• Mobile
  wordt gesponsord door

Adformatie samen met Microsoft in Adfolive TV

Adformatie samen met Microsoft in Adfolive TV

Adformatie samen met Microsoft in Adfolive TVHet is inmiddels al weer ruim een jaar geleden dat Live MSN TV is gelanceerd. Elke eerste vrijdag van de maand nieuws over succesvolle campagnes en interessante ontwikkelingen op het gebied van online advertising gepresenteerd door Jeroen Smit en Fabienne de Vries. Alhoewel ik dacht dat de stekker er na een maand alweer uit zou worden getrokken, ging men toch door. Sterker nog, ik kreeg zelfs een uitnoding om in de derde uitzending te verschijnen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik daarna een beetje het zicht heb verloren op Live MSN TV. Heb in ieder geval geen email meer ontvangen om de nieuwe uitzendingen te bekijken (zijn die er uberhaupt nog geweest?). Maar om een lang verhaal kort te maken, ik lees net op Planet dat Microsoft zich heeft ingekocht bij Adformatie om een doorstart te maken.

Ze gaan samen een online tv-programma maken over digitale marketingcommunicatie, onder de titel Adfolive (nog niet beschikbaar). Dat was ooit een titel voor een online rubriek van Adformatie. Vanaf 23 april zullen maandelijks drie weken achter elkaar reportages te zien zijn van twee journalisten van Adformatie, de vierde week is er een studioprogramma opnieuw onder leiding van Jeroen Smit.

Planet stelt terecht de vraag of hiermee de journalistieke onafhankelijkheid van Adformatie op de tocht komt te staan. Hoofdredacteur Léon Bouwman vindt van niet: “Dat onderwerp was natuurlijk het eerste dat naar voren kwam in de gesprekken met Microsoft. Wij moeten hoe dan ook altijd de vrijheid hebben om kritisch over Microsoft te kunnen blijven berichten. Net zo goed als we kritisch schrijver over de eigen uitgever Kluwer, als dat nodig is. We sparen niemand.”


Geplaatst in

DelenEr zijn 25 reacties op dit artikel

 • Zie ff de relatie MSN en de doelgroep van Adformatie niet helemaal maar vooruit... ik zou dat gewoon via de website doen. Bricks and mortar. Geloof niet zo in MSN in B2B op korte termijn...

  geplaatst op
 • Adfolive was ooit al een videostream, ik meen in 1999. Toen nog in samenwerking met Bas Verhart, Ashu Mathura ea. Ik denk dat er toen zo'n uitzending of 10 gemaakt zijn. Keek natuurlijk geen hond naar, maar leuk was het wel.

  geplaatst op
 • Grappig dat je er niet in gelooft, Albert. De B2B doelgroep van MSN bestaat al jaren en wordt door MSN al die tijd al met bijzonder veel succes bereikt. Die doelgroep heet namelijk adverteerders. Laat dat nou ook net een doelgroep zijn waar Adformatie zich op richt...

  geplaatst op
 • Hi Jeroen, waar zie ik die successen terug? En hoe kwantificeer je dergelijke successen? Ik zeg schoenmaker biedt op eigen leest geschoeide diensten aan in je vertrouwde Adfo webwinkeltje.

  geplaatst op
 • En worden dit 'journalistiek hoogwaardige' (lees: objectieve) programma's? Of wordt het een soort Harry Mens' Business Class, waar je je, bijvoorbeeld als exploitant, kunt 'inkopen' om je verhaal te vertellen over die fantastische campagnes die toevallig net op jouw netwerk hebben gelopen?

  geplaatst op
 • Albert, sluit me aan bij Jeroen, lijkt me logisch dat de doelgroep van Microsoft de adverteerder is en die zit inderdaad bij Adfo. Vanuit Microsoft gezien een slimme zet; vanuit Adfo snap ik 'm nog niet helemaal. Waarom niet een onafhankelijk kanaal opzetten en daarvoor verschillende sponsors cq adverteerders zoeken?

  geplaatst op
 • Vraag is meer wat voor content er komt. Als elke Adfo-journalist een filmpje gaat maken in een chique MS-studio, dan kan het wel weer snel afgelopen zijn. Als het echt een goede, interactieve, database met relevante marketingcontent wordt, dan maakt het kans. Maar er zijn andere partijen die dit ook en beter zullen kunnen. Alea iacta est.

  geplaatst op
 • Marco volgens mij zeg jij hetzelfde als ik. Ik begrijp alles vanuit MSN maar inderdaad niet van Adfo. De vraag is wil men schieten met hagel of werkt Adfo aan een video community...

  geplaatst op
 • Wat en hoe precies, daar ga ik persoolijk niet over, dus ga ik niet voor mijn beurt praten. Wel wil ik even op Ron reageren: natuurlijk worden het geen Business Class-achtige programma's. Dat past niet bij het merk Adformatie, waarbij journalistieke onafhankelijkheid altijd hoog in het vaandel staat. Bovendien doe je daarmee je lezer absoluut geen plezier. Hoe kom je eigenlijk bij die gedachte? In bovenstaand artikel wordt het nergens ook maar gesuggereerd.

  geplaatst op
 • Ik snap 'm ook niet. Microsoft is niet bepaald het merk voor creatieven, en Adformatie loopt met deze samenwerking aardig wat kans op imagoschade onder haar creatieve doelgroep.

  geplaatst op
 • Korte interviews vanaf locatie of waar dan ook, met relevante personen uit de branche lijken me een aanvulling op de blogs die er anders alleen over schrijven. Als dit het geval zou zijn svp wel even goede interviewers casten die durven te denken en doen buiten de gebaande paden.

