Screenen sollicitanten via Google onbetrouwbaar

10 maart 2007, 18:47

(28-02-2007 12:21)

Ongeveer 80% van de mensen die hun naam op internet opzoeken vindt die ook, zo blijkt uit onderzoek van de Safe Internet Foundation. Steeds vaker valt te horen dat mensen iemand “even googelen” als zij meer willen weten over die ander. Ook personeelsfunctionarissen zouden zo hun sollicitanten screenen, en dat is onbetrouwbaar.

De studie toont aan dat als mensen kennismaken met anderen zij inderdaad via Google en andere zoekmachines kijken of zij meer over die persoon te weten kunnen komen. Ongeveer 27% doet dit bij zakelijke contacten. In het geval van privécontacten gaat het om 15%. Een telefonische rondvraag onder P&O’ers bevestigt dat zij vrijwel allemaal hiervoor internet gebruiken.

Ook bleek uit de enquête dat van de mensen die over zichzelf of hun kinderen op internet informatie aantroffen, negentig procent ervan op de hoogte is dat die informatie gevonden kan worden. Zo’n 35% van de bevolking keurt het af dat steeds meer persoonlijke informatie op internet beschikbaar komt. Zoals te verwachten, vindt men naarmate men ouder is minder over zichzelf op internet.

Van de mensen die hun naam op internet aantreffen, vindt ongeveer tweederde ook informatie die niet op hen betrekking heeft, maar op anderen met dezelfde naam. Al deze cijfers suggereren dat snel verkeerde beeldvorming kan ontstaan. Het SIF stelt vast dat het risico op verwarring van persoonlijke gegevens steeds groter wordt. Omdat ook steeds meer onbetrouwbare persoonlijke informatie op internet te vinden is, is controle bij de persoon in kwestie steeds belangrijker.

Bron:

http://www.sif.nl/index.php?page=9&catid=2&object=152468

Via:

http://www.webnoise.nl/2007/03/businesspartners-of-sollicitanten.html

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!