Jumpstyle begint aan tweede jeugd

Jumpstyle begint aan tweede jeugd

Google trends voor jumpen en jumpstyle

Het lijkt er op dat jumpen definitief aan zijn tweede jeugd is begonnen. Jump als muziekgenre is eind jaren ‘90 ontstaan in België en werd snel daarna populair in Oostenrijk en Duitsland. Jumpen (of jumpstyle) is de bijbehorende dansstijl dat is voortgekomen uit het hakken in de gabberscene. Het jumpen werd pas in de zomer van 2005 in Nederland populair en staat vooral de laatste tijd in de belangstelling van de media.

Zo verwees Paul van Veenendaal al eerder naar Patrick Perreira (18) en Dion Teurlings (17) uit het Brabantse Dommelen, die op patrick-jumpen.nl honderdduizenden bezoekers trekken met hun jumpstyle moves. Hun video ‘Jumpstyle Tutorial die Jan Peter Balkenende zelfs kan begrijpen!’ op Google Video, is inmiddels bijna 900.000 keer bekeken. En wie op YouTube zoekt naar Jumpstyle komt al snel op ‘Jumpstyle duo by Jumpforce’ dat op moment van schrijven ruim 1,2 miljoen keer is bekeken.

Inmiddels heeft het jumpen ook de Nederlandse TV bereikt en zagen we het afgelopen week o.a. voorbij komen in het NOS Journaal (via Dennis Hoogervorst) en Eénvandaag.

Nu Wouter Bos is gestopt met Hyves, zal het wel niet lang meer duren of we zien hem jumpen op de dam. Wedden?


Geplaatst in

DelenEr zijn 21 reacties op dit artikel

 • Toch leuk zo'n revival van de klompendans :-D

  geplaatst op
 • Ik vind het 3x niks :)

  geplaatst op
 • Prachtig om te zien hoe er uit het niets weer iets compleet nieuws ontstaat en populair wordt.

  @Marco: Wellicht dat je kids nog eerder aan het jumpstylen zijn dan Wouter.

  geplaatst op
 • @Marco

  Wat mij nu zo boeit is het feit dat het een groepsdans is..

  Denk je dat er een achterliggende trend is die verband heeft met de opkomst van Poker en breiclubjes bij de dames??

  M.a.w in kleine groepen(mini tribes) activiteiten ontplooien..

  Hmm zo maar wat gedachten..

  geplaatst op
 • @Marco: mensen zijn altijd al groepsdieren geweest. Iedereen wil ergens bij horen. Als je het mij vraagt is dansen niet alleen een uiting van emoties, maar iets wat zeker ook wordt gedaan om bij een groep te horen. Of je nu jumpt of headbangt :)

  geplaatst op
 • Best leuk hoor jumpstyle ik doe het zelf ook.
  Op deze website staan allerlei leuke filmpjes

  geplaatst op
 • Nog wat aanvullende links. Op YouTube ook volop video-materiaal als je zoekt op Jumpen, Jumpstyle en verder ook op duojumps en triojumps.

  En de clip van het Nederlandse house-duo Jeckyll & Hyde dat in de top veertig staat met het nummer Frozen Flame met daarin jumpende Legomannetjes is ook op YouTube te vinden.


  geplaatst op
 • jumpen is de bom! kijk mij met een vriend op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=YvC8EOgNmEw

  geplaatst op
 • Ik ben toevallig getuige geweest van de hernieuwde opleving van Jumpstyle op I Love Techno in Gent, 2005. Er stonden 2 meisjes met fluoriserende kleren aan zeker 2 uur aan het stuk de beginmoves van Jumpstyle te doen. Ik heb hen nog gevraagd hoe of wat maar het waren Waalse dames. Thuis gekomen heb ik mijn vriendin het fenomeen probleren uit te leggen maar ook zij wist van niets. Toch grappig dat het nu 2 jaar later opeens een hype is :D Zo zie je maar dat ik geen trendwatcher materiaal ben daar ik het heb laten liggen.

  Jumpstyle is overigens geen groepsdans, maar kan simultaan gedaan worden. Wat ik overigens jammer vind van de hype is dat de traditionele media (en zelfs marketingfacst) altijd weer refereren naar dezelfde filmpjes en bronnen..... Het zijn leuke en voorzichzelf sprekende filmpjes maar er zijn er zo duizenden en waarom dan toch klakkeloos elkaars bronmateriaal gebruiken?

  geplaatst op
 • Bas, ik laat me graag verrassen door ander materiaal. Heb je suggesties?

  geplaatst op
 • Allemaal leuk en aardig en het raakt mijn werk in de weekenden aardig (en zie de ontwikkelingen dus ook ontstaan in de dance scene) maar waar is hier het raakvlak met MF?

  Of is de boodschap dat we trend onder jongeren scherp in de gaten moeten houden om hier met marketingconcepten op in te jumpen?

  geplaatst op
 • Kasper, we schrijven wel vaker over trends die niet direct te maken hebben met marketing maar die ons wel opvallen. Denk aan de flashmobben, happy slapping of snappy (om er maar eens een paar te noemen). Het enige raakvlak dat het met ons vak heeft is dat het medium internet er mede voor zorgt dat het zich zeer snel verspreid.

  geplaatst op
 • Helemaal duidelijk ;-)

  geplaatst op
 • ik kijk altijd op jumpisthestyle voor jump info

  geplaatst op
 • Ik heb dit artikel geplaatst op Jumpstyle.startpagina.nl
  Thanks!

  geplaatst op
 • Jumpstyle is geweest!! Melbourne Shuffle is in!

  geplaatst op
 • Melbourne shuffle is al weer een jaar of drie oud.

  geplaatst op
 • @Walter:
  Je hebt gelijk. Het populairste Youtube filmpje "Melbourne Shuffle basics" is inderdaad minstens al een jaar oud, ook vele andere "Melbourne Shuffle" filmpjes.

  Jumpstyle blijft op Youtube ongekend populair (23,700 resultaten) t.o.v. Melbourne Shuffle (2,240 resultaten)

  Wat betreft de populairste filmpjes wint Jumpstyle het makkelijk.
  Het filmpje "Jumpstyle duo by Jumpforce" op Youtube is 6,736,758 keer bekeken. Het populairste Melbourne Shuffle filmpje "Melbourne Shuffle basics" komt niet verder dan 446,728 views.

  In Google Trends is Jumpstyle ook nog immens populair t.o.v. Melbourne Shuffle, al heeft Jumpstyle wel een kleine deukje opgelopen. Heeft waarschijnlijk met Hilbrand Nawijn te maken ...

  geplaatst op
 • @Walter: Kom net een Partyflock forum bericht tegen van 24 augustus 2002 getiteld "filmpje Melbourne Shuffle (lijkt op 'duitse dansje')". Dus ondanks dat Flabber, IN10, Bootsman.org en inneractive het betitelen als nieuwe rage, is het dansje al 5 jaar oud en nog land niet zo populair als Jumpstyle.

  Zie ook het inthemix artikel uit 2002(!): A Brief History of The Melbourne Shuffle

  geplaatst op
 • Op Wikipedia meer over de Melbourne Shuffle. Het dansje is ontstaan in 1980. En momenteel bezig met een revival dankzij Hardstyle. Zie ook het "Melbourne Shuffle" weblog: http://melbourneshuffleoldskool.blogspot.com/

  geplaatst op
 • Het heeft ook erg veel weg van de moves in de clip van begin jaren '90 'Everybody is in the place' van the Prodigy dus erg vernieuwend oogt het idd niet.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.