziet en weet wellicht aardig wat, maar wij horen, zien en weten nog veel méér. En zijn ook nog eens veel sneller in het uitwisselen daarvan.

Carl Mangold
AI-specialist met de focus op veiligheid bij Carl Mangold

Carl Mangold is een expert op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), met de focus op het veilig en ethisch verantwoord inzetten van deze technologie. In de loop van zijn carrière heeft Carl de evolutie van AI in marketing van dichtbij meegemaakt. Waar AI aanvankelijk vooral werd ingezet om prospects te herkennen en segmenteren op basis van hun klik- en koopgedrag, heeft de technologie zich inmiddels ontwikkeld tot een krachtig middel dat (klant-)communicatie over de volledige breedte kan ondersteunen of zelfs vervangen. Stonden ethiek en privacy altijd centraal bij de toepassing van AI voor geautomatiseerde klantsegmentatie, met de opkomst van generatieve AI zijn veiligheid en betrouwbaarheid nog belángrijker thema's geworden. Carl zet zich in om bedrijven te begeleiden bij het verantwoord implementeren van AI-oplossingen die niet alleen efficiëntie en klanttevredenheid verhogen, maar ook voldoen aan de hoogste ethische en veiligheidsstandaarden. Met zijn diepgaande kennis van AI en zijn toewijding aan veilige praktijken, helpt Carl organisaties de balans te vinden tussen innovatie en verantwoordelijkheid. Zijn werk draagt bij aan het creëren van betrouwbare AI-systemen die zowel de bedrijfsdoelen als de belangen van klanten dienen.

Categorie
Tags

13 Reacties

    Jorg Ruis

    Toffe post Carl – ik heb het social/community gedrag online gemist, na deze bizarre gebeurtenis op Virginia Tech University


    18 april 2007 om 10:19
    Bas Gezelle

    big brother, the world is watching you!


    18 april 2007 om 11:27
    caroline777

    Natuurlijk zijn mensen die ter plekke aanwezig zijn sneller met het nieuws. Politie en media kunnen niet overal tegelijk zijn. Hier komt toch ook nog een ander verschil tussen bloggers/twitteraars en journalisten om de hoek kijken. Bloggers schrijven hun mening op, hun feiten hoeven niet per se te zijn gecheckt op waarheid. Journalisten doen dit uiteraard wel (grondbeginsel van de journalistiek).

    Voor mij zou de ware kracht van web 2.0 zijn wanneer er in de toekomst (en dat kan wat mij betreft niet snel genoeg zijn) alle partijen beter met elkaar zouden kunnen gaan samenwerken, zodat dit soort incidenten sneller wordt opgelost of (liever nog)voorkomen kunnen worden.


    18 april 2007 om 11:59
    Annemarie Korevaar

    Goede posting, Carl.


    18 april 2007 om 12:52
    koen

    Er is inderdaad een krachtmeting aan de gang, en lang leve de horizontale structuur van het internet!

    Er zijn natuurlijk nieuwe prototcols in de maak en ik vrees dat grote bedrijven meer inzeg zullen hebben en dus de vrijheid zullen kunnen inperken. Anderzijds komen veel creatieve ideeën wel van mensen die de open-source codes en de uitwisseling van info nauw aan het hart dragen…

    We zien wel waar het ons brengt, alleszins bedankt voor de update 😉


    18 april 2007 om 13:16
    mangold

    Thanx voor die waardevolle aanvullingen, Paul!


    18 april 2007 om 14:34
    Annet

    Uiteindelijk weten we niet het exacte motief van Cho Seung-Hui, geen wireless connection tussen zijn verwarde geest en onze RSS feeds, wellicht maar beter ook. Je kunt dus kennelijk in een beyond Big Brother gemonitorede wereld bijna identiteitsloos leven en vanuit het niets een misdaad begaan die de wereld op zijn kop zet. En daar doet geen Flickr wat aan.


    18 april 2007 om 19:37
    Erik van Engelen

    En vandaag werd dus bekend gemaakt dat de schutter zelf voor nog meer video-materiaal heeft gezorgd. Bizar vervolg op deze posting…!


    19 april 2007 om 05:05
    Michel

    Noemen we dat abuser-generated content..?


    20 april 2007 om 11:25
    edgR

    R.I.P aan allen diei omgekomen zijn door een daad van een gestoord Mens.

    —–

    Big brother is juist alleen maar toegenomen met de komst van internet en mobiele telefoons9met camera functie)

    dus het is niet zooo 1984, het is 1984 in de maak.


    20 april 2007 om 12:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!