  Bij MSN TV werd wat mij betreft vooral de plank misgeslagen door het ontbreken van een juiste spanningsboog, de studiosetting en het feit dat de uitzending ook zonder er naar te kijken goed te volgen was. Radio op TV (of via internet zoals je wilt)! TV maken is een vak, en dat zullen ze bij MSN ondertussen ook wel ingezien hebben.

  @carl: imagoschade? Ik ben eerder benieuwd welke content ze zullen gaan maken/uitzenden. Wat mij betreft hadden ze al veel eerder dit traject moeten inzetten, nu zijn velen hen al voor geweest en is de consument kritischer. Ik denk dat ze op termijn een eigen Adfo-kanaal willen beginnen, lijkt me geen gek idee. Blad, congressen, radio en tv. Een mooie combi.

  geplaatst op
 • Er is geen sprake van dat Microsoft zich zou inkopen bij Adformatie. Adfolive wordt een journalistiek en kritisch webtv-programma over ontwikkelingen en achtergronden in digitale communicatie, relevant voor de verschillende doelgroepen in marketingcommunicatie: bureaus, opdrachtgevers (adverteerders) en intermediairs. Adformatie en Microsoft hebben elkaar in dit initiatief als twee A-merken gevonden: Adformatie als journalistiek medium, Microsoft als toegang tot en bron van kennis op digitaal vlak. Om zo'n programma werkbaar te houden is bewust gekozen om niet met meerdere partijen rond de tafel te gaan zitten. Wij van Adformatie hopen met dit initiatief een nieuwe, multimediale component aan Adformatie toe te voegen, Microsoft is er veel aan gelegen om de kwaliteit van en de aandacht voor digitale communicatie op een nog hoger plan te tillen.

  geplaatst op
 • "Er is geen sprake van dat Microsoft zich zou inkopen bij Adformatie"

  Ik ruik bullshit. Microsoft laat in dit soort projecten de uitvoering over het algemeen over aan lokale Microsoft service leveranciers. Een samenwerking met Microsoft is echt niet nodig om dit soort projecten te realiseren, genoeg Nederlandse Microsoft en non-Microsoft bedrijven die deze kennis in huis hebben. Het enige dat Microsoft zelf toevoegt aan dit soort projecten is dat het een deel van de kosten voor z'n rekening neemt. En dat komt er dus wel degelijk op neer dat Microsoft zichzelf inkoopt.

  Dat hoeft de journalistieke onafhankelijkheid absoluut niet te bedreigen, maar als je het nu al moet verkopen door de technische kennis van Microsoft aan te prijzen dan begint het bij mij toch te jeuken.

  geplaatst op
 • @Leon: Wat biedt Microsoft jullie precies meer dan bijvoorbeeld YouTube?

  geplaatst op
 • Fijn dat Léon nog even herhaalt wat hij in het artikel op Planet.nl tegen me zei:
  http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=831385/sc=b9afe9

  Het is simpel: de kritische vraag van de journalist (ik, zei de gek) en het goede antwoord van de hoofdredacteur; die er nu extra op gebrand zal zijn om Google en Yahoo en Ilse gelijk te behandelen als Microsoft. Zo'n item als: Live Search haalt nog geen 10 procent van de inkomsten van Google. Doe maar.

  Léon is een volwassen vent die weet wat hij doet als Microsoft zich inkoopt (ech wel hoor, niet alleen semantisch) bij Adfo. Dat zijn vazal mijnheer Mirck zijn nekharen als voornaamste bron gebruikt om te rechtvaardigen dat hij straks deels door Microsoft wordt betaald doet verder niets aan af aan de moed van Bouwman.

