Maak nu simpel je eigen Mashup met My Maps

Maak nu simpel je eigen Mashup met My Maps

{title}Een goede zet van Google is hun nieuwste toevoeging aan het Google Maps product: My Maps. Het lijkt deze week wel “Google New Product Launch Week” te zijn aangezien ze eerder al de Google Website Optimizer publiek maakten en er een redesign van AdSense gedaan is.

Wat is het precies
My Maps is een tool die de mogelijkheid biedt om heel simpel je eigen Mashup te maken. Een Mashup is een geografische presentatie van diverse data, dus bijvoorbeeld een overzicht van alle hotels in een stad. Wanneer je met je Google account inlogt op Google Maps kun je direct al beginnen met het maken van je eigen map. Je hebt de mogelijkheid om punten, lijnen en vlakken op de kaart te plaatsen om die weer te voorzien van een informatieballon. In die ballon kan zowel tekst als html gebruikt worden wat eindeloos veel mogelijkheden oplevert.

Voorbeeld
Ik heb een voorbeeld in elkaar gezet met daarin de trein-, fiets-, auto- en looproutes die ik dagelijks naar mijn werk neem. Na het toevoegen van enkele punten en het trekken van een aantal lijnen had ik binnen 15 minuten een Mashup gemaakt die voor iedereen zichtbaar is. Op deze manier kan je als persoon/bedrijf heel makkelijk de voor jou interessante data in kaart brengen en publiceren. Daarnaast is er ook de mogelijkheid de data in het KML formaat te exporteren, deze kan dan weer ingelezen worden in Google Earth.

Nadelen
Voor de gemiddelde gebruiker voldoet deze tool prima om bijvoorbeeld aanrijroutes naar het bedrijf op de site te plaatsen of bezochte plaatsen tijdens een vakantie aan de familie te tonen. Maar voor real-time weergave van informatie in een eigen huisstijl met specifieke functionaliteit moet men toch naar een gespecialiseerd bedrijf aangezien My Maps dit (nog) niet bied.

Conclusie
Een beetje jammer is het wel dat ze dit niet op de GEO Developer Day van afgelopen week gemeld hebben, was toch een mooie scoop geweest. Al met al denk ik dat het product Google Maps met een eigen Mashup op deze manier ontzettend bereikbaar wordt voor het grote publiek.

Toevoeging: Marco plaatste in de comments al een filmpje over dit product.


Geplaatst in

DelenEr zijn 16 reacties op dit artikel

 • Interessant, ik ga hier binnenkort zeker mee spelen. Jammer inderdaad dat je er niet externe data mee kunt inlezen, maar het is zeker een waardevolle toevoeging om zelf informatie toe te kunnen voegen aan kaarten en foto's van Google Maps.

  Wat doet die link naar Traffic4u eigenlijk in je artikel?

  geplaatst op
 • @Sint: er zijn wel andere manieren om makkelijk externe data in te laden zoals bijvoorbeeld: GeoRSS
  En die link stond er omdat wij die dienst ook aanbieden. Maar bij nader inzien heb ik hem verwijderd.

  geplaatst op
 • Opzich het zelf kunnen maken van de maps is nog niet eens het meest opzienbarende nieuws. Het meest opzienbarende is (vind ik tenminste) het feit dat al deze content nu ook door de zoekmachine wordt geindexeerd. Net zoals kml files die je in je sitemap plaatst. Zie hierover ook meer informatie op O'Reilly Radar: http://radar.oreilly.com/archives/2007/04/google_launches_mymaps.html

  geplaatst op
 • Ik heb zojuist even de Mashup als KML opgeslagen en geopend in Google Earth, dat werkt prima. In feite is de presentatie exact hetzelfde alleen heb je nu ook de voordelen van Earth er bij zitten. Voor bedrijven is het dus heel handig om je GEO data direct in KML formaat te plaatsen.

  geplaatst op
 • Ik zag het net ook ja, erg netjes gedaan. Erg handig dit, als je even snel iets in elkaar wilt draaien :)

  geplaatst op
 • Locaties wereldwijd opzoeken op satellietfoto's eenvoudig op adres?

  Probeer dan PICSFROMSPACE.nl, Lookup Your Place By Address! eens uit.

  geplaatst op
 • Als je gaat spammen, doe dat dan voor een mooie site met nieuwe functionaliteit. Locaties zoeken op adres kan al jaren in Google Maps.

  geplaatst op
 • Maar goed dat ze het vorige week nog niet aan de grote klok gehangen hebben, want het rammelt nog behoorlijk. Probeer maar eens een wat langere route te tekenen (dus met veel tussenpunten) , zoom ver in, schuif daarbij de kaart regelmatig heen en weer en teken onderwijl knikpunten bij. Dan daalt de performance naar -1 en weet-ie op een gegeven moment niet meer waar-ie aan toe is. Bij een bepaald aantal punten (ik heb ze niet geteld) kapt hij er helemaal mee. Ik zit al jaren in de geo-ICT en ben wel andere producten gewend. Enthousiasme over wat Google aan het doen is ? OK ! Maar de euforie die je her en der tegenkomt illustreert alleen maar dat de conventionele geo-ICT-bedrijven een enorme markt hebben laten liggen ! Eigen schuld dikke bult, overigens.

  geplaatst op
 • Die ervaring heb ik helemaal niet, toen ik de 30 km lange route per 500 meter in de kaart gezet heb liep alles soepel en vloeiend. Wellicht een probleem met je eigen PC aangezien er veel scripting lokaal wordt uitgevoerd?

  geplaatst op
 • Mooie tool. Weet iemand of je alleen een link kan maken of ook bijv. een kaart van Nederland op je website?

  geplaatst op
 • @Yvonne op dit moment kan je alleen een link maken, maar ik verwacht dat daar over een tijdje ook wel een manier bij komt om een kaart op je eigen site te plaatsen.
  Dat kan nu natuurlijk ook al als je gebruik maakt van de Google Maps api of mbv http://frappr.com of http://platial.com.

  geplaatst op
 • Je kunt de Mashup exporteren naar het KML formaat, daarna is het een koud kunstje om die weer op je eigen site te plaatsen.

  geplaatst op
 • Maar dan heb je nog geen kaart op je eigen pagina

  geplaatst op
 • Was niet helemaal wakker meer bij m'n vorige reactie. Helemaal de kml overlay optie vergeten van de api: http://www.google.com/apis/maps/documentation/index.html#XML_Overlays

  geplaatst op
 • @Gerard: pak je wel genoeg slaap? ;)

  geplaatst op
 • @Ron: Dacht 't wel ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.