• Mobile
  wordt gesponsord door

PCzapper verschuift focus van TV naar PC

PCzapper verschuift focus van TV naar PC

{title}Gelegenheidscollegablogger Vincent Everts werkt behalve als journalist de afgelopen twee jaar ook aan het product PCzapper. Hier vertelt hij wat hij bij de introductie in eerste instantie fout heeft gedaan. De focus van het bedrijf is veranderd: van hardware naar software, van TV naar PC. En vooral naar het bouwen van een flink bereik met in feite een online electronische programma gids.

Inmiddels is het aantal online kijkers via de PCzapper site dusdanig groot, dat deze betasite zich heeft bewezen voor andere aanbieders van online video content, zoals KPN. Deze onlinemediagigant ondertekende eind vorige week een deal met PCzapper: PCzapper zal ook de online videogids voor de KPN-sites worden. Zo zullen de sites van Planet en XS4all binnenkort uitgerust worden met deze white label EPG. Interessant om te bezien is of de groene moloch in staat is om deze kennis en samenwerking een bredere verankering te geven. Zo zouden ook de Dag en Mine kunnen profiteren van de EPG-kennis van PCzapper.

{title}Mediamanager
In feite biedt PCzapper nu twee producten: een hardware mediamanager en een internetportal met een gidsfunctie. De mediamanager bestaat nu nog uit een kabel, maar zal binnenkort samen met verschillende “standaard”-initiatieven uit de markt draadloos te gebruiken zijn. Dat is een hele stap vooruit om internetTV ook daadwerkelijk op het scherm in de huiskamer te bekijken. Een lange kabel werkt daarbij nogal beperkend.

TV kijken op je PC
Mede door de trage adoptie van interactieve TV en internet op TV en door de enorme groei van online video, is het belang van een gids op je PC enorm gestegen. Zoals hier eerder gemeld, wil KPN deze gidsfunctie op een open platform vervullen. KPN is er niet vies van om goed lopende initiatieven uit de markt in te lijven. Deze samenwerking met PCzapper spreekt dan ook bijna voor zich.
Het succes van online video (en breder van online content) bestaat uit de volgende drie zaken: finding, branding en connecting. Over finding heb ik eerder geschreven. Ik verwacht namelijk dat we daar aan de begin van een zeer grote ontwikkeling staan. Over branding is hier regelmatig veel te vinden. De huidige mediabrands laten in Nederland een grote kans liggen, waar ze in de VS zojuist wakker worden. Connecting behoeft hier nauwelijks toelichting met een initiatief als Viral Friday in de gelederen.
Interessant is dat PCzapper deze drie zaken handig combineert. Er is een eigen redactie die sterk leunt op de grote communities en daarmee openstaat voor wisdom of crowds en connected thinking. Daarbij kiezen ze voor white label samenwerking, zodat andere grotere partijen hun eigen proposities als brands in de markt kunnen zetten. En de redactie ordent zelf (weliswaar grotendeels geautomatiseerd) de vele honderdduizenden video’s, zodat ze makkelijk gevonden kunnen worden.

Apple TV, Xbox en Joost
De crossover tussen TV en internet begint een feit te worden. Geheel tegen de zin van de huidige mediaspelers en hardwareproducenten springt TV echter eerst naar internet. Internet op TV is nog even weg, zelfs met een slimme kabel zoals de mediamanager van PCzapper of met een AppleTV. Deze trend heeft PCzapper tijdig aan zien komen. De bakens zijn verzet. Maar niet alleen door hen. De groten der aarde mengen zich inmiddels in het gevecht om de online video kijker. Joost, iTunes, Microsoft video zijn geduchte concurrenten. CEO Vincent werkt graag met ze samen. Om zo een rol als packager te claimen in een toekomst waar de huidige TV-kanalen deze laten liggen. Maar of deze grote jongens zitten te wachten op een liefelijk initiatief uit Nederland?


DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Ik zeg "beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald".

  geplaatst op
 • Op [url=http://www.planettv.nl]http://www.planettv.nl portal[/url] staat de TV portal van Planet nu live.
  Ik vind dat het een mooie vdieo gids is geworden met oa een video wall van de beste internet TV programma's.

  Uniek is wel dat deze pagina in BETA is gegaan bij KPN/Planet (hadden ze nog niet eerder gedaan) en je ziet dan ook hele oude, erg aardige video advertenties uit het verleden.

  Planet is onze eerste white label klant nieuwe stijl. Wij denken dat veel klanten in de toekomst video portal gaan krijgen op hun eigen gebied en wij willen zorgen dat we de portal daar white label, custimized en met redactie kunnen aanbieden.

  Ook blijven we trouwens de PC-TV connectie versterken maar we beginnen nu op de juiste plek en gebruiken iedereens hardware.

  Weer wat geleerd :-)

  Vincent Everts
  CEO PCzapper

  geplaatst op
 • @vincent: gefeliciteerd met deze move!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.