  Trouwens, kijk en luister eens een poosje naar dat toontje van MSNlive.tv en oordeel dan ook eens. Volgens mij kan Adformatie dat een stuk beter. Kom op Adfo-jongens en meisjes, play the (Microsoft)blues! ;-)

  geplaatst op
 • Overigens is dit 'probleem' (lees natuurlijk: 'uitdaging') van Léon me niet onbekend. Al vele jaren schrijf ik voor Planet dat wordt betaald door KPN die ook partij is in de markten waarover ik schrijf.

  geplaatst op
 • Beste Peter, je maakt een denkfout. In jouw redeneertrant word ik ook betaald door Sanoma, Telegraaf, PCM, Quote Media, Wegener, VNU BP, Readershouse, Reed Business en willekeurig welk ander bedrijf in Adformatie adverteert. Zij dragen namelijk bij aan onze omzet en dus aan mijn salaris. Een bedrijf dat zich echter 'inkoopt', wordt onderdeel van de organisatie. En dat is in de samenwerking tussen Microsoft en Kluwer totaal niet het geval.

  geplaatst op
 • Maar maak ik nu de denkfout of jij?
  Citaat:

  Bouwman beseft dat Microsoft kiest voor Adformatie om zijn pr-doeleinden te ondersteunen, in de strijd die Microsoft voert met onder meer Google en Ilse. "Microsoft is een A-merk in digitale communicatie en wij beschouwen Adformatie als een A-merk medium over marketing en reclame. Dat zijn dus twee partijen die samen een krachtige stem kunnen vormen.... En zij en wij krijgen toegang tot de kennis van Microsoft."

  'Samen een krachtige stem vormen' gaat een stuk verder dan adverteren. De vraag is dan of dat inhoudelijk gevolgen heeft. Nee, zegt Léon Bouwman die verder manmoedig de kritiek weerstaat. En hij kan dat ook gaan bewijzen en wij zijn er allemaal bij.
  En hij zal vast de overeenkomst tussen Adfo en Ms wel op de website van Adfo zetten, want dat past bij zijn moedige houding. ;-)

  (Aardig dat je nu niet verblind wild om je heen slaat deze keer, want daarmee bevestig je meer dat m'n benadering juist is dan dat je er lezers mee wint. Lezers zijn niet achterlijk.)

  geplaatst op
 • Fijn dat mijn punt dan nu wel doorkomt.

  geplaatst op
 • Begint een aardige soap te worden; vandaag gaat Peter verder op Molblog:

  (...) Je stelt vast dat Microsoft een marketingrelatie aangaat met een titel die het moet hebben van integriteit en kritisch onafhankelijk berichten. Tsja, ineens valt je dan de eer te beurt van een spugende sergeant-majoor van Adformatie die het er niet eens is dat zijn wél manmoedige generaal kritisch benaderd is. Woede is een fijne drijfveer voor weblogs, maar in journalistiek gaat het om de feiten, de vragen die daarbij horen en de antwoorden van betrokkenen. (...)

  Jeroen, waarom zo fel reageren? Peter heeft toch een terecht punt en mag daar toch kritisch over zijn?

  geplaatst op
 • Het grappigste aan deze discussie vind ik nog wel dat 'ie op drie websites gevoerd wordt (Planet, Molblog en hier), maar dat het maar ca. 10 mensen zijn die eraan deelnemen.

  Persoonlijk denk ik dus dat het wel meevalt met die imagoschade voor Adformatie. Ik ben gewoon best benieuwd naar deze nieuwe cross-mediale (zo, hypewoordje even genoemd) aanpak en wat het toevoegt aan het blad.

  Ik ben het alleen wel eens met Carl's betoog op Adfoblog dat het vanuit communicatief oogpunt wellicht slimmer was geweest om de distributie (ook) via YouTube te doen. En daar komen denk ik ook deels de reacties uit voort: we hadden denk ik allemaal meer aandacht voor (of inzicht in?) dat aspect verwacht van ons communicatieve lijfblad.

  geplaatst op
 • @ Marco: Je citeert nu een felle reactie van Peter Olsthoorn. Hij overdrijft daarin mijn reactie, die juist redelijk feitelijk van toon is. Olsthoorn heeft aantoonbaar gejokt met de term 'inkoping' en geeft dat nu zelf ook toe. Dat hij vervolgens persoonlijk met mij meent te moeten afrekenen, moet hij lekker zelf weten.

  @ Bram: Ook wij bij Adformatie vinden de discussie over de distributie interessanter dan de gelddiscussie die Planet ervan heeft gemaakt.

  geplaatst op
 • @Bram Koster: misschien nemen er tien mensen aan deel, ik ben ervan overtuigd dat de discussie door een veelvoud daarvan wordt gevolgd. Het is natuurlijk uniek dat je een dergelijke discussie zo nauwgezet kunt volgen. En het onderwerp raakt het hart van het vak.

  geplaatst op
 • @Bram Zoals je misschien gelezen hebt op Adfoblog hebben wij ter dege nagedacht over het communicatiekanaal. Ik heb daar geprobeerd het een en ander uit te leggen.

  geplaatst op
 • Ah, lees nu pas deze laatste reacties. Helder Jeroen! Denk overigens dat het meeste nu wel gezegd is. Adformatie weet dat er nu scherp zal worden gelet op hoe het zal gaan. Wens zowel Adformatie en Microsoft succes met het initiatief. Ik hoop dat het een interessante aanvulling wordt op het reeds bestaande aanbod!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.